Kesihatan

Ini adalah perbezaan antara usia janin dan usia kehamilan

Jakarta - Usia janin dan usia kehamilan berbeza. Kerana mungkin, usia janin lebih kecil atau lebih besar daripada usia kehamilan. Perbezaan ini wajar, selagi perbezaan antara keduanya tidak terlalu jauh. Agar ibu tidak panik, lihat penjelasan mengenai perbezaan usia janin dan usia kehamilan di sini, mari kita pergi!

Baca juga: Agar tidak panik, ketahui 5 mitos kehamilan ini

Mengapa Umur Janin dan Zaman Gestasi Berbeza?

Apa yang perlu anda ketahui ialah usia kehamilan dikira dari saat haid terakhir, walaupun persenyawaan belum berlaku. Ini kerana persenyawaan biasanya berlaku dua minggu selepas hari pertama haid terakhir. Doktor biasanya akan menggunakan usia kehamilan untuk mengira bila bayi akan dilahirkan. Ini dikira selama 40 minggu, dari waktu haid terakhir hingga waktu bersalin.

Sementara itu, usia janin adalah usia sebenar janin yang tumbuh di rahim. Umur janin dikira berdasarkan pertumbuhan janin di rahim, setelah proses persenyawaan berlaku. Melalui pemeriksaan ultrasound ultrasound ), ibu dapat mengetahui usia janin di dalam kandungan. Termasuk ukuran janin, seperti ukuran kepala, lengan, dan bahagian badan yang lain.

Adakah Perbezaan Ini Perlu Dibimbangkan?

Selagi perbezaannya tidak lebih dari 2 minggu atau kurang, anda tidak perlu risau. Kerana, perbezaan ini masih dianggap normal. Walau bagaimanapun, jika perbezaannya lebih dari dua minggu, doktor mungkin mencadangkan ujian lebih lanjut untuk menentukan penyebabnya. Sebab-sebab perbezaan mungkin berbeza, bergantung pada trimester kehamilan. Baca juga: 6 Perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Mengandung

1. Trimester Pertama

Perbezaan usia kehamilan ini dapat menunjukkan dua perkara, iaitu usia kehamilan yang tidak tepat dan tanda-tanda kehamilan ovum berdarah (BO) atau keguguran. Ketidaktepatan boleh berlaku pada wanita hamil yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur. Sementara itu, BO perlu disahkan dengan pemeriksaan fizikal, untuk menentukan kehadiran atau ketiadaan degupan jantung janin di rahim.

2. Trimester Kedua

Pada trimester ini, usia janin yang lebih kecil boleh menjadi tanda kekurangan nutrien dan pengambilan oksigen kepada janin. Keadaan ini boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim, menyebabkan perbezaan yang signifikan antara usia kehamilan dan usia janin.

Sementara itu, usia janin yang lebih besar boleh disebabkan oleh dua perkara. Antara lain, disebabkan oleh faktor genetik (keturunan), atau berkaitan dengan diabetes kehamilan yang dihidapi semasa kehamilan. Sebabnya adalah kerana diabetes boleh menyebabkan jumlah gula darah yang mengalir ke janin meningkat, sehingga tubuh janin akan membuat lebih banyak insulin. Kesannya, aliran gula dan peningkatan pengeluaran insulin dapat menjadikan janin bertambah besar kerana menyimpan lemak.

3. Trimester Ketiga

Umur janin cenderung lebih sukar untuk dikira pada trimester ini. Sebabnya adalah kerana ukuran janin akan bertambah besar, jadi doktor perlu mengukur panjang paha dan keliling perut untuk mengukur berat janin. Sekiranya janin terlalu besar atau kecil, doktor mungkin mencadangkan kelahiran awal.

Baca juga: 5 keadaan yang membahayakan janin

Itulah fakta mengenai perbezaan usia janin dan usia kehamilan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai usia dan kehamilan janin, sila gunakan hanya. Kerana melalui aplikasi tersebut Ibu boleh meminta doktor yang dipercayai pada bila-bila masa dan di mana sahaja Berbual dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!