Kesihatan

Latih Ketangkasan Kanak-kanak dengan Bermain Baseball atau Baseball

, Jakarta - Baseball atau baseball adalah sejenis permainan bola berpasukan kecil yang dapat melatih ketangkasan anak-anak. Kasti adalah permainan tradisional yang mengutamakan beberapa elemen, iaitu kekompakan, ketangkasan, dan kegembiraan.

Kasti biasanya dimainkan di padang terbuka. Pada kanak-kanak, permainan ini dapat melatih disiplin diri dan ketangkasan. Perpaduan antara rakan juga dapat diperkukuhkan dengan bermain sukan ini.

Untuk bermain besbol dengan baik, kanak-kanak perlu mempunyai beberapa kemahiran. Contohnya, seperti memukul, membaling, menangkap bola, dan berlari. Boleh dikatakan bahawa sukan jenis ini dapat melatih ketangkasan dan perkara positif lain untuk kanak-kanak. Perkara positif yang dapat diperoleh dari latihan ketangkasan kanak-kanak melalui besbol adalah:

1. Menajamkan Fikiran

Salah satu perkara positif yang diperoleh anak-anak dari latihan ketangkasan dalam sukan baseball adalah menajamkan minda mereka. Kasti adalah sukan yang memerlukan fizikal dan mental, oleh itu kanak-kanak mesti sentiasa berwaspada ketika bermain. Kanak-kanak akan belajar membuat keputusan dengan cepat semasa bermain sukan ini. Contohnya, apabila anda harus memutuskan untuk berlari ke pangkalan atau tetap di tempat, serta strategi permainan yang tepat.

Pengambilan keputusan seperti ini dapat membantu si anak tetap waspada dan menjaga ketajaman fikirannya. Selain itu, latihan besbol juga sangat bermanfaat untuk perkembangan otak anak-anak.

2. Menjaga Kesihatan Badan

Dengan mengamalkan ketangkasan melalui bola, tubuh anak akan sihat. Semua aktiviti di kasti dapat mempercepat metabolisme dan membantu membakar kalori. Obesiti pada kanak-kanak adalah masalah besar di banyak negara. Untuk mengatasinya, bermain besbol boleh menjadi salah satu jawapannya.

3. Amalkan Disiplin

Salah satu perkara yang anak-anak dapat ketika bermain besbol adalah dengan mengamalkan disiplin. Disiplin adalah suatu keharusan bagi pasukan besbol. Selain itu, jurulatih juga tidak akan bertolak ansur dengan anak yang tidak berdisiplin, baik di dalam maupun di luar padang.

Mendorong anak-anak untuk bersenam walaupun hanya untuk bersenang-senang akan membantu mereka tetap berdisiplin. Kanak-kanak yang bermain besbol akan belajar dan memahami pentingnya disiplin diri, bukan sahaja ketika bermain tetapi juga dalam semua yang mereka lakukan.

4. Meningkatkan Kemahiran Sosial

Satu lagi perkara positif yang dapat diperoleh daripada bermain besbol ialah ia dapat meningkatkan kemahiran sosial. Sekiranya anak anda mempunyai masalah untuk bersosial, baseball adalah sukan yang tepat untuk mengatasinya. Kasti bergantung pada kerja berpasukan dan dari itu tumbuh kebersamaan. Kebersamaan akan berlangsung lama, sehingga dapat membantu anak-anak mengembangkan kemahiran sosial.

5. Membina Keyakinan

Perkara lain yang dapat diperoleh daripada bermain besbol adalah membina keyakinan diri. Apabila anak berjaya memukul bola atau menangkap bola, keyakinannya akan bertambah. Semakin kerap dia berjaya melakukan ini, keyakinannya pasti akan meningkat. Kesannya, keyakinan diri ini akan tertanam dalam diri anak.

6. Meningkatkan Koordinasi Badan

Meningkatkan koordinasi badan juga merupakan salah satu faedah bermain besbol. Anak-anak tidak dilahirkan dengan koordinasi mata-tangan yang baik. Ini mesti terus diperbaiki agar tindak balas terhadap koordinasi kanak-kanak menjadi lebih baik. Hampir setiap aspek besbol melibatkan tahap koordinasi. Koordinasi kanak-kanak diperoleh apabila mereka harus meramalkan arah bola yang dilemparkan, seberapa pantas tangan mereka bertindak balas, dan sebagainya.

Itulah faedah melatih ketangkasan kanak-kanak dengan bermain baseball atau baseball. Sekiranya anak anda mempunyai masalah kesihatan, tidak perlu panik. Ibu boleh menggunakan untuk berbincang dengan doktor mengenai keadaan kesihatan anak. Selain itu, ibu juga boleh membeli ubat di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan akan sampai dalam masa kurang dari satu jam. Ayuh, muat turun sekarang aplikasinya ada di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Jangan risau, ini adalah kelebihan kanak-kanak bermain dengan air
  • Berikut adalah 6 kebaikan bermain bola sepak untuk kecergasan badan kanak-kanak
  • Kenali Fitkid, trend sukan kanak-kanak masa kini
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found