Kesihatan

Jangan Menyalahpahami Extrovert, Ini Fakta

Jakarta - Tidak seperti introvert, katanya, orang dengan keperibadian ekstrovert cenderung lebih terbuka kepada dunia luar. Itulah sebabnya ekstrovert sinonim dengan sifat ekspresif, ceria, dan bercakap. Tetapi, adakah andaian ini benar? Agar tidak tersilap, anda harus mengetahui tentang fakta ekstrovert di bawah, mari kita pergi!

Asal Usul Konsep Extrovert dan Introvert

Pengelompokan ekstrovert dan introvert pertama kali dibuat oleh Carl Jung pada tahun 1920 dalam bukunya yang berjudul Jenis Psikologi . Konsep ini dikembangkan lagi oleh Hans Eysenck, seorang psikologi Jerman pada tahun 1980.

Kedua-duanya menerangkan tentang perbezaan sifat antara ekstrovert dan introvert. Secara umum, orang ekstrovert dikenal dengan sifat terbuka, bergaul, dan memiliki keprihatinan tinggi terhadap lingkungan sekitarnya. Sementara introvert dikenali dengan sifat pendiam dan kontemplatif. Namun, Carl Jung menambah bahawa sebenarnya ada sangat sedikit orang yang benar-benar ekstrovert dan introvert. Kerana menurutnya, setiap manusia ada di antara dua jenis keperibadian. Hanya yang paling dominan akan dilihat dalam kehidupan seharian.

Mitos mengenai Extroverts

Adakah benar bahawa ekstrovert ekspresif, mencari perhatian, dan narsisistik? Agar anda tidak tersilap, mari lihat penjelasan berikut mengenai fakta ekstrovert:

1. Extrovert juga boleh menjadi sedih

Sikapnya yang ceria dan ekspresif membuat orang lain berfikir bahawa ekstrovert tidak pernah sedih. Walaupun seperti orang lain, mereka juga merasa sedih dan kurang percaya diri, terutama jika mereka tidak cukup berinteraksi dengan orang di sekitar mereka. Jadi, mengapa mereka tidak kelihatan sedih? Ini kerana mereka cenderung pandai menyembunyikan kesedihan mereka di khalayak ramai.

2. Mereka juga peduli

Ekstrovert suka bercakap, tetapi itu tidak bermaksud mereka tidak mahu mendengar dan tidak peduli dengan persekitaran mereka. Kerana seperti introvert, mereka juga mempunyai sifat penyayang. Namun, cara mereka menunjukkan keprihatinan mereka berbeza. Walaupun introvert dapat menunjukkan keperihatinan dengan pendiam dan mendengar, ekstrovert cenderung menunjukkan sifat penyayang dengan menenangkan percakapan mereka yang berduka. Walaupun ada yang menganggap sikap ini mengganggu atau kelihatan "tidak sensitif", mereka melakukan ini untuk membuat orang lain gembira dan melupakan masalahnya.

3. Mereka Masih Memerlukan Masa Sendiri

Tidak kira berapa banyak ekstrovert seperti orang ramai, itu tidak bermakna mereka tidak memerlukan masa sahaja. Sama seperti introvert, mereka juga memerlukan masa sendiri untuk mengisi semula, memotivasi, dan meningkatkan mood mereka. Sekiranya introvert memerlukan tempat yang tenang untuk menghabiskan masa bersendirian, maka, ekstrovert adalah sebaliknya. Walaupun mereka memerlukan waktu sendirian, mereka cenderung melakukannya di tempat-tempat yang sesak, seperti kafe dan pusat membeli-belah.

Apa sahaja jenis keperibadian, anda tidak perlu "rendah diri". Kerana pada akhirnya, semua orang akan saling menyesuaikan diri untuk dapat berhubung dan berkomunikasi. Anda hanya perlu memahami diri anda sendiri sehingga anda tidak perlu memaksa diri menjadi orang lain. Terimalah diri anda sebagaimana adanya, kerana dengan ini, anda dapat hidup dalam kedamaian dan kebahagiaan.

Selain memahami diri anda, anda juga perlu memahami keadaan kesihatan anda, anda tahu. Kerana jika anda mempunyai keluhan kesihatan, anda perlu segera berjumpa doktor agar anda cepat sembuh. Agar tidak bersusah payah keluar dari rumah, anda boleh memanfaatkan ciri-cirinya Hubungi Doktor dalam aplikasi . Anda boleh meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara, atau Panggilan video . Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play. (Baca juga: Ini Keperibadian Mengikut Jenis Darah)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found