Kesihatan

Prosedur Pembedahan untuk Merawat Hydrocephalus

, Jakarta - Apabila anda mendengar hidrosefalus, anda pasti mengaitkannya dengan peningkatan ukuran kepala. Hydrocephalus boleh menyebabkan pembesaran kepala akibat pengumpulan cecair serebrospinal di rongga otak. Cecair terkumpul ini memberi tekanan pada otak dan meningkatkan ukuran rongga. Tekanan dari cairan serebrospinal yang terlalu banyak dapat merosakkan tisu otak dan menyebabkan gangguan pada fungsi otak.

Hydrocephalus boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi lebih biasa pada bayi dan orang tua. Pembedahan adalah satu-satunya cara untuk merawat hidrosefalus untuk memulihkan dan mengekalkan tahap cecair serebrospinal yang normal di otak.

Baca juga: Virus rubella semasa mengandung menyebabkan hidrosefalus?

Prosedur Pembedahan untuk Merawat Hydrocephalus

Hidrosefalus yang tidak dirawat dapat meningkatkan tekanan otak, sehingga berisiko menyebabkan kerosakan otak. Hidrosefalus tekanan normal, yang biasanya menyerang orang tua, kadang-kadang dapat diobati dengan pembedahan shunt, walaupun tidak semua orang dengan gangguan ini berjaya 100% dengan operasi shunt. Hidrosefalus kongenital dan diperolehi dirawat dengan pembedahan shunt atau neuroendoscopy. Inilah prosedur yang perlu anda ketahui, iaitu:

1. Operasi shunt

Pembedahan shunt dilakukan dengan menanamkan tiub nipis yang disebut shunt ke otak. Tujuan shunt adalah untuk mengalirkan cecair serebrospinal yang berlebihan melalui shunt ke bahagian badan yang lain, biasanya perut. Kemudian, cecair akan diserap ke dalam aliran darah pesakit. Di dalam shunt, ada injap yang mengawal aliran cairan serebrospinal untuk memastikan ia tidak mengalir terlalu cepat. Setelah dipasang, orang yang menghidap hidrosefalus akan merasakan injap ini seperti benjolan di bawah kulit kepala.

Pembedahan shunt dilakukan oleh pakar bedah saraf, pakar dalam operasi otak dan sistem saraf. Prosedur ini dilakukan di bawah anestesia umum dan memakan masa 1 hingga 2 jam. Anda mungkin perlu tinggal di hospital selama beberapa hari selepas pembedahan untuk pulih. Sebilangan pakar bedah menggunakan staples kulit untuk menutup luka yang perlu dikeluarkan setelah beberapa hari. Setelah shunt diletakkan, rawatan lebih lanjut untuk hidrosefalus mungkin diperlukan jika terdapat penyumbatan atau jangkitan.

Baca juga: Bolehkah Hydrocephalus Dikenali Dari Dalam?

2. Ventrikulostomi Ketiga Endoskopi

Selain pembedahan shunt, ventrikulostomi ketiga endoskopi (ETV) juga boleh dilakukan. Tidak seperti prosedur shunt, pakar bedah perlu membuat bukaan di lantai otak untuk membolehkan cecair serebrospinal mengalir ke permukaan otak, di mana ia dapat diserap. Malangnya, ETV tidak sesuai untuk semua orang, tetapi boleh menjadi pilihan sekiranya penumpukan cecair disebabkan oleh hidrosefalus obstruktif.

Sebelum melakukan prosedur ETV, pakar bedah perlu melakukan anestesia umum.

Ahli bedah saraf kemudian membuat lubang kecil di tengkorak dan menggunakan endoskopi untuk melihat ke dalam ruang otak. Endoskopi adalah tiub nipis panjang yang dilengkapi dengan cahaya dan kamera di satu hujungnya. Lubang kecil kemudian dibuat di otak dengan bantuan endoskopi. Setelah mengeluarkan endoskopi, luka ditutup menggunakan jahitan. Prosedur ini memakan masa sekitar 1 jam.

Kelebihan prosedur ini adalah risiko jangkitan yang lebih rendah berbanding dengan pembedahan shunt. Hasil rawatan jangka panjang dengan ETV adalah serupa dengan pembedahan shunt, kerana penyumbatan bulan atau tahun selepas pembedahan dapat menyebabkan gejala kembali.

Baca juga: Terjejas oleh Hydrocephalus, Adakah Ia Boleh Disembuhkan?

Hydrocephalus dicirikan oleh gejala kepala yang membesar, muntah, hilang selera makan, penipisan kulit kepala dan melihat ke bawah. Sekiranya anda atau ahli keluarga mengalami gejala ini, segera berjumpa doktor untuk memastikannya. Sebelum berkunjung ke hospital, buat temu janji dengan doktor terlebih dahulu . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Hydrocephalus.
NHS. Diakses pada tahun 2019. Hydrocephalus.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found