Kesihatan

Mitos atau Fakta, Gonore boleh Diubati Tanpa Antibiotik

, Jakarta - Gonorrhea adalah jangkitan kelamin yang disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhoeae . Dilaporkan dari Garis Kesihatan , antibiotik adalah satu-satunya rawatan berkesan untuk gonorea.

Beberapa rawatan di rumah, seperti bawang putih dan cuka sari apel dipercayai dapat merawat gonore, tetapi menurut pakar perubatan kedua-duanya belum terbukti sah. Antibiotik masih dianggap sebagai rawatan yang sesuai untuk gonorea. Baca lebih lanjut di bawah!

Rawatan Antibiotik untuk Gonorea

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengesyorkan agar gonore tanpa komplikasi dirawat dengan antibiotik ceftriaxone yang diberikan sebagai suntikan dengan azitromisin oral.

Sekiranya anda alah kepada antibiotik cephalosporin, seperti ceftriaxone, anda mungkin diberi gemifloxacin ( Cergas ) secara lisan atau dengan suntikan gentamicin dan azithromycin oral. Sekiranya anda masih mempunyai simptom tiga hingga lima hari setelah menyelesaikan rawatan antibiotik, beritahu doktor anda dengan segera. Mungkin anda memerlukan antibiotik atau rawatan tambahan yang berbeza.

Baca juga: Boleh Sembuh, Inilah Cara Mengubati Gonorea

Untuk mengelakkan menyebarkan jangkitan kepada orang lain, hindari semua aktiviti seksual sehingga anda selesai menjalani rawatan dan tidak mengalami sebarang gejala. Juga penting untuk menjalankan ujian kesihatan yang sama.

Tanpa rawatan, gonore boleh menyebabkan komplikasi. Pada lelaki, ini termasuk epididimitis, keradangan pada tiub yang membawa sperma. Epididimitis yang teruk boleh menyebabkan kemandulan.

Pada wanita, gonorea yang tidak dirawat boleh menyebabkan penyakit radang panggul. Ini boleh menyebabkan komplikasi mulai dari:

1. Kemandulan,

2. Kehamilan ektopik,

3. Abses pelvis.

Seorang wanita hamil juga boleh mengidap gonore pada bayinya yang mengakibatkan jangkitan sendi, kebutaan, dan jangkitan darah pada bayi baru lahir. Oleh itu, jika anda hamil dan mengira anda mungkin menghidap gonorea, segera berjumpa dengan penyedia perkhidmatan kesihatan untuk mendapatkan rawatan.

Gonorea juga dapat memasuki aliran darah menyebabkan keadaan yang disebut jangkitan gonokokus tersebar (DGI). Dalam kes yang teruk, DGI boleh mengancam nyawa. Maklumat lebih lanjut mengenai gonore boleh diminta ke aplikasi .

Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Memahami Bagaimana Antibiotik Berfungsi

Antibiotik adalah ubat yang digunakan untuk melawan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria. Antibiotik dapat merawat jangkitan dengan membunuh atau mengurangkan pertumbuhan bakteria. Antibiotik pertama kali digunakan pada tahun 1936 dan hingga kini antibiotik telah menyelamatkan berjuta-juta orang dari kematian akibat jangkitan bakteria.

Terdapat banyak kelas antibiotik dan terdapat dalam pelbagai bentuk, termasuk:

1. Tablet,

2. Kapsul,

3. Cecair,

4. Krim,

5. Salap.

Sebilangan besar antibiotik hanya boleh didapati dengan preskripsi. Beberapa krim dan salap antibiotik boleh didapati tanpa preskripsi. Antibiotik melawan jangkitan bakteria sama ada dengan membunuh bakteria atau melambatkan dan menghentikan pertumbuhannya.

Antibiotik melakukan mekanisme tindakannya dengan:

1. Serang dinding atau lapis bakteria di sekitarnya,

2. Mengganggu pembiakan bakteria,

3. Menghambat pengeluaran protein dalam bakteria.

Antibiotik mula berfungsi sebaik sahaja anda mengambilnya. Seberapa cepat proses penyembuhan bergantung pada jenis jangkitan yang dirawat. Sebilangan besar antibiotik harus diambil selama 7 hingga 14 hari.

Dalam beberapa kes, tempoh rawatan lebih pendek. Sudah tentu, doktor akan menentukan tempoh rawatan terbaik dan jenis antibiotik yang tepat untuk keadaan anda. Walaupun anda mungkin merasa lebih baik setelah beberapa hari menjalani rawatan, yang terbaik adalah menyelesaikan keseluruhan antibiotik untuk menyelesaikan masalah jangkitan sepenuhnya. Jangan berhenti antibiotik lebih awal tanpa bercakap dengan doktor anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Rumah Gonorea: Memisahkan Fakta dari Fiksyen.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Antibiotik Berfungsi?
Mayoklinik. Diakses pada tahun 2020. Gonorea.