Kesihatan

4 Cara Diet Selepas Bersalin

, Jakarta - Selama kehamilan, tidak sedikit wanita yang mengalami peningkatan selera makan. Ini berlaku kerana dorongan yang disebabkan oleh bayi. Ia juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan secara drastik sejurus selepas melahirkan.

Tidak sedikit wanita yang merasa risau dan tertekan kerana kenaikan berat badan secara drastik. Selain itu, keperluan pemakanan untuk menyusui anak juga tidak kecil, sehingga sukar untuk menjaga berat badan setelah melahirkan. Lalu, bagaimana cara mengekalkan berat badan yang sihat? Inilah ulasannya!

Baca juga: Masa yang tepat untuk menurunkan berat badan selepas melahirkan anak

Jaga Berat Anda Selepas Bersalin, Inilah Caranya

Adalah wajar bahawa wanita yang setelah melahirkan akan mengalami kenaikan berat badan berbanding sebelum hamil. Ada ibu yang boleh menerima ini dan ada juga yang berusaha sekuat mungkin agar badan mereka kembali normal. Ibu tidak perlu risau, kerana menjaga berat badan yang sihat setelah melahirkan tidak mustahil.

Namun, perkara paling penting yang perlu diberi perhatian adalah kesan yang boleh berlaku pada keadaan kesihatan si kecil sekiranya anda menghadkan pengambilan makanan. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menjalani diet setelah melahirkan tanpa mengganggu pemakanan anak. Inilah perkara yang perlu diperhatikan:

  1. Jangan Diet Terlalu Cepat

Perkara pertama yang mesti dipertimbangkan untuk menjaga berat badan setelah melahirkan tanpa mempengaruhi pengambilan pemakanan anak adalah memilih masa yang tepat. Tubuh perlu pulih dari kelahiran anak. Oleh itu, jangan terlalu cepat menurunkan berat badan. Cuba tunggu sehingga enam minggu selepas bersalin sebelum melakukannya.

Seseorang yang mula menurunkan berat badan terlalu cepat setelah melahirkan boleh menyukarkan badan untuk pulih. Kerana badan akan mengalami keletihan. Di samping itu, perlu menyesuaikan diri dengan bayi baru lahir.

Baca juga: Ingin Diet selepas Bersalin, Inilah Masa Terbaik

  1. Latihan Berkala

Cara terbaik untuk menurunkan berat badan bagi ibu yang baru melahirkan adalah bersenam secara teratur. Diet selepas melahirkan dianggap sangat berkesan apabila dilakukan bersamaan dengan latihan fizikal. Apabila anda mempunyai masa lapang, cubalah melakukan senaman yang dapat menenangkan otot pelvis anda. Cuba buat setinggan 10 hingga 20 kali sehari.

Ibu juga boleh melakukannya sambil memegang si kecil supaya mereka tidak menangis. Cukup dengan membawanya dan mengelilingi rumah untuk membakar lemak berlebihan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan selepas bersalin, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda di . Perbincangan dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

  1. Corak Makan Sihat

Apabila seorang ibu harus menyusui, dia akan mempunyai selera makan yang cukup tinggi. Oleh itu, penting untuk mengekalkan diet yang sihat untuk anda dan si kecil. Selain itu, jangan lupa menjaga cairan tubuh agar ibu dan bayi tetap sihat.

Makanan yang diproses dengan mendidih dan mempunyai kandungan gula rendah juga baik untuk dimakan. Dengan mengehadkan kalori yang masuk ke dalam badan dan melakukan senaman secara teratur, anda boleh mempunyai berat badan yang sihat. Perbanyakkan pengambilan buah sebagai makanan ringan jika anda sering merasa lapar.

Baca juga: 5 Cara Menurunkan Berat Badan Selepas Bersalin

Itulah beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan sebagai cara untuk mengekalkan berat badan yang sihat setelah melahirkan. Dengan melakukan perkara-perkara ini, diharapkan ibu dapat memperoleh berat badan yang sihat dan ideal setelah melahirkan.

Rujukan:
pusat bayi. Diakses pada tahun 2020. Diet untuk penurunan berat badan selepas bayi yang sihat
WebMD. Diakses pada tahun 2020. 8 Petua Menurunkan Berat Badan Selepas Kehamilan
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found