Kesihatan

Ketahui Peningkatan Berat Badan yang Tidak Normal dari Ibu Hamil

, Jakarta - Semasa mengandung, ibu akan mengalami kenaikan berat badan yang ketara. Sebagai tambahan kepada diri sendiri, ibu perlu menyediakan makanan untuk bayi di dalam perut. Walau bagaimanapun, memenuhi keperluan makanan untuk dua orang semasa mengandung tidak bermaksud bahawa ibu harus makan dua kali lebih banyak daripada biasa.

Rata-rata wanita hamil hanya memerlukan lebih kurang 300 kalori sehari berbanding sebelum mereka hamil. Penting untuk menguruskan kenaikan berat badan yang sihat semasa hamil untuk menyokong kesihatan bayi dan memudahkan penurunan berat badan selepas melahirkan.

Peningkatan Berat Badan Semasa Kehamilan

Peningkatan berat badan yang normal semasa kehamilan adalah berdasarkan indeks jisim badan (BMI). Indeks Jisim badan atau BMI) ibu sebelum mengandung. BMI adalah ukuran lemak badan yang dikira dari berat dan tinggi badan.

mengikut Institut Perubatan dan Majlis Penyelidikan Negara Berikut adalah panduan untuk kenaikan berat badan secara umum semasa kehamilan:

  • Cadangan untuk Ibu Mengandung dengan 1 Bayi

Sekiranya sebelum mengandung, ibu kurang berat badan dengan BMI kurang dari 18.5, maka kenaikan berat badan yang disarankan adalah sekitar 13-18 kilogram.

Sekiranya sebelum kehamilan, ibu mempunyai berat badan normal dengan BMI 18.5-24.9, maka kenaikan berat badan yang disarankan adalah sekitar 11-16 kilogram.

Sekiranya sebelum kehamilan, ibu mempunyai berat badan berlebihan dengan BMI 25-29.9, maka kenaikan berat badan yang disarankan adalah sekitar 7-11 kilogram.

Sekiranya sebelum kehamilan, ibu gemuk dengan BMI 30 atau lebih, kenaikan berat badan yang disyorkan adalah sekitar 5-9 kilogram.

  • Cadangan untuk Wanita Hamil dengan 2 Bayi atau Lebih

Sekiranya sebelum kehamilan, ibu mempunyai berat badan normal dengan BMI 18.5-24.9, maka kenaikan berat badan yang disarankan adalah sekitar 17-25 kilogram.

Sekiranya sebelum kehamilan, ibu mempunyai berat badan berlebihan dengan BMI 25-29.9, maka kenaikan berat badan yang disarankan adalah sekitar 14-23 kilogram.

Sekiranya sebelum kehamilan, ibu gemuk dengan BMI 30 atau lebih, kenaikan berat badan yang disyorkan adalah sekitar 11-19 kilogram.

Baca juga: Kesan Mengonsumsi Makanan Sampah Terlalu Banyak Semasa Hamil

Peningkatan Berat Badan Tidak normal Semasa Kehamilan

Oleh itu, berdasarkan panduan di atas, kenaikan berat badan terlalu banyak atau terlalu sedikit semasa kehamilan dianggap sebagai kenaikan berat badan kehamilan yang tidak normal yang boleh memberi kesan negatif.

Selain membuat kehamilan tidak selesa, kenaikan berat badan yang berlebihan selama kehamilan telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kelahiran prematur, diabetes kehamilan, tekanan darah tinggi, bayi dengan berat lahir dan komplikasi bahagian caesar.

Menambah berat badan terlalu sedikit semasa mengandung juga menjadi masalah. Penyelidikan menunjukkan bahawa ibu yang mempunyai berat badan kurang dari 20 kilogram semasa mengandung lebih cenderung melahirkan bayi sebelum waktunya atau melahirkan bayi kecil.

Baca juga: Bagaimana cara hamil wanita untuk menambah berat badan

Petua Menambah Berat Badan Ideal Semasa Kehamilan

Agar ibu dan bayi dapat mengelakkan risiko kesihatan semasa mengandung, ibu perlu mengekalkan kenaikan berat badan kehamilan yang normal. Inilah caranya:

  • Bekerjasama dengan pakar obstetrik untuk menentukan sasaran kenaikan berat badan pada awal kehamilan dan secara berkala semasa kehamilan.
  • Pantau kenaikan berat badan ibu pada awal kehamilan dan secara berkala sepanjang kehamilan dan bandingkan kenaikan berat badan ibu dengan julat kenaikan berat badan yang disyorkan.
  • Makan makanan seimbang yang seimbang, seperti biji-bijian, sayur-sayuran, buah-buahan, produk tenusu rendah lemak, dan protein tanpa lemak.
  • Hadkan pengambilan gula dan lemak padat yang terdapat dalam minuman ringan, pencuci mulut , makanan goreng, susu penuh, dan daging berlemak.
  • Ketahui keperluan kalori ibu. Secara amnya, ibu tidak memerlukan kalori tambahan pada trimester pertama kehamilan (tiga bulan pertama). Ibu baru memerlukan kira-kira 340 kalori tambahan setiap hari pada trimester kedua dan kira-kira 450 kalori tambahan setiap hari pada trimester ketiga.
  • Lakukan senaman intensiti sederhana sekurang-kurangnya 150 minit atau 2 jam (seperti berjalan pantas) setiap minggu. Bercakap dengan pakar obstetrik anda untuk menentukan jenis senaman yang sesuai untuk anda.

Baca juga: Bahaya Obesiti Menyasarkan Ibu Semasa Kehamilan

Itulah penjelasan mengenai kenaikan berat badan kehamilan yang tidak normal yang perlu diketahui oleh ibu. Oleh itu, ibu boleh meminta petua doktor untuk menambah berat badan yang sihat semasa kehamilan melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga untuk membantu menjaga kesihatan ibu semasa mengandung.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Peningkatan berat badan kehamilan: Apa yang sihat?
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Penambahan Berat Badan Semasa Kehamilan.