Kesihatan

Ketahui Risiko Penyakit Berdasarkan Jenis Darah

Jakarta - Apa sahaja yang berkaitan dengan jenis darah selalu menarik untuk ditonton. Maklumat mengenai diet jenis darah atau ciri berdasarkan jenis darah, selalu menjadi peminat "jual-beli". Namun, tahukah anda bahawa terdapat risiko penyakit berdasarkan jenis darah?

Ya, beberapa kajian mendapati bahawa ada hubungan antara jenis darah seseorang dan risiko untuk keadaan kesihatan tertentu. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai risiko penyakit mengikut jenis darah? Ayuh, lihat perbincangan berikut!

Baca juga: Adakah benar bahawa jenis darah dapat menentukan kecocokan?

Risiko Jenis Darah dan Penyakit yang perlu diperhatikan

Memetik halaman Perubatan Penn , jenis darah pada dasarnya adalah cara untuk mengkategorikan darah berdasarkan antigen, termasuk Rhesus (Rh). Antigen adalah sejenis protein yang terdapat dalam sel darah merah.

Berdasarkan jenis antigen, jenis darah terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu A, B, AB, dan O. Apabila antigen bersentuhan dengan bahan asing dalam tubuh, antigen dapat memicu tindak balas sistem imun.

Sementara itu, faktor Rh dalam kumpulan darah adalah zat dalam sel darah merah. Sekiranya ia mempunyai faktor Rh, ia dianggap sebagai Rh positif (+), sementara jika tidak, ia dianggap Rh negatif (-).

Lalu, apakah risiko penyakit berdasarkan jenis darah yang anda miliki? Berikut dijelaskan satu persatu:

1. Risiko Penyakit Darah Jenis A

Memetik halaman Huffington Post Beberapa kajian mendapati bahawa orang dengan golongan darah A mempunyai risiko barah perut yang lebih tinggi. Hal ini diduga kerana orang dengan golongan darah A lebih cenderung mengalami jangkitan H. pylori, bakteria yang menyebabkan barah perut.

Selain itu, orang dengan golongan darah A juga berisiko tinggi mendapat barah pankreas, diabetes jenis 2 (jika dibandingkan dengan golongan darah O), dan tekanan. Orang dengan golongan darah A cenderung mempunyai lebih banyak hormon kortisol, yang dihasilkan ketika berada dalam keadaan tertekan.

Baca juga: Perbezaan antara jenis darah dan darah rhesus

2. Risiko untuk Darah Jenis B

Orang dengan golongan darah B juga mempunyai risiko lebih besar terkena barah pankreas dan diabetes jenis 2 (terutama mereka yang mempunyai darah positif jenis B).

Mereka juga mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengembangkan pembekuan darah di urat dalam, misalnya di kaki. Walaupun begitu, orang dengan golongan darah A dan AB juga berisiko mendapat penyakit ini.

3. Risiko untuk Jenis Darah AB

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Akademi Neurologi Amerika pada tahun 2014, orang dengan golongan darah AB mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami gangguan kognitif. Sebenarnya, para penyelidik menyebut peratusan risiko 82 peratus, berbanding jenis darah lain.

Selain itu, orang dengan golongan darah AB juga lebih berisiko mengalami strok, dan seperti golongan darah A dan B, mereka juga berisiko mendapat barah pankreas.

Baca juga: Ini adalah hubungan antara jangkitan dan jenis darah

4. Risiko Penyakit Darah Jenis O

Memetik hasil penyelidikan yang diterbitkan di halaman Sekolah Kesihatan Awam Harvard , orang dengan golongan darah A, B, dan AB, lebih berisiko mendapat penyakit jantung koronari, berbanding dengan golongan darah O.

Namun, sebaliknya, orang dengan golongan darah O lebih berisiko terkena ulser perut. Bukan hanya itu, wanita dengan golongan darah O juga dipercayai mempunyai bilangan telur sihat yang lebih rendah, dibandingkan dengan jenis darah lain.

Itu sedikit penjelasan mengenai risiko penyakit berdasarkan jenis darah. Walaupun begitu, pada dasarnya setiap orang dapat mengalami penyakit ini, tanpa mengira jenis darahnya. Lebih-lebih lagi, terdapat banyak faktor lain, selain daripada jenis darah, yang boleh menyebabkan seseorang terkena penyakit tertentu.

Contohnya, gaya hidup yang tidak sihat. Oleh itu, seboleh mungkin menjalani gaya hidup sihat dan lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Gunakan aplikasinya untuk membeli vitamin dan makanan tambahan yang anda perlukan, atau memesan perkhidmatan pemeriksaan makmal, untuk mengetahui status kesihatan anda.

Rujukan:
Akademi Neurologi Amerika. Diperoleh pada tahun 2021. Jenis Darah ABO, Faktor VIII, dan Kemerosotan Kognitif Kejadian Dalam Regards Cohort.
Pencegahan. Diakses pada tahun 2021. 5 Perkara yang Dikatakan Jenis Darah Anda Mengenai Kesihatan Anda.
Yang Sihat. Diperoleh pada 2021. 9 Rahsia Jenis Darah Anda Dedahkan Mengenai Anda.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana Jenis Darah Anda Boleh Mempengaruhi Kesihatan Anda.
Sekolah Kesihatan Awam Harvard. Diakses pada tahun 2021. Jenis Darah Berkaitan dengan Risiko Penyakit Jantung.
Huffington Post. Diperoleh pada 2021. Apa Jenis Darah Anda Mengenai Kesihatan Anda.
Perubatan Penn. Diperoleh pada tahun 2021. Apa Yang Jenis Darah Anda Berkaitan Dengan Kesihatan Anda?