Kesihatan

Pada pandangan pertama, inilah perbezaan antara simptom kepialu dan campak

, Jakarta - Mengalami demam yang tidak mereda dalam beberapa hari pasti akan membuat anda bimbang dengan keadaan kesihatan anda. Sebenarnya, demam adalah gejala umum masalah kesihatan yang boleh anda alami setiap saat, termasuk demam kepialu dan campak. Ya, kedua penyakit ini menyebabkan penderita mengalami demam selama beberapa hari.

Baca juga: Hati-hati, Demam Tinggi pada Kanak-kanak Menandakan 4 Penyakit Ini

Bukan hanya itu, beberapa gejala serupa juga akan dialami oleh pengidap demam kepialu dan campak, seperti kemunculan ruam merah pada kulit. Namun, walaupun serupa, sebenarnya kedua penyakit ini mempunyai beberapa gejala yang berbeza. Tidak ada salahnya mengetahui beberapa perbezaan gejala demam kepialu dan campak, di sini.

Kenali Perbezaan antara Campak dan Tifus

Sebelum mengetahui perbezaan antara gejala demam kepialu dan campak, tidak ada salahnya mengenali dua jenis penyakit ini terlebih dahulu. Kepialu adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella typhi, yang memasuki usus dan membiak di saluran pencernaan manusia.

Sementara itu, campak disebabkan oleh virus campak yang dapat menular ke orang lain melalui percikan air liur ketika seseorang dengan campak bersin, bercakap, atau batuk. Penularan juga boleh berlaku apabila seseorang menyentuh hidung atau mulut setelah menyentuh objek yang terdedah kepada virus campak.

Inilah Perbezaan Antara Gejala Kepialu dan Campak

Pelbagai masalah kesihatan sebenarnya dapat dicirikan oleh kemunculan keadaan demam. Keadaan ini berlaku kerana reaksi dari sistem kekebalan tubuh yang melawan jangkitan di dalam badan yang disebabkan oleh kulat, bakteria, atau virus. Seseorang dikatakan mengalami demam ketika suhu badan meningkat lebih dari 38 darjah celcius.

Baca juga: Bolehkah Orang Tua Menghidap Campak

Terdapat beberapa penyakit yang sering menyebabkan penderita demam, seperti tifus dan campak. Bukan hanya demam, malah kedua penyakit ini menyebabkan penghidapnya mengalami ruam pada kulit. Tetapi walaupun gejalanya serupa, kedua-dua penyakit ini sebenarnya masih mempunyai perbezaan yang perlu anda ketahui.

1. Demam

Keadaan demam yang anda alami. Pada orang dengan demam kepialu akan muncul sebagai tanda awal jangkitan bakteria yang menyebabkan tifus. Biasanya keadaan demam akan berlaku pada minggu pertama selepas tempoh inkubasi. Demam yang dialami oleh pengidap demam kepialu juga tidak meningkat dengan segera, tetapi akan meningkat dengan perlahan sehingga mencapai 39-40 darjah celcius. Demam yang disebabkan oleh kepialu sebenarnya akan disertai dengan sakit kepala, kelemahan, batuk kering, dan mimisan.

Sementara itu, demam campak akan muncul sebagai gejala lain setelah gejala awal muncul di badan, iaitu ruam merah. Selepas ruam muncul, 3-5 hari kemudian penghidap campak akan mengalami demam. Demam yang disebabkan oleh campak biasanya disertai dengan gejala lain, seperti sakit dan sakit dan kesesakan hidung,

2. Ruam Kemerahan

Ruam adalah satu lagi tanda kepialu atau campak. Namun, perhatikan ruam yang muncul. Pada orang yang menghidap kepialu, sebenarnya ruam akan muncul pada minggu kedua dalam bentuk bintik merah dan muncul di perut dan dada.

Sementara ruam merah yang disebabkan campak, akan muncul di wajah ke leher dan kemudian merebak ke seluruh badan. Ruam yang disebabkan oleh campak pada mulanya akan berukuran kecil, tetapi lama-kelamaan ia dapat menyatu dan menjadi ruam yang besar.

Baca juga: Perkara yang Perlu Tahu mengenai Kepialu

Itulah perbezaan gejala yang perlu anda perhatikan berkaitan dengan demam kepialu dan campak. Segera kunjungi hospital terdekat dan lakukan pemeriksaan untuk mengesan sebarang aduan kesihatan yang anda alami berkaitan dengan kepialu atau campak. Pengesanan awal pasti dapat membuat anda melakukan rawatan yang betul.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Campak
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found