Kesihatan

Berapa Banyak Kalori Dibakar Semasa Berpuasa?

, Jakarta - Puasa adalah sesuatu yang mesti dilakukan oleh setiap umat Islam pada bulan Ramadhan. Selain sebagai ritual keagamaan, puasa juga dapat memberikan banyak manfaat. Salah satunya adalah badan yang sihat. Terutama jika anda ingin menurunkan berat badan, mengehadkan pengambilan kalori semasa berpuasa boleh menjadi kunci. Oleh itu, penting untuk mengetahui jumlah kalori yang dibakar semasa berpuasa untuk dapat menjalani diet dengan kaedah kekurangan kalori.

Sekiranya anda ingin mengetahui berapa banyak kalori yang anda bakar semasa berpuasa, anda harus merujuk kepada ulasan berikut!

Baca juga: Mengikuti Diet Mayo ketika Berpuasa, Adakah Selamat?

Bilangan Kalori Dibakar Semasa Berpuasa

Puasa atau kaedah diet berpuasa sekejap Bukan sahaja dapat membantu menurunkan berat badan, tetapi juga dapat mempengaruhi hormon anda. Ini kerana lemak badan adalah cara tubuh menyimpan tenaga (kalori). Apabila anda tidak makan apa-apa, badan anda akan membuat beberapa perubahan untuk menjadikan tenaga yang disimpan lebih mudah diakses. Contohnya termasuk perubahan dalam aktiviti sistem saraf, dan juga perubahan besar dalam tahap beberapa hormon penting.

Berikut adalah dua perubahan metabolik yang berlaku semasa anda berpuasa:

  • Insulin . Tahap insulin meningkat semasa anda makan, dan ketika anda berpuasa, mereka turun secara mendadak. Tahap insulin yang lebih rendah inilah yang memudahkan pembakaran lemak.
  • Norepinephrine (noradrenalin) . Sistem saraf menghantar norepinefrin ke sel-sel lemak, menjadikannya memecah lemak badan menjadi asid lemak bebas yang dapat dibakar untuk tenaga.

Penyelidikan menunjukkan bahawa ujian puasa dua hari yang berlangsung 3-12 minggu, serta ujian puasa sepanjang hari yang berlangsung 12-24 minggu, mengurangkan berat badan dan lemak badan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menyiasat kesan jangka panjang puasa berselang.

Apabila anda berpuasa, badan anda akan panik kerana anda lapar. Ini menyebabkan badan mematikan semua pengeluaran tenaga untuk menjimatkan tenaga dalam badan selama berhari-hari. Jadi, jika anda berpuasa dan tidak disertai dengan aktiviti fizikal yang lain, mungkin anda hanya akan membakar sekitar 500 kilo kalori untuk keperluan fungsi organ. Di samping itu, anda boleh membakar lebih banyak kalori daripada itu jika disertai dengan senaman.

Baca juga: 4 Kalori Makanan ringan Iftar

Petua Menurunkan Berat Badan Semasa Berpuasa

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sekiranya anda ingin menurunkan berat badan dengan berpuasa:

  • Kualiti Makanan . Makanan yang anda makan masih penting. Cuba makan sebahagian besar makanan keseluruhan atau makanan yang kurang diproses.
  • Tetap Memenuhi Keperluan Kalori. Kalori juga masih dikira dan penting. Namun, cubalah makan secara normal dalam tempoh yang tidak berpuasa, dan jangan berlebihan untuk menebus kalori yang anda hilang semasa berpuasa.
  • Ketekalan. Sama seperti kaedah penurunan berat badan yang lain, anda harus berpegang teguh lama sekiranya anda ingin berjaya.
  • Sabar. Tubuh memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan diet semasa berpuasa. Oleh itu, cubalah selaras dengan jadual makan anda.

Sebilangan besar pakar juga mengesyorkan tetap aktif ketika berpuasa, seperti latihan kekuatan. Ini sangat penting jika anda ingin membakar lemak badan dengan mengekalkan jisim otot.

Pada mulanya, pengiraan kalori biasanya tidak diperlukan. Namun, jika penurunan berat badan terhenti, pengiraan kalori boleh menjadi alat yang berguna.

Baca juga: Inilah sebab mengapa puasa baik untuk kesihatan

Walaupun anda sedang menjalani diet ketika berpuasa, anda masih harus menjaga pengambilan nutrien penting untuk memastikannya dipenuhi. Selain makanan berkhasiat, anda juga dapat memenuhi keperluan pemakanan melalui makanan tambahan yang terdapat di kedai kesihatan di Indonesia . Dengan perkhidmatan penghantaran, anda boleh mendapatkan semua jenis makanan tambahan yang anda perlukan dan pesanan anda akan sampai dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Puasa Berselang-Seli Dapat Membantu Anda Menurunkan Berat Badan.
The New Daily Australia. Diperoleh pada 2021. Kami Tahu Kalori Membakar Puasa Berselang - Sekarang Kami Tahu Mengapa.