Kesihatan

Ingin Mengelakkan Bisul? Ikuti 5 Cara Mudah Ini

, Jakarta - Bisul akan tumbuh di bahagian badan yang sering mengalami geseran dan berpeluh, seperti punggung, ketiak, leher, dan pangkal paha. Anda boleh mengikuti beberapa langkah di bawah untuk mengelakkan bisul!

Baca juga: Ketahui 5 Punca Bisul dan Cara Mengubatnya, Berhati-hatilah!

Ulser, benjolan nanah di kulit

Bisul terdapat lebam pada kulit yang berwarna merah, sakit, dan penuh dengan nanah. Benjolan ini muncul disebabkan oleh jangkitan bakteria yang mencetuskan keradangan kelenjar minyak di bawah kulit atau folikel rambut, lubang di mana rambut tumbuh. Walaupun kelihatan menyakitkan, tetapi anda tidak perlu risau. Sebabnya, keadaan ini bukan penyakit serius dan termasuk mudah disembuhkan.

Baca juga: 3 Cara Mengatasi Bisul Pada Bayi

Dapatkan Ulser? Inilah gejala yang akan anda alami

Pada peringkat awal, bisul biasanya menyebabkan gejala, seperti benjolan yang semakin besar setiap hari dan dipenuhi dengan nanah, titik putih di bahagian atas benjolan dan titik ini adalah tempat nanah keluar, kulit di sekitar benjolan akan berubah merah, berasa panas apabila disentuh, dan bengkak. Keadaan ini biasanya merupakan tanda bahawa jangkitan anda telah merebak ke kulit di kawasan tersebut.

Bisul mempunyai gejala utama yang akan muncul, iaitu lebam merah pada kulit. Benjolan ini umumnya berdiameter 1.5-5 sentimeter. Selain itu, benjolan ini juga boleh menjadi lebih besar, dan akan terasa sangat menyakitkan apabila disentuh. Perhatikan dengan teliti gejala yang anda rasakan. Sekiranya simptom-simptom ini tidak dirawat dengan baik, mereka memasuki aliran darah dan boleh menjangkiti organ-organ yang berdekatan.

Baca juga: Mari kita sembuh segera bisul mesti diselesaikan, betul-betul?

Ini adalah beberapa penyebab seseorang mengalami bisul

Bisul sendiri berlaku kerana jangkitan bakteria Staphylococcus aureus . Sebenarnya, bakteria ini tumbuh di kulit dan di hidung manusia tanpa menimbulkan masalah. Nah, bisul boleh terjadi kerana bakteria ini memasuki folikel rambut melalui gigitan serangga atau calar.

Bisul juga boleh disebabkan oleh beberapa faktor lain, seperti kebersihan badan yang buruk, anda mempunyai masalah kulit lain seperti jerawat dan eksim kulit, dan mempunyai sistem imun yang lemah kerana beberapa keadaan kesihatan seperti diabetes atau HIV.

Baca juga: Adakah Kebanyakan Telur Membuat Bisul?

Ingin Mengelakkan Bisul? Ikut Cara Mudahl Ini

Penyakit ini dapat dicegah dengan menjaga kebersihan diri. Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bisul, termasuk:

  1. Biasakan mencuci tangan dengan sabun.

  2. Tukar pakaian setiap hari dan basuh dengan menggunakan air panas.

  3. Elakkan berkongsi barang peribadi dengan orang lain.

  4. Bersenam secara teratur dan makan makanan yang sihat untuk meningkatkan daya tahan.

  5. Sekiranya anda mengalami luka, bersihkan luka dengan segera dan tutup dengan plaster steril.

Bisul boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai penyakit tertentu dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah lebih mudah mengalami keadaan ini. Untuk itu, jika anda mengalami simptom penyakit ini, segera bincangkan dengan doktor pakar mengenai permohonan tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found