Kesihatan

Punca Penyakit Lembu Gila yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Penyakit sapi gila atau juga disebut penyakit sapi gila adalah penyakit yang menjangkiti haiwan dan manusia. Sekiranya menjangkiti lembu, penyakit ini dikenal sebagai encephalopathy spongiform bovine (BSE), sementara pada manusia ia dikenal sebagai varian penyakit Creutzfeldt-Jakob (vCJD).

Penyakit sapi gila yang menjangkiti haiwan dan manusia disebabkan oleh protein tidak normal (prion) yang boleh merosakkan sistem saraf pusat. Sehingga manusia atau haiwan yang dijangkiti akan mengalami kehilangan kawalan terhadap otot di badan mereka, seperti kesukaran berjalan atau berdiri.

Baca juga: Ini adalah komplikasi kesihatan kerana penyakit lembu gila

Punca Penyakit Lembu Gila pada Manusia

Penyakit sapi gila yang menjangkiti manusia (Creutzfeldt-Jakob) tergolong dalam kumpulan penyakit pada manusia dan haiwan yang dikenali sebagai encephalopathies spongiform (TSE). Penyakit ini diduga disebabkan oleh jenis protein yang tidak normal yang disebut prion.

Secara amnya, protein ini tidak berbahaya. Hanya jika ia berubah bentuk, protein boleh menjadi berjangkit yang mengganggu proses biologi normal dalam tubuh. Anda harus sedar bahawa penyakit ini tidak menular melalui batuk, bersin, sentuhan atau hubungan seksual. Penularan penyakit lembu gila boleh berlaku dengan:

 • sporadis. Sebilangan orang dengan penyakit lembu gila klasik tidak mempunyai sebab yang jelas.
 • Keturunan. Kira-kira 5 hingga 10 peratus orang dengan penyakit sapi gila mempunyai saudara dengan penyakit ini atau diketahui mempunyai mutasi genetik positif yang berkaitan dengan penyakit ini.
 • Pencemaran. Sebilangan kecil orang dengan penyakit sapi gila mengembangkan keadaan ini setelah terdedah kepada tisu manusia tertentu mengikuti prosedur perubatan, seperti pemindahan kornea atau kulit.

Jangkitan penyakit sapi gila pada manusia dianggap berkaitan dengan jangkitan sapi gila pada haiwan kepada manusia. Sapi gila yang menjangkiti haiwan atau manusia adalah penyakit yang disebabkan oleh prion yang boleh merosakkan saraf (neurodegenerative) sehingga boleh mengancam nyawa.

Baca juga : Daging Sapi dan Kambing, Mana Yang Lebih Baik?

Gejala Penyakit Lembu Gila Menjangkiti Manusia

Penyakit lembu gila yang menjangkiti manusia berkembang setelah seseorang mendapat jangkitan prion dari lembu atau haiwan lain. Ini menyebabkan penyakit lembu gila membunuh orang yang lebih muda. Walaupun begitu, perkembangan penyakit ini agak lambat, iaitu 12-13 bulan selepas jangkitan. Orang dengan lembu gila akan mengalami gangguan mental, kelumpuhan pergerakan, dan penurunan atau kehilangan koordinasi dengan mata dan mulut.

Dalam empat bulan pertama perkembangan penyakit sapi gila, penghidap umumnya mengalami perkembangan gangguan mental dan kognitif yang ditandai dengan gejala seperti:

 • Gangguan psikotik;
 • Demensia (termasuk pada manusia);
 • Kemahiran berfikir dan ingatan menurun;
 • Insomnia;
 • Risau;
 • Menarik diri dan kelihatan suram.

Sekiranya terdapat beberapa gejala ini, anda harus segera pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan yang betul. Baiklah, sebelum ini anda boleh membuat temu janji dengan doktor melalui aplikasi tersebut .

Kadang-kadang gejala sukar dibezakan dengan mereka yang menghidap penyakit Alzheimer atau Huntington. Tetapi untuk membezakan, penyakit lembu gila akan dengan cepat menyebabkan penurunan fungsi kognitif. Pada 13 bulan selepas gejala pertama, rongga spongy muncul di otak pesakit yang menyebabkan kelumpuhan serius dan akhirnya mati.

Baca juga: 5 Cara Memasak Daging Kambing yang Sihat

Masih belum ada penawar

Sehingga kini, tidak ada rawatan untuk menghentikan perkembangan penyakit lembu gila. Namun, secara amnya doktor akan memberikan sejumlah ubat untuk meredakan gejala yang dialami, yaitu dalam bentuk:

 • Penghilang rasa sakit yang mengandungi opioid.
 • Antidepresan untuk merawat kegelisahan dan kemurungan.
 • Clonazepam dan sodium valproate untuk melegakan mioklonus dan gegaran.

Sekiranya pesakit memasuki peringkat akhir penyakit, doktor dapat memberikan makanan dan pengambilan cecair melalui IV.

Harus diingat bahawa pencegahan yang berkesan adalah dengan tidak memakan daging sapi yang berasal dari negara-negara yang endemik penyakit lembu gila. Juga lakukan langkah berjaga-jaga yang sama semasa anda mengunjungi kawasan yang dijangkiti penyakit ini.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Creutzfeldt-Jakob.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Asas Penyakit Lembu Gila.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found