Kesihatan

6 Sebab Mengapa Tubuh Anda Selalu Keletihan

Jakarta - Kurang tidur ternyata bukan satu-satunya sebab anda selalu merasa letih, lesu, lemah, dan kurang bersemangat. Sebenarnya, walaupun anda sudah cukup berehat, anda masih merasa letih ketika bangun keesokan harinya.

Ketumpatan aktiviti harian anda pasti membuatkan badan anda letih. Belum lagi jika anda harus bekerja lebih masa dan bangun lewat, yang bermaksud ini akan mengurangkan waktu rehat malam anda. Walaupun begitu, ternyata masih terdapat pelbagai sebab mengapa badan anda selalu merasa letih, berikut adalah beberapa di antaranya:

Pengambilan Makanan Sampah yang berlebihan

Adakah anda pernah memperhatikan apa yang anda makan semasa dalam perjalanan? Adakah anda pernah makan makanan berkhasiat? Adakah anda memenuhi pengambilan nutrien harian badan anda setiap hari? Atau adakah anda selalu memilih menu makanan segera untuk menjimatkan masa?

Makanan segera atau makanan ringan mengandungi banyak kalori. Walaupun begitu, kebanyakan kalori dari makanan ini adalah dalam bentuk lemak trans yang tidak dicerna oleh badan dengan betul. Inilah sebabnya mengapa anda tidak merasa bertenaga setelah memakannya.

(Baca juga: 5 Petua Tidak Mudah Bosan Di Tempat Kerja )

Sentiasa Melangkau Sarapan

Harus pergi terlalu awal untuk melangkau sarapan? Anda mungkin perlu memikirkannya semula. Sarapan pagi mempunyai peranan yang sangat penting sebagai sumber tenaga. Bukan hanya itu, melewatkan sarapan akan membuatkan anda mengantuk dan sukar untuk menumpukan perhatian. Tidak hairanlah anda akan gila semasa makan tengah hari.

Pengambilan Cecair yang Tidak Terkawal

Sebab seterusnya mengapa badan anda selalu letih adalah kerana anda tidak memenuhi pengambilan cecair harian anda. Sebenarnya, air adalah komponen utama yang berfungsi sebagai pengangkutan tenaga dalam badan. Kekurangan cecair di dalam badan akan menjadikan metabolisme tidak dapat berfungsi dengan baik. Apabila badan mengalami dehidrasi, semua bahagian badan tidak akan mendapat cukup tenaga untuk bekerja, terutama otak.

Jarang Bersenam

Bersenam secara berkala akan menjadikan anda lebih bertenaga. Tubuh juga akan berasa lebih segar, lebih sihat, dan bebas dari keletihan. Oleh itu, luangkan masa untuk bersenam pada hujung minggu atau setiap pagi sebelum anda pergi bekerja. Tidak perlu melakukan senaman yang berat, hanya berbasikal. berjoging , atau berjalan kaki selama 30 minit.

Semasa anda bersenam, peredaran darah dan proses metabolik dalam badan akan meningkat. Ini akan membantu setiap bahagian badan untuk mendapatkan tenaga. Inilah sebabnya mengapa anda tidak boleh berhenti bersenam.

(Baca juga: Mudah Letih Ketika Di Matahari, Mengapa? )

Terlalu Tekanan

Badan yang letih tidak selalu disebabkan oleh banyak aktiviti yang anda jalankan. Mungkin anda terlalu banyak berfikir sehingga terdedah kepada tekanan dan kemurungan. Oleh itu, jangan terlalu memikirkan sesuatu yang belum berlaku. Kebimbangan yang berlebihan sebenarnya akan menyebabkan beban pemikiran yang berlebihan, menjadikan otak anda bekerja lebih keras. Sebaliknya, beritahu masalah yang anda alami kepada mereka yang terdekat dengan anda sehingga beban anda sedikit lebih sedikit.

Terlalu tidur

Kurang tidur dan terlalu banyak tidur membuatkan badan anda berasa letih. Badan mempunyai tidur maksimum 8 jam pada waktu malam. Tidur lebih lama pada hujung minggu untuk membayar tidur pada hari bekerja tidak semestinya menjadikan badan anda segar dan kembali sihat. Sebaliknya, anda akan mengalami kesakitan di beberapa bahagian badan, seperti tulang belakang dan bahu.

Itulah beberapa sebab mengapa badan anda selalu merasa letih walaupun anda tidak melakukan banyak aktiviti sepanjang hari. Mulai sekarang, cubalah menerapkan gaya hidup sihat agar anda tidak merasa letih sepanjang masa. Jangan lupa mengambil vitamin C agar sistem ketahanan badan terjaga. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk membelinya, anda boleh menggunakan perkhidmatan Farmasi Penghantaran dalam aplikasi . Dalam satu jam, semua ubat dan vitamin anda akan dihantar ke destinasi anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found