Kesihatan

Prosedur Terapi Bunyi untuk Membunyikan Telinga

Dering di telinga, juga dikenali sebagai Tinnitus, adalah keadaan yang boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Terdapat banyak sebab, termasuk masalah kesihatan tertentu, seperti jangkitan telinga. Mengatasi keadaan ini dilakukan mengikut penyebabnya. Jadi, bagaimana menangani keadaan ini? "

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami deringan di telinga walaupun anda tidak melakukan apa-apa? Tidak sakit juga? Sekiranya demikian, anda mungkin menghidap penyakit yang dikenali sebagai tinnitus. Gejala keadaan ini biasanya muncul di satu telinga. Keadaan ini boleh menjengkelkan dan tidak selesa. Tinnitus aka berdering di telinga boleh muncul sebagai gejala penyakit atau gejala gangguan telinga.

Jadi, bagaimana mengatasi keadaan ini? Cara merawat dering di telinga bergantung pada penyebab dan keparahannya. Salah satu kaedah rawatan yang boleh dilakukan adalah terapi suara. Kerana boleh muncul sebagai gejala penyakit atau tanda gangguan telinga, penting untuk melakukan pemeriksaan lebih lanjut sebelum memutuskan dan memilih jenis rawatan yang akan diambil.

Baca juga: Bukan mitos, ini adalah 8 penyebab deringan di telinga

Cara Merawat Telinga Dering yang Mengganggu

Tinnitus boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi risikonya dikatakan lebih tinggi pada orang yang berumur (lanjut usia). Selain itu, deringan di telinga juga disebabkan oleh beberapa faktor lain, seperti jangkitan telinga, gangguan gendang telinga, penumpukan lilin atau cairan di telinga, gejala penyakit Meniere, dan gangguan pertumbuhan tulang di telinga dalam. Keadaan ini juga muncul sebagai kesan sampingan penggunaan ubat-ubatan tertentu, ketegangan otot di telinga, kecederaan kepala dan leher, kolesterol tinggi, dan tekanan darah tinggi.

Kerana ia boleh disebabkan oleh banyak perkara, rawatan untuk keadaan ini juga berbeza-beza. Cara merawat dering di telinga bergantung kepada sebab atau penyakit yang mendasari. Untuk memastikan anda memerlukan rawatan, berjumpa dengan doktor anda. Kemudian, doktor akan meminta riwayat aduan dan melakukan pemeriksaan fizikal, termasuk kemampuan untuk mendengar. Salah satu cara untuk merawat keadaan ini adalah dengan terapi suara.

Baca juga: 5 Penyakit dengan Gejala Telinga Dering

Terapi ini dilakukan dengan menggunakan alat yang bertujuan untuk meredakan gejala tinnitus. Alat ini berfungsi dengan mengeluarkan suara semula jadi yang berfungsi sebagai terapi. Biasanya, bunyi yang digunakan adalah bunyi ombak, laut, hingga suara hujan. Tujuan terapi suara adalah untuk menutupi deringan di telinga. Anda juga boleh melakukan terapi sederhana ini sendiri di rumah, dengan mendengar muzik santai.

Selain terapi suara, rawatan deringan di telinga juga dilakukan dengan membersihkan kotoran telinga. Prosedur ini akan dilakukan sekiranya terdapat penumpukan lilin di telinga dan ini adalah pencetus penampilan deringan. Doktor juga boleh menetapkan ubat-ubatan tertentu untuk merawat keadaan ini, biasanya jika telinga berdering disebabkan oleh penyakit tertentu.

Pada dasarnya, deringan di telinga agak normal dan kerap berlaku. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak boleh diabaikan, terutamanya jika ia berlaku dalam jangka masa yang lama. Tinnitus yang mengganggu aktiviti boleh menjadi tanda masalah telinga atau ada kemungkinan anda mempunyai penyakit tertentu. Sekiranya anda terdengar di telinga anda, anda harus segera pergi ke hospital untuk mengetahui penyebabnya.

Baca juga: Tinnitus Boleh Menyebabkan Insomnia, Inilah Cara Mengatasinya

Untuk mempermudahnya, anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencari hospital atau doktor untuk dikunjungi. Tetapkan lokasi dan cari senarai hospital yang sesuai dengan keperluan anda. Permohonan juga boleh digunakan untuk membuat temu janji dengan doktor. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Tinnitus.
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Tinnitus.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Memahami Tinnitus - Diagnosis dan Rawatan.