Kesihatan

Ketahui 5 Kelebihan Menyanyi Bersama Kanak-kanak

, Jakarta - Menyanyi adalah salah satu aktiviti menyeronokkan yang biasanya digemari oleh kanak-kanak, termasuk kanak-kanak. Menurut pakar, nyanyian menyokong pembelajaran dan perkembangan emosi kanak-kanak. Itulah sebabnya sebilangan pakar menyarankan agar kanak-kanak diperkenalkan dengan nyanyian sejak usia dini. Jadi, persoalannya adalah, apa faedahnya menyanyi untuk balita?

Baca juga: Ibu, Ketahui Khasiat Tabiat Menyanyi untuk Bayi

1. Baik untuk Fungsi Pernafasan dan Jantung

Terdapat jurnal menarik yang dapat dibaca oleh ibu mengenai faedah menyanyi untuk anak kecil atau anak-anak. Jurnal tersebut bertajuk " Kelebihan Menyanyi untuk Kanak-kanak ”Ditulis oleh Profesor Graham Welch dari Institut Pendidikan, University of London.

Menurut jurnal di atas, menyanyi untuk kanak-kanak memberi manfaat kepada fungsi pernafasan dan jantung mereka. Menurut profesor, nyanyian bersifat aerobik kerana ia adalah bentuk latihan yang meningkatkan kecekapan sistem kardiovaskular badan, dengan faedah yang berkaitan untuk kesihatan keseluruhan.

Aktiviti aerobik dapat meningkatkan pengoksigenan darah, yang juga meningkatkan kewaspadaan secara keseluruhan. Walaupun ketika duduk, menyanyi melibatkan aktiviti toraks yang dinamik, yang memberi manfaat kepada struktur dan fungsi mekanisme pernafasan yang mendasari.

2. Menambah Perbendaharaan Kata Baru

Selain baik untuk jantung dan pernafasan, bernyanyi bersama dengan anak kecil akan merangsang pertumbuhan perbendaharaan kata baru. Walaupun pada awalnya mereka mungkin tidak memahami kata-kata dalam sebuah lagu, mereka mengembangkan pemahaman mereka dengan mengenal pasti cara menceritakan sebuah cerita dalam sebuah lagu.

Contohnya, lagu ABC, di mana banyak anak berpendapat bahawa urutan "L-M-N-O-P" adalah kata, "elemenopee". Sekarang, ketika mereka berkembang, mereka akan mulai menyadari bahawa itu bukan kata, tetapi urutan suara, masing-masing suara menjadi entiti yang terpisah.

Baca juga: Suka Menyanyi di Bilik Mandi? Inilah Kelebihannya

3. Meningkatkan Mood

Manfaat menyanyi untuk kanak-kanak kecil berkait rapat dengan mood mereka. Nampaknya, menyanyi bersama anak kecil akan bertambah baik mood atau mood Ramai ibu bapa menyanyi atau menyanyi dengan lagu-lagu pengantar tidur anak-anak mereka, atau menenangkan mereka dengan lagu. Nah, bagaimana muzik dapat menenangkan anak, ternyata muzik juga dapat menaikkan semangat atau mood mereka.

4. Baik untuk Fungsi Neurologi

Sebagai tambahan kepada tiga perkara di atas, menyanyi bersama kanak-kanak akan meningkatkan fungsi neurologi mereka. Menurut jurnal di atas, nyanyian melibatkan banyak neurologi atau jaringan di otak. Ini termasuk pengembangan dan interaksi antara kawasan otak khusus untuk aspek muzik (seperti nada, irama, timbre), bahasa (lirik), tingkah laku motor halus, imejan visual, dan emosi.

Penyelidikan baru juga menunjukkan bahawa menyanyi dengan orang lain tidak sama dengan menyanyi sendiri atau dengan alat muzik. Sebabnya ialah menyanyi dengan orang lain melibatkan bidang neurologi yang mementingkan interaksi dan koordinasi sosial manusia.

Baca juga: Adakah benar nyanyian dapat membuat bayi lebih tenang?

5. Meningkatkan Keyakinan

Manfaat menyanyi bersama anak kecil juga berkaitan dengan komunikasi intrapersonal dan pengembangan identiti individu. Di samping itu, bernyanyi bersama dengan kanak-kanak akan meningkatkan keyakinan diri dan motivasi mereka.

Itulah beberapa faedah menyanyi untuk kanak-kanak kecil. Cukup menarik, bukan? Sekiranya anak anda mempunyai masalah kesihatan di tengah wabak penyakit, anda boleh terus bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut .

Ibu juga boleh membeli ubat atau vitamin untuk mengatasi masalah kesihatan, jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Sangat praktikal, bukan?

Rujukan:
Profesor Graham Welch, Institut Pendidikan, University of London. Diakses pada tahun 2021. Faedah Menyanyi untuk Kanak-kanak
Universiti California. Diakses pada tahun 2021. Nyanyian Adalah Perubatan yang Baik.
Kumpulan Main NSW. Diakses pada tahun 2021. Kepentingan Muzik Dalam Perkembangan Kanak-kanak
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Dua Belas Sebab Menyanyi.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found