Kesihatan

7 Fakta mengenai Penyakit Parkinson

, Jakarta - Parkinson adalah penyakit yang disebabkan oleh gangguan degeneratif yang mempengaruhi sistem saraf akibat kekurangan dopamin neurotransmitter di otak. Penyakit ini bersifat progresif dan tidak mempunyai rawatan kuratif. Penyakit ini ditemui oleh James Parkinson pada tahun 1817 dan menyerang sekitar 10-25 orang daripada setiap 10,000 orang. Fakta mengenai penyakit Parkinson adalah:

1. Parkinson Berlaku Kerana Kerosakan Sel Saraf Otak

Parkinson adalah penyakit yang berlaku kerana degenerasi sel saraf dan kehilangan sel penghasil dopamin di otak. Penyakit ini mengakibatkan penurunan fungsi sistem motor. Pada manusia normal, sel dari neuron ini menghasilkan dopamin yang berperanan sebagai utusan dalam komunikasi antara sel substantia nigra dengan xorpus striatum . Komunikasi ini menyelaraskan pergerakan otot yang lancar dan seimbang. Kekurangan dopamin boleh mengakibatkan hilangnya kawalan terhadap badan.

2. Sebab Tidak Diketahui

Sehingga kini, tidak ada sebab perubatan yang diketahui untuk Parkinson. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor risiko yang diketahui. Faktor risiko ini menjadi tamparan kepala dan kurang aktiviti fizikal sehingga usia 70 tahun. Bahan kimia seperti mangan, karbon disulfida, dan racun serangga juga dapat meningkatkan risiko terkena penyakit Parkinson.

Selain itu, tekanan oksidatif juga disebut-sebut sebagai penyebab penyakit Parkinson. Oksidasi adalah proses apabila radikal bebas bertindak balas dengan molekul lain untuk menstabilkan elektron yang hilang. Proses ini boleh menyebabkan kerosakan pada rangkaian.

3. Biasanya berlaku pada tahun 60an

Parkinson sering dijumpai pada orang tua. Penyakit ini mempunyai dua jenis gejala, iaitu motor dan bukan motor. Gejala bukan motor meliputi perkembangan sikap tidak peduli, kegelisahan, kemurungan, dan serangan panik. Gejala penyakit ini biasanya berbeza dan berbeza bergantung pada seberapa parah serangan Parkinson. Gejala ini akan muncul ketika berusia 50-60an dan tidak dilihat oleh orang sekeliling sehingga terlambat.

Kira-kira 1 juta orang Amerika hidup dengan penyakit neurologi ini. Di samping itu, secara keseluruhan mendapati bahawa terdapat kira-kira 4-5 juta orang di dunia yang menderita penyakit Parkinson. Walaupun sering menyerang orang berusia lebih dari 60 tahun, penyakit ini boleh berlaku pada orang di bawah usia 40 tahun.

4. Mengalami Gegaran

Penyakit ini menyerang gejala motor, sehingga mempengaruhi pergerakan badan. Gejala motor yang paling biasa adalah gegaran atau gegaran ringan. Biasanya, gejala ini berlaku di tangan, lengan, dan kaki. Gegaran biasanya berlaku dalam keadaan sedar dalam keadaan duduk atau diam. Gejala ini pada mulanya hanya berlaku di satu bahagian badan, tetapi lama kelamaan ia akan merebak ke bahagian tubuh yang lain.

5. Otot Kaku dan Sakit

Gejala lain apabila seseorang menghidap Parkinson adalah kekejangan otot dan kesakitan. Gejala awal adalah penurunan ayunan lengan ketika berjalan kerana otot yang kaku. Gejala lain termasuk pergerakan perlahan dan terhad, kelemahan otot di muka dan tekak, dan kesukaran mengimbangi ketika berdiri dan berjalan.

Orang dengan Parkinson akan sukar untuk mengambil langkah kecil, membengkok sedikit, dan berpusing dengan cepat. Penghidapnya secara tiba-tiba boleh mengalami keadaan tidak bergerak.

6. Terbahagi kepada 5 Stadium

Parkinson terbahagi kepada lima peringkat, setiap peringkat mempunyai gejala dan keparahan yang berbeza, iaitu:

 • Tahap pertama: Pada tahap ini, penderita Parkinson mulai sukar menjalankan aktiviti, kerana gejala gegaran di satu bahagian badan. Gejala lain penyakit ini termasuk postur tubuh yang lemah, kehilangan keseimbangan, dan ekspresi wajah yang tidak normal.
 • Tahap dua: Gegaran mula menyerang bahagian badan yang lain dan juga mula mengalami kesukaran untuk berjalan dan membongkok postur tubuh. Orang dengan Parkinson pada tahap ini mengalami kesukaran untuk menjaga keseimbangan dan berjalan kaki.
 • Tahap ketiga: Penghidapnya tidak lagi dapat berjalan lurus dan mula lambat untuk melakukan sesuatu.
 • Tahap keempat: Tubuh pesakit mula merasa kaku dan kehilangan fungsinya untuk melakukan semua aktiviti.
 • Peringkat kelima: Penderita tidak lagi dapat mengawal tubuhnya dan tidak dapat bergerak, dia hanya boleh berbaring dengan risiko kecacatan dan kecacatan.

7. Penyembuhan dengan 3 Jenis Terapi

Hingga kini, belum ada terapi yang dapat menyembuhkan penyakit Parkinson. Namun, ada beberapa cara untuk mengendalikannya, iaitu:

 • Terapi pertama: Pada peringkat ini dilakukan dengan ubat. Pesakit diberi ubat yang dapat meningkatkan kadar dopamin di otak.
 • Terapi kedua: Orang dengan Parkinson boleh melakukan terapi thalamotomy. Terapi ini adalah pembedahan dengan membakar tisu otak yang rosak oleh Parkinson.
 • Terapi ketiga: Pada peringkat ini, ahli terapi akan menggunakan rangsangan otak yang mendalam . Terapi ini menggunakan kerepek di otak untuk merangsang tahap dopamin otak.

Itu adalah fakta mengenai penyakit Parkinson. Sekiranya anda ingin mendapatkan nasihat profesional mengenai Parkinson, doktor dari sedia menolong. Ia mudah, hanya dengan muat turun permohonan di App Store dan Play Store.

Baca juga :

 • Bersalaman? Ketahui Sebabnya
 • Apa yang Menyebabkan Tangan & Kaki Kesemutan? Inilah jawapannya
 • Berikut adalah 7 Jenis Delirium yang Perlu Anda Ketahui
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found