Kesihatan

4 Jenis Pemeriksaan Organ Reproduktif untuk Memeriksa Kesuburan Wanita

Jakarta - Organ pembiakan wanita mesti berfungsi dengan optimum untuk hamil. Sekiranya anda tidak hamil selepas setahun berkahwin, ujian kesuburan adalah disyorkan. Ujian kesuburan berguna untuk memeriksa organ pembiakan wanita seperti rahim, tiub fallopi, dan ovari. Kehadiran gangguan pada organ ini boleh menjadi penyebab kemandulan.

Baca juga: 4 Punca Sukar Mengandung Walaupun Pasangan Subur

Prosedur Pemeriksaan Organ Reproduktif

Berikut adalah beberapa prosedur untuk memeriksa organ pembiakan yang boleh dilakukan oleh wanita untuk memeriksa kesuburannya:

1. Hysterosalpingography (HSG)

HSG menggunakan sinar-X untuk mengambil gambar bahagian dalam rahim, tiub fallopi, dan kawasan sekitarnya. Sebelum prosedur, anda disuntik dengan cecair kontras ke dalam rahim. Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa rahim dan saluran tuba dalam keadaan normal. Prosedur ini dapat digunakan untuk mengesan masalah pada rahim yang berpotensi mencegah persenyawaan. Contohnya, struktur abnormal pada rahim dan penyumbatan pada tiub fallopio.

2. Ultrasound transvaginal

Prosedur ini dilakukan untuk mengambil gambar organ pembiakan menggunakan alat ultrasound melalui vagina.Selain pemeriksaan kesuburan, ujian ultrasound transvaginal juga dapat dilakukan untuk wanita yang mengalami pendarahan vagina, kehamilan ektopik, sakit panggul, dan periksa kedudukannya peranti intrauterin. Prosedur ini juga membantu mendiagnosis kanser organ pembiakan, sista, keguguran, plasenta previa, dan kecacatan kelahiran pada janin.

3. Histeroskopi

Prosedur dijalankan menggunakan tiub nipis dan fleksibel, ada kamera di hujung alat untuk melihat keadaan bahagian dalam rahim. Histeroskopi juga dapat dilakukan untuk mengetahui penyebab pendarahan yang tidak normal dan mendiagnosis fibroid, polip, dan kecacatan rahim.

4. Laparoskopi

Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan kamera kecil ke dalam perut melalui sayatan kecil yang dibuat di perut. Prosedur ini dilakukan untuk melihat keseluruhan pelvis, sehingga diketahui penyebab kemandulan. Laparoskopi juga dapat dilakukan untuk mendiagnosis penyakit radang panggul.

Baca juga: Bagaimana mengetahui tahap kesuburan wanita

Pemeriksaan Fungsi Ovulasi dan Tahap Hormon

Sebelum menjalani ujian kesuburan, disarankan agar anda menguji fungsi ovulasi dan hormon terlebih dahulu. Ujian ini dilakukan melalui ujian darah untuk mengesan tahap progesteron, LH ( hormon luteinizing , tiroid, dan FSH ( hormon perangsang folikel ). Sebagai tambahan kepada ujian darah, tahap hormon dapat diperiksa menggunakan ubat clomiphene.

Harap maklum bahawa ujian kesuburan dan ujian kesuburan adalah dua perkara yang berbeza. Sekiranya ujian kesuburan dilakukan untuk mengesan penyebab kemandulan, ujian tempoh subur berfungsi untuk menentukan tempoh subur seorang wanita dalam kitaran haidnya. Ujian tempoh subur penting bagi pasangan suami isteri (pasangan) yang berusaha meredakan kehamilan. Masa subur menunjukkan masa terbaik untuk pasangan melakukan hubungan seks kerana pada masa ini, kemungkinan kehamilan semakin besar.

Baca juga: Jangan Mempunyai Anak, Periksa Kesuburan Dengan Cara Ini

Itulah ujian kesuburan untuk diketahui oleh wanita. Sekiranya anda tidak hamil setelah setahun berkahwin, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!