Kesihatan

Ketahui Petua Melatih Otot Perut untuk Wanita

, Jakarta - Ramai wanita yang ingin mempunyai perut yang rata. Terutama selepas kehamilan, sebilangan wanita menjadi kurang yakin akan penampilan perutnya. Nasib baik, terdapat banyak jenis latihan yang dapat dilakukan untuk mengembalikan kecantikan lekuk perut. Beberapa senaman juga dapat membantu wanita mendapatkan perut enam pek .

Wanita yang baru melahirkan mungkin perlu bekerja keras untuk mendapatkan kembali perut yang kencang. Sebelum membincangkan jenis dan petua untuk melatih otot perut untuk mendapatkan perut rata, ibu mesti terlebih dahulu mengetahui bahawa otot perut terdiri daripada tiga lapisan. Nah, lapisan paling dalam disebut transversus abdominis, yang berfungsi sebagai tali pinggang badan, ia memegang dan mengekalkan kestabilan. Kemudian ada rektus abdominis, yang merupakan otot perut yang melenturkan tulang belakang. Terakhir dan paling dekat dengan permukaan adalah serong dalaman dan luaran, otot perut yang memutar batang tubuh. Terdapat banyak jenis latihan yang boleh dilakukan untuk melatih otot-otot ini dan mendapatkan badan yang anda mahukan.

Baca juga: Duduk Petua Mengetatkan Perut

Berikut adalah beberapa latihan untuk melatih otot perut wanita:

Duduklah

Ini adalah pergerakan paling mudah yang boleh anda lakukan setiap hari. Latihan ini juga dapat menegangkan otot perut dan luaran. Anda hanya perlu berbaring di punggung dan menekuk lutut pada sudut 90 darjah dan meletakkan kaki anda rata di atas tanah. Sebaiknya letakkan tangan di atas kepala supaya perut anda dapat bergerak dengan lebih aktif. Anda boleh mengulangi pergerakan ini hingga 2-3 set.

Cengkaman

Latihan ini sebenarnya tidak jauh berbeza dengan duduk . Walau bagaimanapun, pada cengkaman pergerakan boleh menjadi lebih berkesan untuk membina otot perut yang kuat. Perbezaannya, julat pergerakan cengkaman lebih sempit dan kedudukan kaki tidak menyentuh lantai, tetapi dinaikkan bersama-sama dengan bahagian atas badan.

Sekiranya dilakukan dengan betul, pergerakan ini juga dapat membantu anda meningkatkan keseimbangan. Rangup paling sesuai untuk melatih otot bahagian tengah perut. Anda boleh melakukan ini sambil bernafas masuk dan turun, dan ulangi selama 2-3 set.

Mencangkung

Bukan hanya membentuk perut, dengan latihan setinggan Anda juga boleh mendapatkan pantat kencang jika anda melakukannya dengan kerap. Langkah ini adalah salah satu latihan terbaik yang boleh anda lakukan untuk menggerakkan badan dan bahagian bawah badan anda.

Lakukan ini dengan berdiri dengan kaki anda selebar baru, dan kemudian memanjangkan lengan anda di hadapan anda. Kemudian, letakkan punggung anda ke belakang dan bengkokkan lutut seolah-olah anda ingin duduk di jongkok. Pandang ke hadapan dan pastikan dada dan punggung anda berada dalam kedudukan lurus juga. Kemudian, lakukan satu set 15 hingga 20 setinggan.

Baca juga: Pilih 5 Makanan Pembina Otot

Papan

Latihan sederhana ini juga sangat baik untuk melatih otot perut anda, terutamanya jika dilakukan secara berkala. Sekurang-kurangnya lakukan selama satu minit pada siang hari. Lakukan dalam keadaan melutut dan letakkan telapak tangan anda di depan, kemudian lengan bawah anda di atas tikar dan panjangkan kaki anda dari belakang. Sekiranya ini adalah kali pertama anda, tahan posisi ini selama 10 saat untuk pemula. Namun, ulangi tiga kali untuk mendapatkan hasil yang berkesan.

Keretakan Miring Papan Tepi

Mungkin langkah ini sedikit lebih rumit daripada papan, tetapi kepingan serong papan sisi ia lebih banyak berfungsi pada keseluruhan inti kerana mensasarkan otot serong dalaman dan luaran.

Untuk melakukan ini, hanya berbaring dan perlahan-lahan berpusing ke arah sisi yang selesa. Kemudian perlahan-lahan angkat lengan bawah anda untuk menyokong badan anda dan letakkan tangan anda yang lain di atas kepala anda. Semasa melakukan ini, pastikan kaki anda lurus. Bawa siku kanan ke arah perut anda dan kemudian ulangi pergerakan ini.

Tolak Ke Atas

Anda juga boleh melakukan otot perut yang kencang dengan pergerakan tolak naik . Bukan hanya itu, pergerakan ini juga dapat mengetatkan lengan, bahu, dan dada dalam satu gerakan. Jadi, tidak ada salahnya melakukannya dengan kerap. Mulailah dalam posisi rawan di lantai dengan tangan anda sedikit lebih lebar tetapi tangan anda sesuai dengan bahu anda.

Kemudian, angkat badan menggunakan lengan anda. Biarkan berat badan anda disokong oleh tangan dan pangkal jari kaki dan tahan perut anda selama beberapa saat. Anda juga harus membentuk garis lurus dari bahu ke pergelangan kaki. Nampaknya sukar dilakukan, tetapi dengan melakukannya secara rutin 5 kali setiap hari, maka anda akan mendapat hasil yang cukup memuaskan.

Baca juga: Cara Mudah Mengecilkan Perut dengan Berjalan

Itu adalah beberapa gerakan untuk melatih otot perut anda yang boleh anda lakukan dengan kerap. Walau bagaimanapun, jika tujuan anda adalah untuk melatih otot perut anda untuk mendapatkan perut yang rata, mungkin ini perlu diimbangi dengan diet khas. Anda boleh meminta nasihat doktor mengenai diet yang sihat untuk mendapatkan badan yang ideal di . Doktor anda mungkin memberi anda nasihat dan petua gaya hidup sihat yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan bentuk badan yang anda inginkan.

Rujukan:
Lifehacks. Diakses pada tahun 2020. 10 Latihan Teras untuk Wanita.
Majalah Kesihatan Wanita. Diakses pada tahun 2020. Latihan Teras Terbaik untuk Wanita - Latihan Teras untuk Abs yang Lebih Kuat.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found