Kesihatan

Jangan salah, ini adalah perbezaan antara bipolar dan keperibadian pelbagai

, Jakarta - Bipolar dengan pelbagai keperibadian adalah dua penyakit yang sangat sukar dibezakan. Sebabnya, kedua-dua penyakit ini mempunyai ciri yang hampir serupa. Untuk mengetahui dengan lebih jelas di mana perbezaannya terletak, berikut adalah perbezaan antara keperibadian bipolar dan pelbagai.

Baca juga: Bolehkah Penyakit Bipolar Disembuhkan?

Di mana Perbezaan Antara Bipolar dan Keperibadian Pelbagai?

Masih banyak orang yang tidak tahu di mana perbezaan antara keperibadian bipolar dan keperibadian berbilang. Bipolar adalah gangguan keperibadian, orang dengan keadaan ini akan mengalami perubahan mood yang melampau. Orang dengan gangguan bipolar dapat merasa sedih terhadap kemurungan, bahkan kebahagiaan yang melampau.

Orang dengan gangguan bipolar tidak mempunyai masalah dengan identiti mereka, seperti orang yang mempunyai pelbagai keperibadian. Orang dengan keadaan ini akan tetap menjadi diri mereka sendiri, walaupun mereka menghadapi masalah menguruskan perubahan emosi yang drastik yang berlaku.

Ketika mereka merasa sedih dan tertekan, gejala yang muncul adalah ideasi bunuh diri, merasa sangat putus asa, kesulitan menumpukan perhatian, dan perasaan bersalah. Sementara itu, ketika mereka merasa senang, gejala yang muncul terasa sangat teruja, keyakinan diri yang berlebihan muncul, dan penurunan keinginan untuk tidur.

Walaupun keperibadian berganda adalah gangguan pada seseorang, apabila mereka mempunyai dua atau lebih keperibadian. Perbezaan keperibadian ini tentunya akan mempengaruhi pemikiran, perasaan, dan tingkah laku penderita yang muncul pada waktu yang berlainan. Orang dengan keadaan ini akan mengalami gangguan kesedaran, ingatan, dan identiti diri.

Baca juga: Pelbagai Keperibadian, Satu Badan tetapi Kenangan Berbeza

Apakah Punca Penyebab Bipolar dan Keperibadian Pelbagai?

Gangguan bipolar berlaku disebabkan oleh faktor genetik, faktor persekitaran, dan kehadiran bahan kimia di otak. Tidak diketahui apa sebenarnya penyebab keadaan ini, sejauh ini bipolar berlaku disebabkan oleh ketidakseimbangan sebatian yang berfungsi mengawal fungsi otak. Perkara-perkara yang mencetuskan terjadinya bipolar, antara lain:

  • Pernah mengalami penderaan fizikal, seksual, atau emosi.

  • Telah mengalami kehilangan dan kesedihan yang sangat mendalam, seperti kematian keluarga.

  • Pernahkah anda merasakan kehilangan orang yang disayangi, seperti berpisah dengan pasangan.

Sementara itu, keperibadian pelbagai berlaku kerana masalah dengan identiti seseorang sendiri. Setakat ini, faktor utama berlakunya keadaan ini adalah kejadian traumatik yang pernah dialami pada masa lalu. Untuk menangani peristiwa traumatik yang dialami, penderita membentuk identiti atau keperibadian lain sebagai bentuk pembelaan diri.

Baca juga: 5 Kes Keperibadian Pelbagai Terkenal di Dunia

Bagaimana Mengatasi Dua Gangguan Keperibadian Ini?

Pada orang yang mengalami gangguan bipolar, doktor biasanya menetapkan ubat untuk menyeimbangkan bahan kimia di otak untuk membantu menstabilkan mood. Dalam kes ini, anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor mengenai permohonannya . Ingat, apa-apa ubat yang anda ambil untuk merawat gangguan bipolar anda mesti mengikut preskripsi doktor, betul!

Manakala pada orang yang mempunyai keperibadian yang pelbagai, terapi adalah rawatan yang disyorkan. Terapi akan mengajar penderita untuk menangani trauma yang dialaminya secara sihat. Sebagai tambahan kepada terapi, ubat juga diperlukan untuk merawat gangguan mental lain yang berkaitan dengan pelbagai keperibadian.

Walaupun mereka kelihatan sama, mereka berdua mempunyai makna yang berbeza, bukan? Kedua-duanya akan mempengaruhi hubungan sosial di mana sahaja anda berada. Untuk itu, apabila anda atau keluarga terdekat anda mempunyai petunjuk, jangan salah diagnosis, okey? Lebih baik berbincang secara langsung dengan doktor pakar agar anda mendapat rawatan yang tepat.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Gangguan Identiti Disosiatif (Gangguan Keperibadian Pelbagai).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Gangguan Bipolar.