Kesihatan

Inilah sebab pelembap badan dan tangan mesti berbeza

, Jakarta - Kegiatan seperti menaip, menulis, bermain gajet, makan, minum, menyeterika pakaian, mencuci, dan seumpamanya adalah aktiviti yang biasanya kita lakukan setiap hari dengan bantuan kedua-dua belah tangan. Kerana terkena cahaya matahari, sentuhan dengan air, dan pelbagai objek lain boleh menyebabkan tangan anda menjadi kering.

Sekiranya anda hanya menumpukan perhatian pada wajah anda dan bahagian badan lain yang berkaitan dengan penjagaan badan, anda salah. Anda juga harus menjaga bahagian-bahagian kecil seperti telapak tangan agar sentiasa licin dan sihat.

Seperti kulit wajah, kulit sawit juga dapat menua dengan cepat. Sekiranya tidak dirawat, ia akan mengalami penuaan, pigmentasi, dan dehidrasi. Eitts, tetapi jangan hanya mengurusnya, okey? Sekiranya anda menggunakan produk pelembap badan dan tangan dengan cuai, anda akan merasa jengkel kemudian, sehingga aktiviti anda akan terganggu.

Perbezaan antara Body Lotion dan Hand Cream

Sekiranya anda telah menggunakan losyen badan untuk menggunakan tangan, anda mesti menghentikannya dengan segera. Kerana menurut Dr. Christine Choi Kim, pakar dermatologi perubatan dan kosmetik, losyen untuk tangan atau disebut juga krim tangan biasanya dibuat lebih pekat daripada losyen digunakan untuk badan.

Tekstur yang dimiliki krim tangan ia berbeza dengan teksturnya losyen badan lebih banyak cecair. Kerana, fungsi utama losyen badan hanya terhad untuk melembapkan badan.

Kehadiran kawasan tubuh yang tidak memerlukan penjagaan tambahan, seperti tangan, menjadikan rahim losyen badan tidak memerlukan tekstur tebal. Selain itu, jika krim tangan dianggap dapat melindungi kulit tangan dari pendedahan cahaya matahari dan penyaman udara, losyen badan hanya untuk menjaga kelembapan kulit selepas mandi.

Baca juga: 5 Rawatan Kulit Kering yang mesti dicuba

Seberapa Pentingnya Penggunaan Krim Tangan?

Sebenarnya, aplikasinya krim tangan mesti disesuaikan dengan keperluan kulit anda. Sekiranya anda berada di bilik berhawa dingin yang menjadikan kulit anda terasa kering, anda mesti segera menggunakannya. Selain itu, anda juga disarankan untuk menggunakan krim tangan selepas mencuci tangan, sebelum keluar, dan sebelum tidur untuk memastikan tangan anda sentiasa lembap.

Seperti produk kecantikan untuk kulit wajah, penggunaan pelembap badan dan tangan secara konsisten juga dapat mencegah kulit dari penuaan pramatang. Selain itu, penggunaan pelembap badan dan tangan juga dapat menjadikan kulit anda terasa halus, anjal, dan segar.

Krim Tangan dengan Bahan Semula jadi

Sekiranya anda tidak menyukai produk tersebut krim tangan dijual di pasaran kerana takut kandungan kimia di dalamnya, anda juga boleh kamu tahu buat sendiri di rumah. Untuk membuatnya, anda perlu menyediakan secawan air suling, 15 tetes minyak pati aroma yang anda suka, satu sudu besar lilin lebah , satu sudu besar mentega shea , 1 atau 2 kapsul vitamin E yang dikeluarkan, dan 3/4 cawan minyak zaitun.

Apabila bahan sudah siap, anda perlu menyediakan mangkuk kalis api dan tambah lilin lebah, shea butter , minyak zaitun, dan vitamin E. Panaskan ketuhar gelombang mikro selama 3 minit, kemudian masukkan cecair yang telah dicampurkan dengan minyak pati. Pure krim dan apabila sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara. Krim tangan Natural kini siap digunakan untuk merawat kulit anda.

Baca juga: 4 Sebab untuk Beralih ke Produk Penjagaan Kulit Organik

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kelebihan krim tangan atau petua memilih produk pelembap badan dan tangan yang betul yang tidak mengganggu kesihatan anda, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found