Kesihatan

Inilah sebabnya batuk boleh menjadi gejala radang tekak

Jakarta - Pernahkah anda mengalami batuk yang membuat tekak anda terasa gatal dan sakit ketika menelan? Ini boleh menjadi gejala radang tekak atau faringitis. Keadaan ini berlaku apabila terdapat keradangan faring, yang menghubungkan rongga di belakang hidung dan bahagian belakang mulut.

Sekiranya terdapat keradangan faring, gejala muncul dalam bentuk gatal di tekak. Gatal inilah yang mencetuskan batuk. Selain batuk, radang tenggorokan juga dapat menyebabkan banyak gejala lain, dan dapat menjadi serius jika tidak ditangani dengan segera.

Baca juga: Minum Ais dan Makan Goreng Boleh Menyakitkan Tekak?

Simptom Sakit Tekak

Bukan hanya batuk, gejala lain yang boleh muncul ketika anda mengalami sakit tekak adalah:

  • Kesukaran menelan;
  • Sakit tekak;
  • Demam;
  • Mual;
  • Lemah;
  • Selera makan berkurangan;
  • Sakit otot.

Dalam kebanyakan kes, radang tekak bukanlah penyakit serius dan sembuh dalam tiga hingga tujuh hari. Walau bagaimanapun, rawatan masih perlu dilakukan, sama ada di rumah atau dengan ubat-ubatan.

Jadi, jika anda mengalami gejala radang tekak seperti yang disebutkan sebelumnya, segera muat turun permohonan untuk bercakap dengan doktor, ya.

Baca juga: Ketahui 3 Jangkitan yang Menyebabkan Sakit Tekak

Apa yang Menyebabkan Sakit Tekak?

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan sakit tekak. Dua penyebab yang paling biasa adalah jangkitan virus dan bakteria. Sekiranya disebabkan oleh jangkitan virus, jenis virus yang paling sering menyebabkan sakit tekak adalah virus gondok, virus Epstein-Barr (mononucleosis), virus parainfluenza, dan virus herpangina.

Sementara itu, jika disebabkan oleh bakteria, jenis bakteria yang sering menyebabkan sakit tekak adalah bakteria Streptokokus . Dalam beberapa kes, radang tekak boleh berlaku disebabkan oleh bakteria yang menyebabkan jangkitan kelamin, seperti gonorea dan klamidia.

Perkara yang perlu diperhatikan adalah bahawa radang tekak dapat disebarkan dengan mudah dari satu orang ke orang lain, salah satunya melalui udara. Virus yang menyebabkan radang tekak dapat menular ketika anda menyedut air liur atau rembesan hidung yang dikeluarkan oleh penghidapnya. Selain itu, penyakit ini juga dapat disebarkan melalui objek yang telah dicemari oleh virus dan bakteria.

Selain jangkitan virus dan bakteria, sakit tekak juga boleh disebabkan oleh sejarah perubatan seseorang. Dari satu segi, orang yang sering menderita selesema atau selsema, sering mengalami jangkitan sinus, mempunyai sejarah alergi, dan sering terdedah kepada asap rokok, lebih berisiko terkena radang tekak.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Sakit Tekak

Apakah Rawatan untuk Sakit Tenggorokan?

Sakit tekak yang disebabkan oleh jangkitan virus biasanya dirawat dengan rawatan diri di rumah. Dengan memberi tumpuan untuk meningkatkan dan memulihkan sistem imun, sehingga dapat melawan jangkitan virus. Selain itu, rawatan yang dapat dilakukan adalah dalam bentuk penggunaan ubat penghilang rasa sakit yang dijual bebas di farmasi, banyak berehat, minum banyak air, dan berkumur dengan air garam hangat.

Walaupun begitu, jika gejala radang tekak tidak mereda setelah lebih dari tujuh hari, berjumpa doktor dengan segera. Sakit tekak juga harus diperhatikan jika disertai oleh demam tinggi lebih dari 38 darjah Celsius.

Dalam beberapa kes, radang tekak boleh menyebabkan komplikasi serius jika tidak segera dirawat, seperti demam reumatik yang mengganggu injap jantung, gangguan ginjal, hingga abses pada amandel atau tisu lain di kerongkong.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tekak Petang.
Kesihatan Setiap Hari. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu Faringitis?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found