Kesihatan

Berikut adalah 4 Ciri Payudara yang Sihat

, Jakarta - Memiliki tubuh yang sihat adalah impian setiap wanita. Sebabnya, badan yang sihat dapat menjadikan wanita kelihatan lebih menarik dan berkeyakinan. Begitu juga dengan payudara, tentu setiap wanita menginginkan payudara yang sihat. Dengan cara itu, wanita akan mempunyai keyakinan diri yang tinggi.

Walaupun wanita mempunyai payudara, tidak semua wanita memahami selok-belok payudara, terutama ciri-ciri yang menunjukkan keadaan kesihatan. Oleh itu, berikut adalah 4 ciri yang menunjukkan payudara sihat.

( Baca juga : Payudara Besar Sebelah Normal atau Masalah? )

  1. Tiada Benjolan

Tidak sedikit wanita yang bimbang payudara mereka mempunyai ukuran yang berbeza antara satu sama lain. Sebenarnya, keadaan ini adalah keadaan semula jadi yang dialami oleh setiap wanita. Perbezaan ini biasanya berlaku semasa akil baligh. Namun, kemungkinan juga berlaku pada usia 20-an. Oleh itu, anda tidak perlu risau sekiranya ini berlaku.

Situasi yang harus menjadi perhatian adalah apabila terdapat benjolan di payudara. Sebabnya, benjolan di payudara atau ketiak boleh menjadi tumor. Dalam kes tertentu, tumor ini berpotensi menjadi barah. Oleh itu, berbincanglah dengan doktor mengenai keadaan anda supaya anda dapat mengambil langkah pencegahan atau rawatan untuk kesihatan anda.

Selain benjolan, perkara yang harus anda perhatikan mengenai kesihatan payudara anda adalah perubahan bentuk dan ukurannya. Perubahan bentuk dan ukuran payudara adalah perkara biasa, terutamanya jika anda sedang haid, hamil, atau menopaus. Walau bagaimanapun, jika perubahan ukuran dan bentuk berlaku di luar waktu-waktu ini, anda harus bertanya kepada doktor anda.

  1. Tiada kesakitan

Satu petunjuk lain yang menunjukkan bahawa anda mempunyai payudara yang sihat adalah bahawa payudara anda tidak terasa sakit. Setiap bulan, adalah wajar bagi wanita untuk mempunyai tetamu bulanan. Dengan kedatangan tetamu bulanan ini, kadang-kadang payudara juga terasa sakit. Ini adalah perkara biasa kerana terdapat peningkatan hormon progesteron sebelum haid yang boleh menyebabkan sakit di sekitar payudara dan ketiak.

Walau bagaimanapun, jika sakit pada payudara berlaku sebelum haid, ada baiknya anda bertanya kepada doktor mengenai keadaan anda. Kerana kesakitan dapat menunjukkan bahawa anda tidak sihat. Dengan memastikan lebih awal, anda boleh mengambil langkah awal atau bahkan pencegahan agar penyakit ini tidak bertambah buruk.

  1. Tiada cecair

Selepas seorang wanita melahirkan, susu ibu (ASI) akan keluar dari puting susu. Ini adalah perkara biasa dan pasti akan berlaku pada wanita setelah melahirkan. Pembebasan susu ibu berfungsi sebagai pengambilan nutrien untuk pertumbuhan bayi.

Namun, perkara yang perlu dibimbangkan adalah ketika payudara mengeluarkan cecair yang bukan susu ibu. Sekiranya payudara anda berwarna hijau, jernih, atau merah, anda harus segera berjumpa doktor secepat mungkin. Pastikan keadaan kesihatan anda kepada doktor, supaya anda dapat mengetahui sebab dan cara mengatasinya.

  1. Tiada Perubahan pada Kulit Payudara

Ciri seterusnya yang menunjukkan payudara sihat adalah keadaan kulit payudara yang sihat. Sihat yang dimaksudkan adalah keadaan kulit payudara yang tidak berkedut dan tidak kasar. Selain itu, anda juga harus memastikan bahawa payudara anda tidak terasa gatal atau bersisik. Sekiranya ini berlaku, anda harus berjumpa doktor dengan segera.

Selain perubahan pada kulit payudara, perubahan warna payudara juga boleh menjadi tanda payudara anda sihat atau tidak. Sekiranya payudara anda mengalami kemerahan tanpa sebab yang jelas, anda harus berjumpa doktor. Pastikan payudara anda sihat.

( Baca juga : Benjolan di payudara tidak selalu bermaksud barah)

Menjaga kesihatan payudara bukanlah perkara yang mudah. Namun, anda tidak perlu risau, kerana menjadi sihat lebih mudah dilakukan . Dengan aplikasi ini, anda boleh dengan mudah bertanya kepada doktor mengenai kesihatan payudara anda melalui e-mel Berbual dan Panggilan Suara / Video.

Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, Muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found