Kesihatan

3 Gangguan Keperibadian Yang Sama dengan Kesepian

Jakarta - Bersendirian tidak berarti Anda selalu introvert, tetapi itu juga boleh menjadi tanda gangguan keperibadian. Bagi orang introvert, bersendirian atau terpencil dari persekitaran sosial yang sibuk memberikan keselesaan tersendiri. Dengan bersendirian, mereka dapat menjadi lebih produktif dan fokus memikirkan idea yang belum pernah difikirkan sebelumnya.

Walau bagaimanapun, kesunyian tidak selalu sinonim dengan introvert, kamu tahu. Selalunya bersendirian juga boleh disebabkan oleh gangguan keperibadian. Oleh itu, apakah gangguan keperibadian yang identik dengan kesunyian? Gangguan keperibadian berikut suka bersendirian!

Baca juga: Berhati-hati, Seperti Menyakitkan Diri Menganggu Kesihatan Mental

Beberapa Gangguan Keperibadian Seperti Kesunyian

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, suka bersendirian tidak hanya dilakukan oleh introvert. Berikut adalah beberapa jenis gangguan keperibadian yang suka bersendirian:

1. Skizoid

Gangguan keperibadian yang pertama adalah skizoid. Orang dengan keadaan ini mempunyai ekspresi emosi yang terhad, terutamanya ketika berinteraksi dan berkomunikasi dengan orang lain. Orang yang menderita skizofrenia cenderung tidak mahu mempunyai kedekatan dan hubungan dengan orang lain, termasuk keluarga mereka sendiri.

Bukan hanya itu, orang dengan keadaan ini akan sangat tidak peduli dengan kritikan, cadangan, dan juga pujian. Mereka lebih suka menghindari pelbagai jenis aktiviti yang melibatkan banyak orang, dan lebih suka melakukan aktiviti itu sahaja. Orang yang mempunyai keadaan ini mempunyai sedikit kawan.

2. Skizotip

Gangguan keperibadian bersendirian, yang selanjutnya disebut sebagai skizotipal, adalah gangguan keperibadian eksentrik. Kerana gangguan ini, seseorang mempunyai pemikiran dan tindakan yang berbeza dari orang lain, jadi mereka cenderung kelihatan aneh. Orang dengan keadaan ini akan mempunyai kepercayaan yang aneh, yang bahkan boleh mempengaruhi cara mereka berfikir dan bertindak, memahami realiti, dan menyatakan emosi.

Orang dengan keadaan ini akan sangat suka bersendirian, selalu salah memahami peristiwa yang berlaku, mempunyai tingkah laku dan pemikiran yang pelik, mempunyai kegelisahan sosial yang berlebihan, dan tindak balas emosi yang tidak wajar kerana terlalu berlebihan.

3. Gangguan Keperibadian yang Terelakkan

Gangguan keperibadian kesepian, yang terakhir ini dikenali sebagai gangguan keperibadian yang terhindar atau gangguan keperibadian yang mengelakkan. Gangguan keperibadian ini dicirikan oleh gejala utama mengelakkan interaksi sosial sosial kerana mereka merasa rendah diri daripada orang lain. Gangguan keperibadian ini juga dicirikan oleh gejala ketidakupayaan untuk bersosial, dan sangat sensitif terhadap penolakan dan kritikan.

Apabila anda atau orang terdekat anda merasa seperti ingin bersendirian terlalu kerap, terutamanya jika disertai dengan gejala yang dinyatakan di atas, disarankan untuk segera berbincang dengan psikologi atau psikiatri mengenai permohonan tersebut. untuk membantu mengetahui cara mengawalnya.

Baca juga: Gangguan Kompleks Cinderella, Perlu Bantuan Psikologi?

Sebenarnya, Apa yang Menyebabkan Kesunyian?

Gangguan keperibadian yang serupa dengan kesunyian akan mengelakkan penderita dari interaksi sosial kerana mereka merasa rendah diri, dan tidak mempunyai kecekapan yang mencukupi untuk bersaing dengan orang lain. Mereka cenderung sangat sukar untuk membuat keputusan, kerana mereka terlalu takut untuk melangkah dan mengatakan apa yang mereka fikirkan.

Setakat ini, tidak jelas apa yang menyebabkan keadaan ini. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan seseorang berisiko tinggi untuk mengalami gangguan keperibadian ini. Salah satunya adalah trauma yang mendalam. Hampir semua penderita mengalami trauma pada masa kanak-kanak yang sukar disingkirkan, sehingga mereka tumbuh menjadi orang yang introvert.

Baca juga: Ketahui Gejala yang Menunjukkan Kejadian Dysthymia

Selain itu, mereka juga sering merasa tidak dihargai dalam meluahkan perasaan. Mereka merasa tidak disedari, oleh itu mereka mempunyai pemikiran yang tidak sesuai untuk bercakap atau berinteraksi dengan orang lain. Ini menjadikan penghidap lebih selesa bersendirian.

Rujukan:
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian yang Dielakkan.
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Skizoid.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Skizotaip.