Kesihatan

6 Makanan Yang Harus Dielakkan Orang Dengan Sindrom Antiphospholipid

, Jakarta - Pada dasarnya, antibodi berperanan dalam memerangi jangkitan. Namun, pada orang dengan sindrom antiphospholipid, antibodi sebenarnya menyerang sebatian lemak yang disebut fosfolipid yang berperanan dalam proses pembekuan darah. Penyakit autoimun ini akan menyebabkan darah menjadi mudah menggumpal dan menggumpal. Keadaan ini juga dikenali sebagai darah tebal. Agar tidak menjadi lebih teruk, berikut adalah makanan yang harus dielakkan oleh orang dengan sindrom antifosfolipid.

Baca juga: Sindrom Antiphospholipid Menyebabkan Keguguran, Inilah Faktanya

Apa itu Sindrom Antiphospholipid?

Sindrom antiphospholipid adalah penyakit autoimun, di mana sistem imun menyerang tisu badan normal dan menyebabkan kerosakan. Sindrom ini menyebabkan pembentukan gumpalan darah di arteri yang boleh menyebabkan komplikasi kehamilan, bahkan keguguran.

Sindrom ini juga boleh menyebabkan pembentukan gumpalan darah di kaki, yang dikenali sebagai trombosis urat dalam (DVT). Selain kaki, sindrom antiphospholipid juga dapat menyebabkan pembekuan darah terbentuk di organ, seperti ginjal atau paru-paru. Kerosakan yang dihasilkan oleh sindrom antiphospholipid akan bergantung pada lokasi di mana pembekuan darah berlaku. Contohnya, gumpalan darah yang terbentuk di otak boleh menyebabkan strok.

Apakah Gejala Sindrom Antiphospholipid?

Dalam sindrom ini, sistem kekebalan tubuh menghasilkan antibodi yang menjadikan darah lebih tebal atau lebih rentan terhadap pembekuan daripada keadaan normal, yang meletakkan risiko pembekuan darah di arteri dan urat.

Orang dengan sindrom antifosfolipid sering mengalami gejala dan tanda-tanda, seperti kelemahan, keletihan, masalah ingatan, masalah pertuturan, sakit kepala, kesemutan di lengan dan kaki, gangguan koordinasi, dan lebam mudah kerana jumlah platelet rendah.

Baca juga: Wanita lebih berisiko menghidap sindrom antiphospholipid, inilah sebabnya

Ini adalah Faktor Risiko untuk Sindrom Antiphospholipid

Beberapa perkara boleh mencetuskan seseorang untuk mengembangkan sindrom antiphospholipid, termasuk:

 • Mempunyai sejarah keluarga sindrom antiphospholipid.
 • Seorang wanita.
 • Mempunyai penyakit autoimun yang lain.
 • Mengalami jangkitan HIV / AIDS, hepatitis, C, atau sifilis.

Seseorang akan lebih terdedah kepada sindrom ini dan juga mengalami beberapa masalah kesihatan, seperti mempunyai kolesterol tinggi, hamil, merokok, menjalani terapi estrogen, berbaring atau duduk dalam jangka masa yang lama, dan melakukan pembedahan di kawasan kaki.

Makanan yang Harus Dielakkan Orang yang Mengidap Sindrom Antiphospholipid

Terdapat beberapa jenis makanan yang harus dielakkan oleh penderita sindrom antiphospholipid, iaitu:

 1. Makanan yang mengandungi banyak gula.
 2. Makanan yang diperam, seperti keju.
 3. Makanan yang mengandungi ragi.
 4. Makanan yang mengandungi lemak.
 5. Makanan yang mengandungi banyak MSG.
 6. Makanan segera.

Sebilangan makanan di atas adalah makanan yang harus dielakkan bagi mereka yang mempunyai sindrom antifosfolipid. Berikut adalah beberapa makanan yang disyorkan untuk orang dengan sindrom antifosfolipid, iaitu:

 • Makanan yang mengandungi sifat antimikroba, seperti minyak kelapa dara.
 • Makanan yang mengandungi omega 3, seperti salmon, alpukat, dan tuna.
 • Makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks, seperti beras perang, gandum, roti, dan labu.
 • Buah-buahan yang mengandungi banyak vitamin K dan E, seperti tomato, nanas, sisa makanan, dan anggur.
 • Kacang.
 • Epal sider cuka.
 • Bawang putih.

Baca juga: Ini adalah Faktor Risiko Yang Boleh Mencetuskan Sindrom Antiphospholipid

Ada aduan dengan masalah kesihatan? Lebih baik berbincang secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!