Kesihatan

Rawatan Kesihatan Mental Boleh Dituntut pada BPJS

"Menjadi peserta Kesihatan BPJS mempunyai banyak faedah. Salah satu faedah yang dapat diperoleh adalah akses mudah ke penjagaan kesihatan mental. Ini penting, kerana keadaan psikologi yang dipelihara dapat memberi kesan kepada keadaan kesihatan tubuh secara keseluruhan dan mempengaruhi kualiti hidup seseorang.

, Jakarta - Kesihatan mental adalah perkara penting untuk dijaga. Tidak seperti kesihatan fizikal, keadaan psikologi yang tidak dijaga dengan baik boleh mempengaruhi dan mengurangkan kualiti hidup. Sayangnya, kesedaran tentang pentingnya menjaga kesihatan mental masih sangat kecil, terutama di Indonesia.

Kekurangan pengetahuan dan akses kepada perkhidmatan kesihatan psikologi disyaki menjadi penyebabnya. Berita baiknya adalah bahawa rawatan mental pada masa ini boleh dituntut di BPJS (Badan Pentadbiran Keselamatan Sosial) Kesihatan. Jadi, bagaimana anda mengemukakan tuntutan untuk pemeriksaan psikologi melalui BPJS? Dapatkan jawapannya di sini!

Baca juga: Inilah keadaan yang membuat seseorang perlu berjumpa dengan ahli psikologi

Kepentingan Menjaga Kesihatan Mental

Kini, peserta BPJS Kesihatan dapat menangani gangguan mental. Perkhidmatan yang diberikan adalah kaunseling di kemudahan kesihatan tingkat pertama, yaitu di Puskesmas. Melancarkan media dalaman rasmi BPJS Health, ada prosedur yang mesti dilakukan terlebih dahulu untuk mendapatkan perkhidmatan ini. Pertama sekali, peserta BPJS mesti memeriksa dengan Puskesmas atau kemudahan kesihatan tahap pertama atau kemudahan kesihatan utama dan klinik yang berfungsi dengan BPJS Kesihatan.

Selepas pemeriksaan, jika dinyatakan bahawa rawatan lebih lanjut diperlukan, doktor akan memberikan rujukan ke kemudahan kesihatan tahap lanjut. Biasanya ke Hospital Umum Daerah (RSUD) atau hospital khas, seperti Hospital Mental. Dengan perkhidmatan ini, kesihatan mental tidak boleh diabaikan lagi.

Sebenarnya, menjaga keadaan kesihatan psikologi adalah perkara penting yang harus dilakukan. Jika tidak, risiko menghidap gangguan mental akan meningkat. Sekiranya ini berlaku, banyak perkara akan terjejas, termasuk kesihatan fizikal dan kualiti hidup penghidapnya. Sebenarnya, apakah faktor yang boleh meningkatkan risiko gangguan mental?

Harus diingat bahawa gangguan atau masalah kesihatan mental tidak biasa, apalagi memalukan. Tidak seperti keadaan fizikal, keadaan kesihatan psikologi juga boleh terganggu. Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan ini berlaku, termasuk faktor persekitaran sosial atau pengalaman trauma sebelumnya.

Baca juga: Bilakah Orang dengan Skizofrenia Paranoid pergi ke Psikiatri?

Terdapat beberapa faktor risiko gangguan mental, iaitu:

  • Jantina, wanita mempunyai risiko kemurungan dan kegelisahan yang tinggi, sementara lelaki mempunyai risiko mengembangkan ketergantungan zat dan antisosial.
  • Seorang wanita yang baru sahaja melahirkan.
  • Mengalami trauma atau masalah semasa kecil.
  • Menjalankan profesion yang cenderung mencetuskan tekanan.
  • Sejarah ahli keluarga atau ahli keluarga yang menghidap penyakit mental.
  • Mempunyai sejarah kelahiran dengan gangguan otak.
  • Terdapat sejarah penyakit mental sebelumnya.
  • Penyalahgunaan alkohol atau ubat haram.

Diagnosis Gangguan Mental

Untuk mendiagnosis gangguan jiwa, psikiatri atau psikiatri akan dimulakan dengan temu ramah perubatan. Selepas itu, wawancara psikiatri lengkap dilakukan mengenai sejarah perjalanan gejala pada pesakit dan sejarah penyakit pada keluarga pesakit. Doktor kemudian akan melakukan pemeriksaan fizikal secara menyeluruh untuk mengesahkan adanya atau ketiadaan penyakit lain.

Sekiranya perlu, peperiksaan tambahan akan dijalankan. Biasanya, doktor akan mencadangkan ujian fungsi tiroid, pemeriksaan alkohol dan ubat-ubatan, dan imbasan CT untuk mengetahui kelainan pada otak penderita.

Baca juga: Ibu bapa Harus Peka terhadap Kesihatan Mental Kanak-kanak

Sekiranya anda adalah peserta BPJS Health dan mempunyai gejala gangguan mental, jangan ragu untuk diperiksa. Lawati Puskesmas terdekat dan ikuti prosedur yang ditetapkan. Anda juga boleh menggunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital yang boleh anda lawati untuk pemeriksaan kesihatan mental. Muat turun aplikasi dengan segera di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Maklumat Kesihatan BPJS. Media Dalaman Rasmi Kesihatan BPJS. Diakses pada tahun 2021.
. Diakses pada tahun 2021. Kesihatan Mental.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found