Kesihatan

Kenali Kecenderungan Kecantikan untuk Suntikan Pengisi Muka

, Jakarta - Baru-baru ini, semakin ramai yang berminat menyuntikkan pengisi pada wajah. Rawatan kecantikan ini dikatakan dapat menjadikan wajah lebih cantik, awet muda dan licin tanpa menggunakan kaedah pembedahan. Sekiranya anda adalah salah seorang yang berminat untuk mencuba rawatan kecantikan ini, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai pengisi wajah di sini.

Apakah Pengisi Muka?

Pengisi wajah adalah rawatan kosmetik yang melibatkan suntikan bahan sintetik atau semula jadi ke dalam garis, lipatan, dan tisu wajah untuk mengurangkan penampilan kedutan dan mengembalikan daya hidup wajah yang semakin berkurang seiring bertambahnya usia. Suntikan ini sering disebut sebagai pengisi dermal, suntikan implan, pengisi kedutan dan pengisi tisu lembut. Terdapat pelbagai kegunaan untuk pengisi, termasuk menghilangkan garis senyuman, mengisi pipi dan bibir, dan memperbaiki bekas jerawat.

Sebilangan besar pengisi dapat diserap oleh kulit, jadi hasilnya dapat dirasakan selama beberapa bulan hingga beberapa tahun, bergantung pada produk dan individu. Bahkan beberapa pengisi dikatakan dapat memberikan hasil tetap dan dapat bertahan hingga beberapa tahun.

Baca juga: Bibir Lebih Penuh dengan Pengisi, Perhatikan Ini

Kelebihan Face Filler

Pengisi muka berguna untuk membetulkan pelbagai masalah yang berkaitan dengan penuaan pada wajah. Faedahnya termasuk:

 • Memberi kelantangan dan melicinkan kedutan mendalam dari hidung ke mulut.

 • Menebalkan bibir nipis dan melicinkan garis menegak di sekitar tepi bibir.

 • Memberi kelantangan di pipi untuk menonjolkan bentuknya, yang juga menjadikan mereka kelihatan lebih muda.

 • Mengisi lubang di bawah kawasan mata.

 • Menyamarkan parut jerawat atau cacar air.

Jenis Pengisi Muka

Kini terdapat pelbagai jenis pengisi wajah di pasaran. Terdapat beberapa pengisi wajah yang dapat memberikan hasil segera, namun, menurut American Academy of Dermatology (AAD), kebanyakan pengisi wajah biasanya memerlukan rawatan selama beberapa minggu atau bulan untuk hasil yang optimum, diikuti sesekali cantikkan.

Berikut adalah beberapa jenis pengisi yang biasa digunakan:

 • Asid Hyaluronik (HA)

Bahan bertekstur seperti gel ini sebenarnya wujud secara semula jadi di dalam badan. Namun, ia dapat digunakan untuk "menaikkan" kulit, menambahkan volume ke tempat-tempat, seperti pipi dan melicinkan kerutan, terutama di sekitar mata, bibir, dan dahi. American Board of Cosmetic Surgery (ABCS) mendedahkan bahawa cecair ini memerlukan masa untuk diserap secara beransur-ansur oleh tubuh dan hasilnya biasanya hanya bertahan selama 6-12 bulan.

 • Kalsium Hidroksilapatit (CaHA)

Pengisi ini mengambil kalsium (dalam bentuk zarah mikroskopik) dan menambahkannya ke gel, yang kemudian disuntik ke bahagian tertentu wajah. Gel ini mempunyai konsistensi yang lebih tebal daripada HA, jadi sesuai untuk menutup kedutan yang dalam.

 • Asid Poli-L-Laktik

Asid biodegradasi ini membantu merangsang pengeluaran kolagen kulit sendiri, bukannya "mengisi" kedutan. Cecair ini memberikan ketegangan pada kulit dan mengurangkan penampilan kedutan.

Pengisi ini berfungsi secara beransur-ansur, tetapi dapat memberikan hasil separa kekal yang dapat bertahan sekurang-kurangnya dua tahun.

