Kesihatan

Selalunya untuk Nyirih, 3 Khasiat Buah Areca Ini untuk Kesihatan

, Jakarta - Salah satu tradisi yang ada dan berkembang di Indonesia adalah sirih aka mengunyah daun sirih. Ini kebanyakannya dilakukan oleh penduduk di kawasan luar bandar. Kacang pinang adalah salah satu ramuannya sirih yang dikunyah bersama daun sirih dan beberapa penambahan lain.

Biji pinang berasal dari pokok yang tergolong dalam keluarga sawit. Tidak ramai yang tahu bahawa buah ini mempunyai banyak faedah kesihatan. Setakat ini, kacang pinang cukup terkenal sebagai sejenis buah yang membantu meningkatkan stamina. Tetapi nampaknya, sirih mempunyai manfaat lain untuk kesihatan, apa?

Khasiat Buah Areca untuk Kesihatan

Terdapat beberapa kebaikan sirih untuk kesihatan yang perlu dicuba, iaitu:

1. Menjaga Kesihatan Mulut

Pada zaman dahulu, sirih digunakan sebagai ubat gigi, tujuannya adalah untuk menjaga kebersihan dan kesihatan gigi dan mulut. Biasanya, biji pinang akan dibakar hingga halus dan bertukar menjadi abu. Kemudian, abu digosok ke seluruh gigi.

Dilancarkan dari InteliHealth, orang yang mengunyah sirih cenderung menghasilkan lebih banyak air liur. Ini membantu seseorang yang mempunyai mulut kering kerana diabetes dan sindrom Sjogren.

Baca juga: 5 Cara Memutihkan Gigi dengan Bahan Rumah

Kacang pinang mengandungi antioksidan dan antimutagenik. Nah, antioksidan yang terkandung dalam biji pinang dapat membantu menekan bakteria di dalam mulut. Saat ini, cara penggunaan dan pemanfaatan sirih mungkin telah berubah.

Sekiranya anda berminat mencubanya, tidak perlu membakar biji pinang menjadi abu. Sediakan dua biji sirih muda, kemudian potong dan kunyah untuk mendapatkan gigi dan gusi yang sihat dan kuat.

2. Anti-penuaan

Antioksidan yang terkandung dalam sirih juga mampu menangkal radikal bebas, sehingga dapat mencegah penuaan dini pada kulit. Ia berfungsi dengan menghilangkan tanda-tanda penuaan, seperti garis halus dan kedutan pada kulit. Kacang pinang membantu mengurangkan kandungan minyak berlebihan yang secara automatik akan mencegah bintik hitam terbentuk.

Selain itu, biji pinang juga berkhasiat untuk mencerahkan kulit dan membantu proses peremajaan kulit wajah. Oleh itu, ia kelihatan lebih segar dan lebih muda untuk masa yang lama.

Baca juga: Lakukan Rawatan Muka Ini untuk Mencegah Penuaan Pramatang

3. Merawat Kulit Luka

Selain meregenerasi kulit, sirih dapat membantu mempercepat proses penyembuhan luka pada kulit. Sekiranya anda jatuh secara tidak sengaja, atau ada bekas luka pada kulit anda, cuba gunakan kacang pinang untuk membaikinya.

Caranya ialah dengan menyediakan sebiji biji sirih muda. Kemudian, tumbuhkan atau tumbuk kacang sirih hingga menyerupai pes. Setelah halus, leperkan sirih pada kulit yang sedang cedera.

4. Meningkatkan Stamina

Melancarkan dari Yayasan Alkohol dan Dadah, sirih dapat membuat seseorang lebih peka dan meningkatkan kesihatan tubuh secara keseluruhan. Ini tentu saja berkaitan langsung dengan peningkatan stamina pada orang yang menggunakannya. Kacang pinus dikatakan mengandungi sebatian yang merangsang hormon, sehingga dapat meningkatkan stamina. Manfaat ini diperoleh dengan memakan buah sirih yang telah dipotong-potong sehingga lebih mudah dicerna.

Walaupun sirih mempunyai banyak manfaat kesihatan, hindari memakannya secara berlebihan. Apa-apa yang berlebihan tidak pernah baik dan mencetuskan kesan sampingan, bahkan masalah kesihatan.

Baca juga: Pasangan Kehilangan Gairah Seks, Apa Penyelesaiannya?

Agar tubuh sentiasa sihat dan terhindar dari penyakit, pastikan selalu menerapkan gaya hidup sihat dan bersenam secara teratur. Lengkapkannya dengan mengambil makanan tambahan atau vitamin tambahan. Kini lebih mudah untuk membeli makanan tambahan atau produk kesihatan lain dalam aplikasi . Pilih ubat yang diperlukan dan pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam.

Rujukan:

Yayasan Alkohol dan Dadah. Diakses 2019. Bethel Nut.

Hidup bersemangat. Diakses 2019. Faedah Bethel Nut.

IntiHealth. Diakses 2019. Bethel Nut.

CCRC UGM. Diperoleh pada 2019. Kacang pinang (Areca catechu L.).

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found