Kesihatan

Diet Sihat untuk Penghidap Sirosis

Diet yang sihat penting bagi penghidap sirosis. Selain dapat membantu memberi nutrisi yang mencukupi, diet yang sihat juga membantu meringankan kerja hati, sehingga keadaan organ tidak bertambah buruk. Orang dengan sirosis disarankan untuk membatasi pengambilan garam, lemak, menghindari alkohol, menjauhi daging dan makanan laut yang tidak dimasak, dan memenuhi pengambilan kalori dan protein mereka.

, Jakarta - Sirosis adalah tahap akhir parut (fibrosis) hati yang disebabkan oleh pelbagai bentuk penyakit hati dan keadaan, seperti hepatitis dan alkoholisme kronik. Sirosis boleh menyebabkan pembentukan tisu parut. Apabila tisu parut terbentuk ketika penyakit ini berkembang, ia boleh menyebabkan hati menjadi rosak dan kehilangan fungsinya.

Hati yang rosak berpotensi menghalang penyerapan nutrien dalam badan. Itulah sebabnya tidak sedikit orang yang menghidap sirosis kekurangan zat makanan. Oleh itu, jika anda menghidap sirosis, penting bagi anda untuk memperhatikan makanan dan minuman yang anda makan setiap hari. Terutama yang mengandung protein, garam, dan gula, kerana ia dapat membuat hati yang sudah lemah bekerja lebih keras. Dengan mengamalkan diet yang sihat, anda dapat menjaga keadaan hati anda daripada menjadi lebih teruk. Lihat ulasan penuh di sini.

Baca juga: Adakah benar bahawa sirosis tidak dapat disembuhkan?

Kepentingan Diet Sihat untuk Orang yang Mengalami Sirosis

Hati mempunyai banyak fungsi untuk kesihatan tubuh yang menjadikannya salah satu organ yang paling penting. Apabila organ rosak akibat sirosis, organ ini tidak dapat menjalankan salah satu fungsi pentingnya dengan berkesan, iaitu membantu tubuh mendapatkan nutrien yang anda makan.

Oleh itu, diet yang sihat dapat membantu penghidap sirosis untuk mendapatkan nutrisi yang mencukupi, mengurangkan beban kerja hati, mencegah komplikasi, dan kerosakan hati yang lebih lanjut. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa orang dengan penyakit hati yang tidak mendapat cukup nutrisi lebih berisiko mendapat komplikasi dari sirosis, termasuk kematian.

Sayangnya, tisu parut yang terbentuk akibat sirosis tidak dapat membaik. Walau bagaimanapun, diet yang sihat dapat membantu memperbaiki keadaan penghidap untuk menjalani kehidupan yang berkualiti.

Diet yang Betul untuk Orang dengan Sirosis

Berikut adalah diet yang sihat untuk penghidap sirosis:

1. Hadkan Pengambilan Garam

Makanan yang terlalu masin boleh membuat sirosis menjadi lebih teruk kerana natrium mendorong tubuh untuk mengekalkan air. Sebaiknya hadkan pengambilan makanan masin, penggunaan garam ketika memasak, dan penggunaan perasa atau makanan dalam tin yang tinggi natrium. Sebagai pengganti garam, anda boleh menggunakan jus lemon atau rempah lain. Perhatikan juga label makanan untuk memeriksa jumlah natrium semasa membeli-belah.

Elakkan juga makanan segera kerana ia cenderung tinggi garam. Semakin banyak cecair yang terkumpul, semakin besar keperluan penghidap untuk mengelakkan garam. Doktor anda mungkin menetapkan ubat diuretik untuk membantu anda membuang air kecil lebih banyak. Harap maklum bahawa had pengambilan garam adalah kira-kira lima gram atau bersamaan satu sudu teh sehari.

2. Memenuhi Pengambilan Kalori dan Protein

Orang yang menghidap sirosis memerlukan lebih banyak kalori dan protein tambahan. Sebabnya, orang yang menghidap sirosis biasanya akan mengalami penurunan berat badan kerana kehilangan selera makan, dan mengalami mual dan muntah. Keadaan ini menyebabkan penghidap sirosis kekurangan mineral, kalsium, dan magnesium.

Pesakit disarankan untuk sering makan dalam bahagian kecil, iaitu 4-7 kali sehari. Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang dengan sirosis lebih baik mendapatkan protein dari sayur-sayuran, seperti kacang, lentil, dan tahu. Telur dan produk tenusu juga lebih baik daripada pengambilan daging yang cenderung tinggi natrium.

Agar makanan dapat dicerna oleh usus dengan cepat, doktor biasanya akan menetapkan sirap laktulosa. Dengan cara ini, makanan akan mudah dicerna dan kurang air akan diserap sehingga hati tidak perlu bekerja sekerasnya.

3. Elakkan Alkohol

Orang dengan sirosis perlu menghindari alkohol dalam jumlah yang banyak, kerana berpotensi menyebabkan lebih banyak kerosakan hati, bahkan kegagalan hati. Alkohol juga boleh menyebabkan kekurangan zat makanan dan masalah kesihatan yang lain.

Baca juga: Inilah Cara Alkohol Mempengaruhi Kesihatan Hati

4. Hadkan Pengambilan Lemak

Tubuh mencerna lemak menggunakan hempedu, cairan kuning-hijau yang dibuat di hati. Apabila organ ini rosak, pengeluaran dan bekalan hempedu terjejas, yang akhirnya menyebabkan gejala pencernaan. Orang dengan sirosis disarankan untuk membatasi makanan berlemak, kerana hati yang tidak berfungsi dengan baik akan mengalami kesulitan memprosesnya. Walau bagaimanapun, lemak sihat dapat dimakan secara sederhana.

5. Elakkan Daging Mentah atau Makanan Laut yang Tidak dimasak

Orang dengan kerosakan hati dari sirosis telah merosakkan fungsi imun, yang bermaksud bakteria dan virus yang dapat dibawa oleh makanan mentah atau kurang matang dapat menyebabkan jangkitan yang berpotensi serius.

Baca juga: 3 Makanan Sihat untuk Mencegah Sirosis

Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai sirosis dan gaya hidup sihat yang perlu dijalani, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor untuk bertanya mengenai kesihatan Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Baiklah. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang Perlu Dimakan Apabila Anda Mengalami Sirosis.