Kesihatan

Selain terlambat untuk tempoh anda, 7 perkara ini boleh menjadi tanda kehamilan

, Jakarta - Haid yang lewat, alias haid, sering dikaitkan dengan tanda-tanda awal kehamilan. Sekiranya anda kerap mencatat masa haid anda, maka apabila haid anda terlambat, akan mudah diketahui. Ramai orang percaya bahawa tempoh yang terlewat adalah tanda awal bahawa janin sedang berkembang di rahim ibu. Sebenarnya, haid lewat tidak selalu menjadi tanda kehamilan.

Baca juga: Tanda-tanda Anak Hamil Ini Hanya Mitos

Yang pasti, anda mesti melakukan pemeriksaan. Salah satu cara adalah dengan menggunakan pek ujian. Jadi, bilakah masa terbaik untuk mula memeriksa kehamilan atau tidak? Tempoh haid dianggap lewat jika selepas lima hari atau lebih wanita tersebut tidak mempunyai haid pada tarikh yang sepatutnya. Pada dasarnya, kitaran haid normal wanita adalah sekitar 28 hari.

Tanda-tanda Awal Kehamilan Yang Anda Perlu Tahu

Malangnya, tidak semua haid lewat adalah tanda kehamilan. Terdapat beberapa keadaan badan yang lain, hingga gejala penyakit tertentu yang menyebabkan wanita mengalami haid lewat.

Sekiranya anda tertanya-tanya sama ada tempoh lewat adalah tanda kehamilan atau tidak, perhatikan gejala lain, seperti:

1. Mual dan Muntah

Sebagai tambahan kepada haid yang lewat, mual dan muntah sering dikaitkan sebagai gejala kehamilan awal. Keadaan ini dipanggil sakit pagi dan sering berlaku pada awal kehamilan. Mual dan muntah pada wanita hamil boleh berlaku kerana perubahan hormon dalam badan.

Walaupun biasa, ibu tidak perlu risau apabila tidak mengalami sakit pagi. Sebabnya, badan wanita biasanya mempunyai cara yang berbeza untuk menangani perubahan yang berlaku.

2. Perut terasa kembung

Biasanya, kehamilan boleh menyebabkan seorang wanita merasa kembung di bahagian perut. Perut yang sering terasa kembung dan kadang kram, sering menjadi tanda bahawa janin mula tumbuh dan berkembang di rahim. Anda mungkin merasa tidak selesa di perut anda, kerana terlalu banyak gas.

Baca juga: Semasa Kehamilan, 3 Fungsi Otak Ini Akan Berkurang

3. Perubahan Payudara

Tanda kehamilan lain yang boleh berlaku adalah perubahan pada kedua payudara. Biasanya, wanita hamil cenderung merasakan payudara menjadi bengkak dan sensitif, walaupun hanya kerana sentuhan kecil.

Ini berkaitan dengan perubahan hormon yang berlaku akibat proses persenyawaan. Wanita hamil akan merasakan payudara menjadi bengkak, sakit, dan sangat sensitif apabila disentuh.

4. Titik Darah

Pendarahan faraj juga boleh menjadi tanda kehamilan. Ramai yang percaya bahawa pembuangan darah dari organ intim berlaku kerana proses persenyawaan sperma di rahim.

Menurut Institut Kesihatan Nasional, sebanyak 25 peratus wanita yang mengalami pendarahan isyarat kehamilan mempunyai darah yang lebih ringan daripada darah haid.

Sekiranya anda menemui bintik-bintik darah pada vagina, segera berjumpa doktor di hospital terdekat untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Sekarang membuat janji temu dengan doktor boleh dilakukan secara dalam talian melalui .

5. Mudah Berasa Lelah dan Mood Swing

Sekiranya anda merasa letih dengan mudah, walaupun anda tidak melakukan aktiviti berat, itu boleh menjadi tanda kehamilan. Masih dilancarkan dari Institut Kesihatan Nasional, perasaan keletihan yang sering dialami oleh wanita hamil berlaku disebabkan oleh perubahan hormon.

Hormon progesteron adalah penyebabnya. Di samping itu, kehamilan boleh dicirikan oleh perubahan mood yang kerap dan drastik perubahan emosi.

Baca juga: Tanda-tanda Ibu Mengandung dengan Kembar

6. Peningkatan Kekerapan Urin

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, tempoh lewat yang disertai dengan peningkatan kekerapan membuang air kecil juga boleh menjadi tanda kehamilan. Ini kerana janin yang tumbuh di rahim menekan pundi kencing, jadi keinginan untuk membuang air kecil akan meningkat.

7. Keinginan untuk Sesuatu yang berbeza

Sekiranya anda mempunyai keinginan untuk sesuatu yang jarang anda mahukan, mungkin anda sedang melalui fasa keinginan makanan atau apa yang dikenali sebagai mengidam. Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, keadaan ini boleh menjadi tanda awal kehamilan yang anda alami. Ini adalah perkara biasa, tetapi anda harus ingat untuk memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan badan anda.

Selain haid lewat, beberapa tanda di atas boleh menjadi tanda awal kehamilan. Pemeriksaan dengan doktor akan disarankan agar ibu juga dapat mengetahui kesihatan dan usia janin di dalam kandungan.

Rujukan:
NHS UK. Diakses 2019. Tanda dan Gejala Kehamilan
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2019. Tanda-tanda Awal Kehamilan
Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada 2019. Apakah Tanda-Tanda Kehamilan Yang Biasa?