Kesihatan

Bagaimana Puasa Boleh Menyembuhkan Asid Perut?

, Jakarta - Bagi orang yang sihat, berpuasa selama sebulan mungkin tidak menjadi masalah. Namun, bagi orang yang mempunyai penyakit refluks asid (GERD), mereka mungkin merasa cemas ketika ingin berpuasa. Kerana, mungkin penyakit mereka akan bertambah teruk.

Sebenarnya, adalah wajar bagi penderita GERD untuk merasa cemas ketika berpuasa, kerana mereka tidak akan makan dan minum selama hampir 14 jam. Ini bermaksud, tubuhnya sama sekali tidak akan menerima makanan atau minuman, termasuk dadah. Tetapi, jika penghidapnya mematuhi peraturan pemakanan yang sihat, puasa adalah selamat untuk dilakukan. Sebenarnya, puasa terbukti dapat membantu melegakan penyakit asid perut.

Baca juga: Ubat Semula jadi untuk Mengatasi Gejala Asid Perut

Puasa Meringankan Asid Perut

Manfaat berpuasa untuk menghilangkan penyakit asid gastrik dinyatakan oleh kajian yang diterbitkan di Acta Medica Indonesiana - Jurnal Perubatan Dalaman Indonesia pada tahun 2016. Kajian ini dilakukan terhadap 130 orang yang telah didiagnosis menghidap GERD. 66 daripadanya berpuasa pada bulan Ramadan, sementara 64 yang lain tidak berpuasa. Kesannya, orang yang menjalani ibadah puasa mengaku merasakan keluhan GERD yang lebih ringan daripada mereka yang tidak berpuasa.

Ternyata, hal itu dapat terjadi adalah kerana perubahan dalam diet dan gaya hidup semasa berpuasa. Puasa membuat orang makan secara teratur, iaitu pada waktu subuh dan iftar. Selain itu, berpuasa juga membuat penderita tidak ingin makan makanan ringan yang tidak sihat sepanjang hari, termasuk coklat, keju, dan makanan goreng yang dapat memicu asid perut.

Ketika berpuasa, tabiat merokok juga pasti dapat dikurangkan. Mengehadkan pengambilan makanan dari tiga hingga dua kali juga mengurangkan jumlah kalori yang masuk ke dalam badan. Mengehadkan pengambilan makanan ketika berpuasa akan menjadikan tubuh menghancurkan lebih banyak lemak dalam badan daripada biasa, sehingga penurunan berat badan dapat dikurangkan. Sekatan makanan juga dapat mengurangkan radikal bebas yang berbahaya bagi tubuh. Dengan berpuasa, kadar gula dan kolesterol juga menjadi lebih terkawal.

Bukan hanya bermanfaat untuk tubuh, puasa juga dapat bermanfaat untuk kesihatan mental. Puasa bukan hanya untuk menahan lapar dan dahaga, tetapi juga untuk menahan emosi dan semua pemikiran buruk. Dengan cara itu, keadaan jiwa menjadi lebih tenang dan tahap tekanan dapat menurun. Dengan penurunan tahap tekanan, risiko refluks asid juga akan berkurang.

Baca juga: Tabiat tidur selepas makan boleh mencetuskan asid perut meningkat

Petua Berpuasa untuk Orang yang Mengidap Asid Perut

Jadi, anda yang mempunyai penyakit asid perut tidak perlu risau lagi jika anda ingin berpuasa. Namun, agar anda dapat menjalani puasa dengan lancar dan selamat, pertimbangkan terlebih dahulu petua berikut:

1. Cuba Jangan Rindukan Suhoor

Melangkau sahur boleh memburukkan lagi keadaan asid perut pada waktu siang, kerana perut kosong untuk waktu yang lama. Oleh itu, cubalah selalu bangun tepat waktu untuk makan sahur. Selain menjadi "bekalan" badan semasa berpuasa sepanjang hari, makanan yang masuk ke perut anda pada waktu subuh juga dapat mencegah asid perut naik ke kerongkong.

2. Iftar tepat pada masanya

Setelah tidak makan dan minum sama sekali selama lebih kurang 14 jam, perut kosong anda perlu segera diisi dengan makanan. Jangan menunda makan ketika berbuka puasa. Perut perlu mencerna makanan, sehingga asam lambung yang dihasilkan dapat langsung digunakan untuk memproses makanan yang masuk.

3. Makan dengan perlahan

Adalah normal untuk merasa sangat lapar setelah seharian berpuasa. Namun, jangan biarkan ini membuat anda makan terlalu banyak tanpa mengunyah dengan betul. Makanan yang tidak dikunyah dengan betul boleh menyebabkan asid perut meningkat. Jadi, makanlah dengan perlahan, supaya anda dapat mengelakkan kenaikan asid perut.

4. Makan Bahagian Kecil

Walaupun anda berasa sangat lapar ketika berbuka puasa, cubalah untuk tidak makan terlalu banyak. Perut anda memerlukan masa untuk mencerna makanan. Makan sebahagian besar, seperti "balas dendam" sebenarnya akan mencetuskan asid perut meningkat.

Baca juga: Lakukan 5 Perkara Ini Ketika Asid Perut Berkurang

Nah, itulah penjelasan mengenai faedah berpuasa untuk penyakit asid perut. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan semasa berpuasa, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di .

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Puasa: Manfaat dan risiko kesihatan.

Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. Pencernaan Asid Semasa Anda Berpuasa: Apa yang Perlu Anda Ketahui.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found