Kesihatan

Berulang Mudah, Inilah Cara Mencegah Kepialu

, Jakarta - Kepialu atau tifoid adalah penyakit yang mudah berulang, walaupun sudah sembuh. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria Rickettsia atau Orientia, yang diperoleh dari tungau atau kutu yang dijangkiti. Hidup di persekitaran dengan kebersihan yang buruk dan keadaan kebersihan asas dapat menjadikan penyakit ini mudah berulang. Lalu, bagaimana cara mencegahnya?

Malangnya, tidak ada vaksin yang dapat melindungi anda dari demam kepialu. Walau bagaimanapun, kebersihan asas dapat mempengaruhi seseorang untuk menjadi salah satu cara untuk mencegah tifus. Ini termasuk perkara-perkara yang sangat sederhana, seperti mandi sekurang-kurangnya sekali seminggu dan menukar pakaian dengan kerap.

Baca juga: Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Kepialu

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah tifus yang boleh anda lakukan:

  • Jaga kebersihan diri yang mencukupi untuk melindungi anda dari kutu yang membawa penyakit.
  • Mengawal populasi tikus yang dapat membawa kutu.
  • Elakkan perjalanan ke kawasan di mana pendedahan kepialu telah terjadi, atau ke negara-negara yang berisiko tinggi kerana kekurangan sanitasi.
  • Gunakan semburan pepijat, serta baju dan seluar panjang.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai kepialu dan langkah-langkah untuk mencegahnya, anda boleh berbincang dengan pakar yang anda mahukan, yang juga boleh dilakukan dalam aplikasi. , kamu tahu. Melalui ciri Berbual dengan Doktor, anda boleh membincangkan gejala anda secara langsung Berbual atau Panggilan Suara / Video.

Kenali 3 Jenis Jenis

Terdapat tiga jenis tifus utama, masing-masing disebabkan oleh bakteria yang berbeza, iaitu:

  1. Tifus tikus disebarkan oleh kutu kepada orang ketika kutu menggigit haiwan yang dijangkiti, terutama tikus. Sebilangan besar kes di Amerika Syarikat telah dilaporkan di California, Hawaii, dan Texas.
  2. Epidemi tifus adalah pelbagai yang jarang disebarkan oleh kutu badan yang dijangkiti. Ini tidak mungkin berlaku di luar keadaan hidup yang sangat sesak. Satu jenis wabak tifus boleh disebarkan oleh tupai terbang yang dijangkiti walaupun jarang sekali.
  3. Scrub typhus disebarkan oleh hama yang dijangkiti, yang terdapat terutamanya di kawasan luar bandar di Asia Tenggara, China, Jepun, India, dan Australia utara.

Jenis kepialu yang membuat anda dijangkiti bergantung pada berapa banyak anda menerima gigitan. Arthropod biasanya pembawa strain kepialu yang unik untuk spesies itu. Wabak kepialu biasanya hanya berlaku di negara-negara membangun atau di kawasan miskin, sanitasi yang buruk, dan hubungan manusia yang rapat.

Tifus yang tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi serius, dan berpotensi membawa maut. Penting untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengesyaki anda menghidap demam kepialu.

Baca juga: Ada Tifus, Bolehkah Anda Menjaga Aktiviti Berat?

Perkara yang Meningkatkan Risiko Tifoid

Anda boleh menangkap demam kepialu jika anda digigit oleh kutu, tungau, atau kutu yang dijangkiti. Ia sering dijumpai pada haiwan kecil seperti tikus, kucing, dan tupai. Orang juga boleh membawa haiwan itu pada pakaian, kulit atau rambut mereka.

Penyakit ini boleh berlaku apabila taraf hidup dan tahap kebersihannya buruk, terutama di:

  • Tempat yang sesak seperti asrama ketika dalam perjalanan.
  • Tempat dengan banyak semak dan padang rumput.

Baca juga: 5 Gaya Hidup untuk Mencegah Kepialu Berulang Semasa Berpuasa

Rawatan Kepialu

Anda mungkin perlu melakukan ujian darah atau biopsi kulit untuk memeriksa sama ada anda benar-benar menghidap demam kepialu. Antibiotik boleh digunakan untuk merawat jangkitan. Ini biasanya bermula sebelum anda memperoleh keputusan ujian anda, kerana ujiannya boleh memakan masa hingga seminggu.

Sebilangan besar orang mula berasa lebih baik dalam masa 48 jam sejak memulakan rawatan. Penting untuk terus mengambil antibiotik sehingga selesai, walaupun anda berasa lebih baik. Seseorang yang mengalami demam kepialu mungkin perlu dimasukkan ke hospital.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Tifus
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found