Kesihatan

Hati-hati, Amoxicillin bukan untuk ubat jerawat

, Jakarta - Jerawat adalah masalah besar yang boleh membuat kebanyakan wanita panik. Bagaimana tidak, penampilan benjolan kemerahan kecil pada yang satu ini dapat mengurangkan kecantikan wajah, sehingga membuat penderita merasa tidak aman. Itulah sebabnya mengapa banyak wanita akan melakukan pelbagai cara untuk menghilangkan jerawat yang degil. Salah satu cara adalah dengan mengambil dadah.

Pada masa ini, penggunaan antibiotik Amoxicillin untuk merawat jerawat degil menjadi viral di media sosial. Ramai netizen mengatakan bahawa ubat itu berkesan menghilangkan jerawat. Tetapi, adakah ia benar? Lihat penjelasannya di sini terlebih dahulu.

Pada dasarnya, jerawat boleh muncul disebabkan oleh perkara berikut:

  • Pengeluaran minyak atau penyembuhan kulit yang berlebihan;

  • Tumpukan sel kulit mati;

  • Penyumbatan liang kulit oleh habuk atau sel kulit mati; dan

  • Jangkitan bakteria.

Baca juga: Inilah sebabnya jerawat muncul semasa haid

Oleh itu, tujuan rawatan jerawat adalah untuk merawat keadaan di atas. Oleh itu, pengambilan antibiotik kadang-kadang sering dilakukan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang menyebabkan jerawat (P.acne).

Amoxicillin, yang merupakan sejenis antibiotik yang kini digunakan sebagai ubat jerawat, sebenarnya adalah kelas penisilin spektrum sederhana yang berkesan dalam merawat pelbagai jenis jangkitan bakteria. Ubat ini biasanya digunakan untuk merawat jangkitan saluran pernafasan, jangkitan saluran kencing, jangkitan telinga, dan beberapa masalah kulit. Namun, menurut para pakar, amoksisilin bukanlah pilihan ubat yang tepat untuk merawat jerawat.

Jenis antibiotik yang biasa digunakan sebagai ubat jerawat adalah makrolida atau tetrasiklin, seperti klindamisin, eritromisin, dan doxycycline. Ubat ini boleh diberikan dalam bentuk ubat atau minuman topikal atau krim atau oral. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa penggunaan antibiotik mestilah dengan preskripsi doktor dan mesti digunakan mengikut petunjuk dengan dos yang tepat.

Doktor biasanya akan memberi antibiotik berdasarkan keadaan jerawat yang dialami. Sebagai contoh, dalam kes jerawat yang berbintik-bintik dan dipenuhi nanah, doktor akan memberikan antibiotik untuk ubat oral dan ubat-ubatan topikal tambahan untuk penggunaan luaran. Sebelum memberi ubat, doktor juga akan bertanya terlebih dahulu sama ada pesakit mempunyai alahan antibiotik atau tidak. Ubat ini juga mesti dimakan secara teratur dan teratur, dan mesti dikawal untuk melihat hasilnya.

Anda disarankan untuk tidak menggunakan antibiotik secara sembarangan untuk merawat jerawat. Sebabnya, penggunaan antibiotik yang tidak sesuai dengan petunjuk dan diagnosis boleh memberi kesan buruk kepada tubuh. Risiko utama adalah ketahanan terhadap bakteria, sehingga kemudian bakteria menjadi tahan terhadap antibiotik. Juga, tidak semua masalah jerawat perlu diatasi dengan antibiotik. Oleh itu, anda tidak boleh menggunakan antibiotik sendiri tanpa arahan doktor untuk mengelakkan kesan sampingan yang mungkin timbul.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Jerawat Pasir di Muka

Petua Mengatasi Jerawat

Untuk mengatasi dan mencegah jerawat, berikut adalah cara yang boleh anda lakukan di rumah:

  • Bersihkan wajah anda dengan kerap dengan pencuci muka khas dan air suam dua kali sehari.

  • Gunakan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda (kering, berminyak, atau normal) agar masalah kulit dapat diatasi dengan berkesan.

  • Sekiranya jerawat berlaku, sapukan ubat jerawat yang mengandungi sulfur, asid salisilik, atau benzoil peroksida.

  • Jangan memerah atau memerah jerawat.

  • Gunakan pelembap berasaskan air berasaskan air ) agar tidak menambahkan minyak berlebihan ke wajah.

Baca juga: Mahu Cantik? Inilah keperluan untuk mencuci muka dengan sabun khas

Nah, itulah penjelasan mengapa amoksisilin bukan ubat yang tepat untuk merawat jerawat. Oleh itu, sebelum menggunakan antibiotik untuk merawat jerawat, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda. Beli ubat jerawat di aplikasi hanya. Kaedahnya sangat mudah, pesan melalui ciri Beli ubat dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.