Kesihatan

Cara Terbaik untuk Mencegah Kanser Serviks pada Usia Muda

, Jakarta - Kanser serviks adalah salah satu penyakit yang paling menakutkan bagi wanita. Ini kerana barah serviks adalah penyakit yang boleh menyebabkan kematian pada penghidapnya. Bukan hanya itu, barah serviks tidak akan menunjukkan sebarang gejala pada awal pertumbuhan sel barah. Gejala akan muncul setelah sel barah tumbuh dan merebak, ke organ dan bahagian badan yang lain.

Baca juga: Jangan Meremehkan Gejala Kanser Serviks Ini

Pelbagai pemeriksaan dapat dilakukan untuk memeriksa aduan kesihatan yang berkaitan dengan penyakit ini. Kanser serviks yang dikesan dapat segera diubati mengikut keparahan penyakit. Bukan hanya orang dewasa atau mereka yang telah memasuki usia tua, barah serviks juga dapat dialami oleh seseorang yang masih memiliki usia yang relatif muda. Untuk itu, ketahui beberapa kaedah terbaik untuk mencegah barah serviks di sini.

Ketahui Cara Mencegah Kanser Serviks

Bukan hanya ketika anda memasuki usia dewasa, sebenarnya anda juga dapat melakukan pencegahan barah serviks ketika anda masih muda. Berikut adalah beberapa kaedah pencegahan yang cukup berkesan.

1. Pemeriksaan Berkala

Melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala dapat membantu anda mencegah barah serviks. Lancarkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Terdapat dua jenis pemeriksaan yang boleh anda lakukan untuk mencegah penyakit ini, iaitu ujian Pap smear dan HPV.

Ujian pap smear dilakukan untuk mengesan sebarang perubahan pada sel serviks yang merupakan tanda awal barah serviks. Sementara ujian HPV, dilakukan untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan virus HPV yang menyebabkan barah serviks.

Baca juga: Ketahui Pemeriksaan Penting untuk Mencegah Kanser Serviks

2. Vaksin HPV

Virus HPV adalah penyebab utama barah serviks. Dengan mendapatkan vaksin HPV, anda dapat mencegah penyakit ini dengan berkesan. Lancarkan Web MD , masa yang sesuai untuk mendapatkan vaksin ini sebelum seseorang menjadi aktif secara seksual. Jadi, vaksin HPV boleh diberikan ketika anak mula memasuki usia 9 tahun.

Vaksin akan diberikan melalui suntikan. Biasanya, proses ini akan menyebabkan kesan sampingan yang agak ringan. Secara amnya, vaksin HPV akan menyebabkan kemerahan, bengkak, dan sakit di tempat suntikan.

3. Elakkan Tabiat Merokok

Anda boleh mencegah dan menurunkan risiko barah serviks dengan mengelakkan merokok. Melancarkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK , wanita yang mempunyai kebiasaan merokok akan lebih mudah terkena barah serviks daripada mereka yang tidak merokok.

4. Jalani Gaya Hidup Sihat

Selain mendapatkan vaksin dan pemeriksaan rutin, Anda harus menjalani gaya hidup sihat dengan banyak bersenam dan mengatur diet seimbang untuk memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan. Menjalani gaya hidup sihat secara berkala dapat menurunkan risiko barah serviks.

Itulah beberapa cara untuk mencegah barah serviks yang dapat dilakukan pada usia muda. Bukan hanya barah serviks, dengan melakukan senaman secara teratur, anda juga dapat menghindari pelbagai masalah kesihatan yang boleh terjadi.

Kenali Gejala Kanser Serviks

Gejala barah serviks akan sukar dikesan pada awal perkembangan penyakit ini. Biasanya gejala akan muncul ketika penyakit ini sudah memasuki tahap lanjut. Berikut adalah beberapa gejala yang dialami oleh penghidap barah serviks:

  1. Pendarahan yang berlaku di luar haid anda, selepas hubungan seks, atau ketika anda mengalami menopaus.
  2. Kemunculan cecair yang tidak biasa, seperti mengeluarkan bau dan bercampur dengan darah.
  3. Orang yang menghidap barah serviks juga cenderung mengalami sakit pelvis yang teruk.

Namun, simptomnya akan terasa berbeda ketika sel barah merebak ke sel dan tisu di sekitar leher rahim, seperti sembelit, mengalami inkontinensia urin, darah muncul di dalam air kencing, hingga bengkak di kaki.

Baca juga: Inilah Komplikasi Rawatan Kanser Serviks

Segera gunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor anda mengenai aduan kesihatan yang anda alami. Pemeriksaan yang dilakukan pastinya dapat membantu anda mengetahui punca masalah kesihatan. Sel barah yang dikesan dapat dirawat dengan pelbagai rawatan, mulai dari pembedahan hingga kemoterapi.

Rujukan:
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Kanser Serviks Dicegah?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Saya Mencegah Kanser Serviks?
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Kanser Serviks.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Boleh Saya Lakukan untuk Mengurangkan Risiko Kanser Serviks?