Kesihatan

Inilah Cara Menjadi Rakan Sekerja yang Baik

, Jakarta - Manusia adalah makhluk sosial, jadi mustahil manusia tidak boleh berbual sesama mereka. Terutama di tempat di mana dia menghabiskan hampir setiap hari, iaitu pejabat, hubungan antara rakan sekerja mesti dijaga dengan baik, agar tidak mengganggu pekerjaan. Di sinilah penting bagi seseorang untuk belajar menjadi rakan sekerja yang baik, sehingga tidak hanya menjadikan pekerjaan lebih menyenangkan, malah dapat menjalin persahabatan di luar pejabat.

Bagaimanapun, kebanyakan syarikat akan menjadikan kemampuan untuk bekerja sebagai satu pasukan sebagai salah satu kriteria pengambilan pekerja yang paling penting. Jadi, berusaha untuk menjadi rakan sekerja yang baik boleh dikatakan sebagai suatu keharusan agar pekerjaan itu dapat berjalan dengan baik. Sekiranya anda mempunyai satu orang dengan watak buruk dalam pasukan kerja anda, ini benar-benar boleh merosakkan semangat seluruh jabatan kerja.

Bekerja dengan ahli pasukan lain yang anda mempunyai hubungan kerja yang baik sebenarnya dapat membuat kerja menyenangkan. Dengan semangat yang baik, maka ini dapat menghasilkan produktiviti yang lebih baik dan seterusnya menghasilkan hasil yang lebih baik.

Baca juga: Ini 6 Cara untuk Bersaing dengan Sihat dengan Rakan Sekerja

Bagaimana Menjadi Rakan Sekerja yang Baik

Jadi, bagaimana anda menjadi rakan sekerja yang baik, terutama bagi mereka yang baru memasuki pejabat baru? Berikut adalah beberapa petua yang mungkin boleh anda ikuti:

Berikan Kesan Pertama yang Baik

Bersikap ramah dan bertimbang rasa kepada rakan sekerja dari hari pertama. Mengekalkan sikap positif di awal karier anda akan memudahkan rakan sekerja untuk melihat anda sebagai ahli pasukan yang produktif dan bermanfaat. Untuk memastikan anda mencapai permulaan yang tepat, perkenalkan diri anda kepada semua orang dalam pasukan anda dan cuba katakan perkara baik kepada orang lain.

Bersabar dan dengar

Cara seterusnya untuk menjadi rakan sekerja yang baik adalah dengan berusaha bersabar dan berusaha untuk mendengar. Kerana kadang-kadang rakan sekerja memerlukan seseorang untuk mendengarnya. Mereka mungkin mahu anda mendengar tentang kekecewaan atau kejayaan mereka baru-baru ini. Luangkan masa untuk mendengarkan rakan sekerja anda, dan mereka akan menghormati anda.

Begitu juga, cuba memperlakukan rakan sekerja dengan hormat dan sopan santun sebanyak mungkin. Hormati ruang dan masa yang dimiliki oleh orang lain. Sekiranya anda mengucapkan "tolong" dan "terima kasih" semasa meminta pertolongan, rakan sekerja anda akan lebih menghormati anda dan lebih cenderung untuk melakukannya.

Hormati Masa dan Persekitaran Rakan Sekerja

Bersikap menepati masa menunjukkan bahawa anda menghargai masa rakan sekerja dan atasan. Anda juga harus membalas e-mel dan mel suara dalam jangka masa yang munasabah. Kadang-kadang orang memerlukan jawapan daripada anda untuk beralih ke bahagian proses mereka. Dengan cepat, anda menunjukkan bahawa anda menghormati rakan sekerja anda. Juga pastikan anda memasukkan rakan sekerja di acara pejabat untuk memastikan mereka tahu bahawa mereka adalah bahagian yang sangat berharga dalam pasukan.

Sekiranya anda menggunakan dapur pejabat, bersihkan sendiri. Ganti barang yang kehabisan stok, seperti meletakkan gulungan tuala kertas baru di tempatnya. Mempunyai ruang kerja peribadi yang bersih dan aturkan peti masuk mel anda untuk mengetahui e-mel apa yang harus diutamakan.

Baca juga: Terlibat dalam Drama Pejabat, Meletak jawatan atau Hanya Meninggalkan?

Jujurlah

Anda harus berusaha untuk bersikap jujur ​​dan menerima apabila anda melakukan kesilapan dan memberi ganjaran kepada rakan sekerja apabila mereka telah mencapai pencapaian yang luar biasa. Rakan sekerja akan mengenali anda sebagai orang yang jujur ​​yang menghormati orang lain. Pastikan semua orang mengetahui perkara yang telah anda pelajari dan lakukan. Rakan sekerja kemungkinan besar akan menolong bantuan untuk pengetahuan yang mereka pelajari juga.

Amalkan Komunikasi Langsung

Anda dan rakan sekerja akan dapat membuat kerja lebih mudah dengan mempraktikkan komunikasi yang jelas. Berkongsi maklumat tepat pada masanya dan sampaikan seberapa banyak maklumat yang anda boleh. Jalur komunikasi terbuka akan memastikan bahawa anda dan rakan sekerja menyelesaikan tugas yang betul pada waktu yang tepat.

Beri Sokongan

Lakukan peranan anda untuk menyenangkan kerja dan mendorong rakan sekerja untuk menikmati pekerjaan. Caranya, anda boleh mengejutkan pesta ulang tahun rakan, membawa makanan ringan pada hari Jumaat, atau mengatur aktiviti berpasukan di taman.

Setiap orang perlu melakukan tugas mereka untuk memastikan bahawa anda memenuhi matlamat anda. Sekiranya anda merasa beban kerja anda perlahan, tanyakan kepada rakan sekerja jika mereka memerlukan pertolongan. Anda akan menjadi rakan sekerja yang hebat sekiranya anda dapat menyokong ahli pasukan apabila mereka memerlukannya.

Baca juga: 5 Cara Menurunkan Tahap Tekanan di Tempat Kerja

Apabila rakan sekerja tiba-tiba jatuh sakit semasa berada di pejabat, anda juga dapat menolong mereka untuk membawanya ke hospital dengan segera untuk pemeriksaan. Nasib baik sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor menggunakan aplikasi . Jadi, anda tidak perlu menunggu lama untuk menjalani pemeriksaan, kerana anda boleh memilih masa anda sendiri untuk mengunjungi hospital. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Forbes. Diakses pada tahun 2021. 10 Petua Untuk Mendapatkan Rakan Sekerja Anda Bekerja Dengan Anda Lebih Baik.
Sesungguhnya. Diakses pada 2021. Bagaimana Menjadi Rakan Sekerja yang Hebat.
Millennials on the Move. Diakses pada tahun 2021. 12 Cara Menjadi Rakan Sebaya.