Kesihatan

Adakah Terdapat Manfaat Kesihatan Susu Kuda?

, Jakarta - Beberapa orang mungkin masih ragu-ragu ketika ditawarkan minum susu kuda, kerana jenis susu yang biasanya mereka minum adalah susu sapi atau susu versi vegetarian seperti susu kacang atau susu badam. Tetapi sebenarnya, susu kuda juga tidak kurang sihat daripada susu lembu, anda tahu. Ramai orang di beberapa negara telah menggunakan susu kuda sejak zaman dahulu lagi. Ingin tahu apakah faedah susu kuda? Ayuh, ketahui lebih lanjut di sini.

Susu kuda yang paling terkenal di Indonesia berasal dari kuda liar di Sumbawa, Nusa Tenggara Barat. Itulah sebabnya mengapa masyarakat Indonesia Timur terbiasa mengonsumsi susu kuda liar. Menurut pakar pemakanan klinikal FKUI-RSCM Dr Samuel Oentoro, MS, SpGK, susu kuda liar mempunyai kandungan yang hampir sama dengan susu lembu atau susu kambing. Itulah sebabnya susu kuda telah digunakan sebagai pengganti susu lembu sejak abad ke-19. Berikut adalah kelebihan dan kebaikan susu kuda:

1. Mempunyai kandungan nutrisi yang sama dengan susu ibu

Susu ibu atau susu ibu diketahui mempunyai nutrien yang cukup lengkap, mulai dari karbohidrat, protein, asid lemak (omega-3 dan omega-6), karnitin, hingga vitamin (A, C, D, E, dan K) dan mineral. Itulah sebabnya susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi baru lahir. Namun, tahukah anda bahawa susu kuda liar mempunyai kandungan nutrien yang hampir sama dengan susu ibu. Bahkan banyak hospital bersalin di Perancis telah menggunakan susu kuda sebagai pengganti susu ibu untuk meningkatkan kekuatan dan kekebalan bayi yang baru lahir, terutama bayi yang dilahirkan sebelum waktunya.

2. Sesuai untuk bayi atau orang yang mempunyai alahan susu

Salah satu kelebihan susu kuda adalah kerana kandungan protein kaseinnya lebih rendah daripada susu lembu. Dalam 100 gram susu kuda liar terdapat 0.8 peratus protein sementara susu lembu mencapai 3.2 peratus. Ini menjadikan susu kuda liar lebih mudah dicerna daripada susu lembu. Di samping itu, kualiti protein susu kuda juga lebih baik daripada susu lembu kerana susu kuda mengandungi jenis asam amino yang lebih lengkap. Jadi, bagi kanak-kanak atau orang dewasa yang mempunyai alergi susu lembu atau intoleransi laktosa, mereka boleh minum susu kuda sebagai gantinya.

3. Tidak menjadikan lemak

Telah diketahui bahawa setiap 100 gram susu kuda liar mengandungi 44 kalori. Jumlah ini kurang daripada susu lembu yang mengandungi 64 kalori. Jadi, susu kuda sangat sesuai untuk anda yang sedang menjalani diet atau mengekalkan berat badan mereka, kerana ia tidak menjadikan anda gemuk. Selain itu, susu kuda juga mengandungi lemak tak jenuh yang berguna untuk mengurangkan kolesterol jahat dalam tubuh sehingga kadar kolesterol tetap terjaga.

4. Pencernaan yang lancar

Susu kuda liar juga telah lama digunakan sebagai ubat semula jadi yang kuat untuk merawat pelbagai masalah pencernaan yang disebabkan oleh bakteria jahat dalam usus seperti cirit-birit dan jangkitan usus. Ini berkat kandungan lysozyme dan lactoferrin yang dapat menghentikan pertumbuhan bakteria jahat dalam usus. Lysozyme adalah enzim yang bertindak sebagai agen antimikroba, sementara lactoferrin adalah bahan yang mempunyai sifat antibakteria, antioksidan dan anti-radang yang dapat menguatkan sistem imun. Itulah sebabnya susu kuda yang mengandungi dua nutrien ini juga dapat berfungsi sebagai probiotik yang dapat merangsang pertumbuhan bakteria baik seperti lactobacillus plantarum dan lactobacillus salivarius .

5. Baik untuk Kecantikan Muka

Susu kuda juga bagus seperti susu kambing dari segi menjaga kecantikan kulit wajah. Kandungan lactoferrin yang terkandung di dalamnya berkhasiat sebagai pelembap semula jadi yang dapat membantu menjana semula kulit dan melambatkan penuaan pramatang. Bukan hanya itu, susu kuda juga berguna untuk mencegah dan merawat jerawat kerana mengandungi zat antibakteria di dalamnya. Menurut beberapa kajian, susu kuda liar juga dapat membantu proses penyembuhan beberapa masalah kulit seperti eksim, psoriasis, dan neurodermatitis.

Bagaimana? Berminat untuk memakan susu kuda liar? Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pemakanan makanan tertentu, tanya doktor anda melalui aplikasi . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Inilah 5 Khasiat Penyusuan untuk Bayi dan Ibu yang Boleh Anda Rasakan
  • 5 Kebaikan Minum Susu Rendah Lemak
  • Adakah benar Susu Kambing Boleh Membuat Kulit Cerah?