Kesihatan

Kista ovari boleh berlaku pada remaja?

, Jakarta - Rahim adalah bahagian badan yang hanya dimiliki oleh wanita. Bahagian untuk menerima persenyawaan ketika sperma memenuhi ovum, yang juga disebut ovari. Walaupun begitu, tidak mustahil bahagian ini mengalami gangguan. Salah satu gangguan yang sering menyerang bahagian ini adalah sista ovari.

Semua wanita berisiko terkena sista ovari. Beberapa faktor boleh menjadi pencetus perkara ini, salah satunya adalah sejarah keluarga. Di samping itu, banyak gejala berbahaya boleh berlaku jika anda diserang. Walaupun begitu, banyak orang bertanya adakah sista ovari boleh mempengaruhi remaja? Dapatkan jawapannya di sini!

Baca juga: Adakah benar bahawa mempunyai sista ovari menyukarkan wanita hamil?

Punca Kista Ovari Menyerang Remaja

Sebelum pergi ke perbincangan mengenai penyebab sista ovari, ada baiknya mengetahui maksud sista. Tumor atau kista jinak adalah struktur yang tidak normal dengan bentuk seperti kantung yang dapat diisi dengan bendalir, gas, atau separa pepejal. Ukurannya juga bervariasi, ada yang sangat kecil sehingga hanya dapat dilihat melalui mikroskop dan ada yang sangat besar sehingga membentuk gumpalan. Kista boleh tumbuh di mana-mana bahagian badan, termasuk ovari.

Juga diketahui bahawa salah satu perkara yang boleh menyebabkan kista ovari pada remaja adalah kerana terdapat pelbagai jenis sel dalam tisu ovari. Secara amnya, kista di rahim berkembang akibat gangguan kitaran haid. Walau bagaimanapun, sista jarang berlaku kerana cara lain.

Jenis sista ovari yang paling biasa disebut "cyst berfungsi". Ini kerana bahagian ini seharusnya berfungsi dalam proses ovulasi normal pada setiap kitaran haid. Gangguan ini berlaku apabila kista tunggal terbentuk di sekitar telur yang matang dan terus tumbuh sebelum melepaskan telur ke dalam tiub fallopio.

Jenis sista ovari lain yang boleh mempengaruhi remaja adalah kista hemoragik corpus luteum. Kista jenis ini berlaku kerana sista berfungsi yang biasanya hanya mengandungi cecair jernih juga mengandungi darah. Dalam beberapa kes, kista ini bimbang ia boleh berkembang menjadi barah, jadi mereka memerlukan rawatan yang tepat.

Sekiranya anda bimbang tentang sista ovari, jangan risau, doktor dari dapat menjawab soalan anda. Ia mudah, anda hanya muat turun permohonan pada telefon pintar- anda!

Baca juga: Kenali Gejala Kista Ovari

Faktor Risiko Sista Ovari pada Remaja

Memang, semua wanita berisiko terkena tumor jinak di rahim, termasuk remaja. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, kanak-kanak perempuan mungkin mengalami sista ovari, bahkan sebelum mereka menjalani kitaran haid atau sedang menjalani ubat untuk menghentikan ovulasi. Beberapa kajian menyebutkan beberapa faktor yang mungkin menjadi penyebab sista ovari pada remaja. Berikut adalah beberapa faktor risiko:

1. Gangguan Kitaran Menstruasi

Salah satu faktor risiko yang boleh menyebabkan sista ovari pada remaja adalah berlakunya gangguan pada kitaran haid. Sesungguhnya, kitaran haid setiap wanita boleh berbeza. Walau bagaimanapun, kitaran yang sangat tidak teratur dapat menjadi salah satu pencetus kemunculan kista di rahim.

2. Kegagalan Folikel Ovulasi

Pada wanita, folikel atau kantung telur setiap bulan mesti berovulasi. Sekiranya folikel yang telah melepaskan telur gagal ovulasi, kista akan tumbuh.

3. Faktor Genetik

Faktor genetik atau keturunan juga boleh menjadi penyebab sista ovari pada remaja. Sekiranya ibu bapa atau keluarga nuklear mempunyai sista, risiko remaja untuk menghidap kista adalah lebih besar.

4. Kurang Pengambilan Makanan Berserat

Makanan yang mengandungi banyak serat sangat bermanfaat bagi tubuh, kerana dapat mengikat air dan melarutkan toksin dalam badan. Namun, kebiasaan makan makanan segera boleh memberi kesan buruk jika terlalu rutin. Perubahan tabiat diperlukan untuk mengelakkan sista ovari pada remaja.

Baca juga: 10 Perkara Yang Boleh Menyebabkan Kista Ovari

Itulah sebab dan faktor risiko sista ovari yang mempunyai kemungkinan menyerang remaja. Dengan mengetahui beberapa perkara yang berkaitan dengan gangguan rahim, diharapkan anda dapat mencegahnya daripada terjadi. Dengan menjaga kesihatan badan, aktiviti anda dijamin akan tetap lancar, bukan?

Rujukan:
Kanak-kanak Colorado. Diperoleh pada tahun 2020. Kista ovari pada Gadis dan Remaja.
Kanak-kanak Choc. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Harus Diketahui oleh Remaja Anda Mengenai Kista Ovari.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found