Kesihatan

Ini adalah penjelasan mengapa wanita hamil memerlukan tidur siang

, Jakarta - Terdapat perasaan bersalah setiap kali seorang wanita hamil menghabiskan waktu petang untuk tidur. Walaupun setiap kali anda bangun, badan anda terasa segar, rasa bersalah sering timbul. Jangan merasa buruk dan menganggap diri anda malas, kerana sebenarnya terdapat banyak faedah tidur siang untuk wanita hamil.

Menurut penyelidikan dari National Sleep Foundation, wanita hamil menghadapi masalah tidur 2-3 hari seminggu. Ini disebabkan oleh posisi tidur yang tidak selesa dengan usia kehamilan yang meningkat, terutama pada trimester ketiga.

Belum lagi keinginan untuk membuang air kecil yang membuat wanita hamil terpaksa berulang-alik ke bilik mandi dan suhu udara yang terasa panas akibat perubahan hormon membuat wanita hamil sering bangun. Oleh itu, tidur siang menjadi masa di mana ibu hamil menebus kekurangan tidur pada waktu malam.

Manfaat tidur siang mempunyai hubungan yang kuat dengan emosi wanita hamil. Keletihan akan merosakkan mood dan membuat ibu menjadi pemarah tanpa sebab, yang seterusnya mempengaruhi janin juga. Tidak hanya berkaitan dengan perasaan emosi, tidur yang cukup juga mempengaruhi proses kelahiran.

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Kathy Lee, seorang pakar kehamilan dan kesihatan ibu dari University of California, San Francisco, wanita hamil yang kurang dari enam jam tidur lebih berisiko menjalani proses bersalin. caesar berbanding wanita hamil yang mempunyai tidur yang mencukupi dan berkualiti. (Baca juga: Sentiasa Lelah Semasa Kehamilan, Adakah Biasa?)

Setelah mengetahui faedah tidur siang untuk wanita hamil, adalah idea yang baik untuk ibu mengetahui perkara-perkara yang dapat membuat ibu mendapat tidur yang berkualiti.

  1. Minum banyak air

Air adalah salah satu pengambilan yang paling penting semasa mengandung. Minum banyak air pada siang hari untuk tidur nyenyak. Tetapi, tidak pada waktu malam, kerana akan meningkatkan keinginan ibu untuk membuang air kecil di tengah malam dan mengganggu tidur.

  1. Sukan

Senaman sebenarnya menyumbang kepada tidur malam yang nyenyak. Pastikan wanita hamil meluangkan masa untuk bersenam pada waktu pagi dan malam untuk memperbaiki peredaran darah, meningkatkan metabolisme sehingga mereka dapat tidur nyenyak pada waktu malam.

  1. Lakukan Aktiviti Yang Menyeronokkan Sebelum Tidur

Mood kesan pada tidur malam yang baik. Sehingga wanita hamil mendapat tidur yang berkualiti, ada baiknya melakukan ritual yang menyeronokkan sebelum tidur. Contohnya, seperti minum susu suam, mandi di air suam, mendengar muzik, membaca buku, dan bahkan melakukan hubungan seks dengan pasangan.

  1. Tidur di Bahagian Kiri anda

Ramai pakar kesihatan menasihatkan wanita hamil untuk memilih posisi tidur sebelah kiri. Ini adalah kedudukan paling selamat dan selesa yang memudahkan aliran darah ke janin. Tidur di sebelah kiri anda juga dapat melindungi organ dalaman anda, jadi ini adalah pilihan terbaik untuk tidur yang selamat dan tenang untuk wanita hamil.

  1. Letakkan Bantal Selesa Yang Mungkin

Pilihlah bahan bantal yang lembut dan menenangkan, lebih baik bantal yang khusus untuk wanita hamil. Posisikan badan dengan senyaman mungkin, dan letakkan bantal di bahagian yang sering terasa tidak selesa. Contohnya, betis yang sering kekejangan atau di bahagian belakang yang sering sakit.

  1. Elakkan Makanan Yang Membuat Ibu Hamil Mual

Mual akan menyukarkan wanita hamil untuk tidur kerana mereka banyak terjaga. Elakkan memakan makanan dan minuman yang mengandungi kafein atau bahan lain yang membuat ibu terjaga. Pilih makanan yang seimbang untuk kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan.

Sekiranya wanita hamil mengalami masalah dengan insomnia yang berpanjangan, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found