 • Polimetil metakrilat (PMMA)

Pengisi ini terdiri dari bola kecil yang disebut mikrosfera dan kolagen yang memenuhi kulit. Walaupun jenis pengisi ini dapat memberikan hasil tetap yang bertahan selama 5 tahun, PMMA tidak begitu digalakkan oleh doktor. Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Aesthetics, pengisi wajah yang tahan lebih lama mempunyai kadar komplikasi yang lebih tinggi, seperti jangkitan dan nodul.

Cara Pengisi Muka Berfungsi

Pengisi muka dilakukan dengan menyuntikkan cecair seperti asid hyaluronik, kolagen, atau bahan sintetik seperti silikon ke beberapa bahagian wajah, seperti pipi, hidung, bibir, dagu, rahang, dan lain-lain untuk menjadikannya lebih bertenaga. Setelah menyuntik wajah dengan cairan, wajah akan menjadi lebih kenyang, sehingga kedutan dan lipatan akan menyamar.

Bagi anda yang berminat untuk mencuba pengisi wajah, kami sangat mengesyorkan agar anda berjumpa dengan pakar kulit (pakar dermatologi), pakar bedah kosmetik, ahli farmasi, atau ahli terapi kecantikan yang diperakui. Biasanya proses pengisian mengambil masa 30 minit. Dan bergantung pada jenis pengisi yang digunakan, hasil suntikan dapat berlangsung dari enam bulan hingga setahun.

Baca juga: Seperti Prosedur Pembedahan Plastik Ini di Muka

Petua Selamat untuk Pengisi Muka

Seperti rawatan kecantikan yang lain, pengisi wajah juga boleh memberi kesan sampingan. Oleh itu, untuk mengurangkan risiko kesan sampingan, perhatikan petua selamat berikut untuk pengisi wajah:

 • Jangan mengambil risiko dengan mengambil rawatan pengisi wajah yang harganya jauh lebih rendah daripada harga biasa pada umumnya. Kerana secara amnya jenis pengisi yang lebih tahan lama akan lebih mahal. Di samping itu, kepakaran pengamal dan tempat di mana prosedur dijalankan juga mempengaruhi harga.

 • Ketahui latar belakang pengamal yang akan bekerjasama dengan anda. Adakah dia mempunyai sijil sah dan mempunyai pengalaman melakukan pengisi muka? Anda juga boleh melihat mengkaji semula pesakit yang pernah dirawatnya sebelum ini.

 • Anda juga berhak untuk meminta maklumat yang jelas kepada pengamal anda mengenai jenis bahan yang akan disuntik, kesan sampingannya, dan keselamatan peralatan yang digunakan. Dan yang paling penting adalah memastikan tempat di mana anda melakukan pengisi muka telah mendapat kebenaran untuk membuka latihan dari agensi yang berkaitan.

 • Perhatikan pilihan tempat! Sebaiknya elakkan rawatan di rumah, hotel, salun atau spa, tetapi lakukan rawatan muka di klinik atau hospital yang betul, bersih dan selamat.

 • Walaupun pengisi mudah didapati di mana sahaja, walaupun dalam talian di talianWalau bagaimanapun, anda harus mengelakkan membeli pengisi sendiri atau menggunakan pengisi yang diperoleh dari luar pejabat doktor, kerana ia boleh memberi kesan kekal dan berbahaya jika tidak sesuai pada kulit wajah atau tidak diberikan oleh tangan kanan.

 • Gunakan pelindung matahari sebelum aktiviti luar juga dapat membantu melindungi kulit dari perubahan pigmen setelah keradangan yang disebabkan oleh suntikan.

Baca juga: Pembedahan Plastik untuk Mendapatkan Perut Enam Pek, Adakah Selamat?

Sebelum melakukan pengisi muka, ada baiknya anda berbincang dengan doktor atau jurusolek anda terlebih dahulu. Sebabnya, rawatan kecantikan yang satu ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan kerana boleh menyebabkan risiko berbahaya. Sekiranya anda memerlukan nasihat daripada pakar kecantikan, gunakan aplikasinya untuk bercakap terus dengan doktor. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual dalam aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kesan Sampingan Pengisi Muka.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found