Kesihatan

Waspadalah terhadap Bahaya Tahfin Formalin

, Jakarta - Formalin adalah pengawet makanan yang dilarang oleh pemerintah dan jabatan kesihatan. Malangnya, penggunaan formalin masih sering dijumpai dalam makanan tertentu dan salah satunya adalah tahu. Sebenarnya, ada banyak risiko kesihatan yang boleh anda peroleh ketika memakan tauhu formalin.

Menurut kajian yang disusun oleh Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional meringkaskan bahaya penggunaan tauhu formalin yang masih sering diremehkan. Berikut adalah ringkasan:

 1. Mengkonsumsi tahu formalin dapat sangat menjengkelkan tubuh, menyebabkan perubahan pada sel-sel tisu badan kerana sifat karsinogeniknya yang dapat menyebabkan barah.
 2. Tidak hanya memakannya, malah menghirup wap dapat menyebabkan masalah pernafasan. Formalin sangat merosakkan, jadi sangat berbahaya sehingga menyebabkan gangguan tidur, sakit kepala, radang hidung, hingga batuk kronik.
 3. Pendedahan yang terlalu kuat boleh menyebabkan barah mulut, barah tekak, dan barah paru-paru.
 4. Lebih khusus lagi, pengambilan tahu formalin boleh menyebabkan kemandulan pada wanita.
 5. Pada orang tertentu, makanan yang mengandungi formaldehid boleh menyebabkan kerengsaan kulit dalam bentuk kemerahan pada kulit.

Penambahan tauhu formalin masih sering dilakukan oleh pengeluar tauhu. Sebabnya ialah bahan pengawet murah, mudah diperoleh, dan memberi jangka hayat yang panjang. Dengan cara itu, pengeluar tauhu dapat menjimatkan kos pengeluaran.

Baca juga: Inilah bahaya sekiranya anda sering makan tempe goreng

Mengambil terlalu ringan bahaya memakan tauhu formalin memang menyebabkan orang kurang berjaga-jaga ketika membeli tahu. Ini mungkin disebabkan oleh kesan yang belum pernah dirasakan sekarang.

Sekiranya yang dijelaskan di atas adalah bahaya jangka panjang, sebenarnya ada bahaya jangka pendek yang sering anda tidak sedar. Ini termasuk demam, muntah, mata merah, sakit tekak, sakit kepala, dan cirit-birit.

Baca juga: Ada faedahnya, berikut adalah 6 kebaikan makan belalang

Setelah mengetahui bahaya penggunaan tauhu formalin, ada baiknya anda mengetahui perbezaan antara tauhu formalin dan tauhu non-formalin. Berikut adalah perbezaannya:

 1. Umumnya, tauhu dengan formalin lebih berwarna kenyal dan putih bersih.
 2. Tahu yang mengandungi formalin juga lebih tahan lama dan tidak berbau.
 3. Tahu Formalin ketika digoreng di luar akan menjadi keras dan sukar, berbeza dengan tahu tanpa formalin yang kering dan garing.
 4. Warna tauhu yang mengandungi formalin cenderung berkilat, sementara tauhu tanpa formalin lebih legap dan semula jadi.
 5. Tekstur tahu formalin mempunyai lebih banyak rongga dan jika anda menekannya, ia akan menebal, sedangkan tahu tanpa formalin ketika anda menekannya akan hancur.
 6. Tahu dengan formalin ketika jatuh tidak mudah hancur, sebenarnya memantul, sedangkan tauhu tanpa formalin sebenarnya dapat dihancurkan dengan serta-merta.

Meminimumkan Kandungan Formalin

Contohnya, apabila anda telah membeli tahu formalin atau anda masih tidak pasti sama ada tahu yang anda beli mengandungi formalin atau tidak, ada baiknya anda mengambil langkah berjaga-jaga.

Beberapa perkara yang boleh anda lakukan ialah merendam tauhu dalam air selama 60 minit, merendam tahu dengan air basuh beras atau air garam juga berkesan dalam mengurangkan kandungan formalin dalam tahu.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya mengambil tahu formalin atau maklumat lain yang berkaitan dengan kesihatan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found