Kesihatan

Pelbagai Sumber Makanan Sihat untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Pengambilan makanan sihat untuk anak kecil anda diperlukan untuk menunjang pertumbuhan dan perkembangan mereka sehingga dewasa. Semakin cepat ibu memperkenalkan makanan sihat dan berkhasiat kepada anak kecil mereka, semakin mudah tumbuh dan menerapkan tabiat makan yang sihat yang dapat bertahan seumur hidup. Terdapat pelbagai sumber makanan sihat yang boleh anda pilih untuk dijadikan menu makanan harian si kecil. Ada apa-apa? Ini adalah ulasan.

Baca juga: Petua Memilih Mainan Berdasarkan Tahap Pertumbuhan Kanak-kanak

Sumber Makanan Sihat untuk Kanak-kanak

Dipetik dari halaman Membesarkan Anak, Berikut adalah sumber makanan sihat yang dapat membantu pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda, iaitu:

  1. Buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran dapat memberikan tenaga, vitamin, antioksidan, serat, dan air untuk anak kecil anda. Sumber makanan ini juga membantu melindungi kanak-kanak dari penyakit kronik di kemudian hari, termasuk penyakit seperti penyakit jantung, strok , dan beberapa jenis barah. Itulah sebabnya, penting bagi ibu untuk menanamkan diet yang sihat pada anak-anak mereka sejak usia dini.

Galakkan si kecil memilih buah-buahan dan sayur-sayuran pada setiap hidangan dan makanan ringan. Anda boleh memberinya pilihan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan warna, tekstur dan rasa yang berbeza, segar dan dimasak. Sebelum memberikannya kepada anak kecil anda, pastikan untuk mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran terlebih dahulu untuk menghilangkan kotoran atau bahan kimia.

  1. Bijirin

Makanan yang dibuat dari biji-bijian seperti roti, pasta, mi, bijirin sarapan pagi, beras, jagung, quinoa, polenta, gandum dan gandum dapat memberikan tenaga yang diperlukan anak untuk tumbuh, berkembang, dan belajar. Ibu harus memilih makanan yang dibuat dari biji-bijian dengan indeks glisemik rendah, seperti pasta gandum dan roti. Sebabnya, makanan jenis ini mampu memberi anak anda tenaga yang lebih tahan lama dan membuatnya merasa kenyang lebih lama.

Baca juga: 9 Aktiviti Yang Dapat Memupuk Kreativiti dalam Kanak-kanak

  1. Makanan Tenusu

Makanan tenusu seperti keju, kefir dan yogurt kaya dengan protein dan kalsium yang membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Untuk mendapatkan nutrien ini, pastikan ibu menawarkan anak anda pelbagai jenis produk tenusu setiap hari.

  1. Protein

Makanan yang kaya dengan protein seperti daging tanpa lemak, ikan, ayam, telur, kacang, lentil, kacang, tahu, dan kacang juga dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan otot si kecil anda. Makanan ini mengandungi vitamin dan mineral lain yang bermanfaat seperti zat besi, zink, vitamin B12 dan asid lemak omega-3. Besi dan asid lemak omega-3 dari daging merah dan ikan berminyak sangat penting untuk perkembangan dan pembelajaran otak anak-anak.

Selain makanan ruji, dorong anak anda untuk memilih makanan ringan dari kumpulan makanan sihat di atas. Beberapa jenis makanan yang mungkin sesuai sebagai makanan ringan, misalnya, seperti kacang, keju, yogurt rendah lemak, buah segar atau sayur-sayuran.

Baca juga: Lindungi Kesihatan Kanak-kanak dengan 7 Petua Ini

Ini juga berlaku untuk pencuci mulut pada akhir makan. Buah atau yogurt yang dihiris boleh menjadi pilihan yang paling sihat. Jangan terlalu kerap memberinya makanan yang tinggi gula. Sebaliknya, sajikan makanan seperti kek dan coklat hanya pada majlis-majlis tertentu, seperti ulang tahun. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pemakanan anak kecil anda, anda boleh membincangkannya dengan pakar pemakanan . Melalui aplikasi tersebut , ibu boleh menghubungi pakar pemakanan bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Membesarkan Anak. Diakses pada tahun 2020. Makanan sihat untuk kanak-kanak usia sekolah: lima kumpulan makanan.
Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2020. Makanan Sihat untuk Kanak-kanak.