Kesihatan

Kedudukan Tidur yang Disarankan untuk Sakit Belakang

, Jakarta - Sakit belakang biasanya disebabkan oleh masalah pada sendi, otot, cakera, dan saraf tunjang. Gaya hidup biasanya menjadi penyebab sakit belakang. Contohnya, jika anda membungkuk dengan cara yang salah, angkat benda berat, gemuk, jarang bersenam, memakai kasut tinggi, dan tekanan juga boleh mencetuskan sakit belakang.

Dengan membuat perubahan sederhana pada posisi tidur anda, anda dapat mengurangkan ketegangan di punggung. Salah satu posisi tidur yang disarankan untuk sakit belakang adalah tidur di sebelah anda. Maklumat lanjut mengenai sakit belakang dan posisi tidur boleh dibaca di sini!

Kedudukan Tidur untuk Sakit Belakang

Tidur di sisi anda dapat membantu melegakan sakit belakang. Lebih baik jika anda tidur di sisi anda, tarik kaki sedikit ke arah dada dan letakkan bantal di antara kaki anda. Akan lebih berguna jika anda menggunakan bantal besar untuk lebih selesa. Berikut adalah posisi tidur yang disyorkan untuk sakit belakang:

Baca juga: Tidur di perut anda sering menyebabkan sakit belakang, kenapa?

1. Tidur di sisi anda dengan bantal di antara lutut anda

Tidur di sisi anda dan meletakkan bantal di antara lutut dapat membantu melegakan sakit belakang. Sekiranya terdapat jurang antara pinggang dan tilam, pertimbangkan untuk menggunakan bantal kecil di sana untuk sokongan tambahan.

Sebenarnya tidur di sisi anda tidak akan melegakan sakit belakang, tetapi dengan menambahkan bantal di antara lutut anda. Bantal akan memastikan pinggul, pelvis, dan tulang belakang anda berada pada kedudukan yang lebih baik.

2. Tidur di sisi anda dalam posisi melengkung

Sekiranya anda mempunyai cakera herniasi, anda mungkin perlu mencuba tidur dalam posisi melengkung seperti janin di dalam rahim. Berbaring telentang dan perlahan-lahan putar badan anda ke sisi.

Bengkokkan lutut ke arah dada dan perlahan-lahan bengkokkan badan ke arah lutut. Ingatlah untuk menukar sisi dari semasa ke semasa untuk mengelakkan ketidakseimbangan. Cakera adalah pembalut lembut di antara vertebra. Hernia berlaku apabila bahagian cakera keluar dari ruang normalnya, menyebabkan sakit saraf, kelemahan, dan banyak lagi. Snuggling dalam posisi janin dapat membuka ruang antara vertebra, sehingga melegakan sakit belakang.

Baca juga: Kedudukan Tidur Yang Betul Ketika Anda Mengalami Sakit Belakang

3. Tidur di atas perut dengan bantal di bawah perut anda

Anda mungkin pernah mendengar bahawa tidur di perut anda sebenarnya tidak baik untuk sakit belakang. Ini benar, kerana kedudukan rawan dapat menambahkan tekanan pada leher. Cara? Letakkan bantal di bawah pelvis dan bahagian bawah perut anda untuk mengurangkan tekanan di punggung anda.

Orang dengan penyakit cakera degeneratif mungkin mendapat banyak manfaat daripada tidur di perut mereka dengan bantal. Ini dapat mengurangkan tekanan yang diletakkan di ruang antara cakera.

4. Tidur di punggung dengan bantal di bawah lutut

Bagi sesetengah orang, tidur di punggung mungkin merupakan posisi terbaik untuk melegakan sakit belakang, tetapi ada baiknya meletakkan bantal di bawah lutut agar tulang belakang anda tetap netral.

Baca juga: Sakit Belakang Selepas Bersenam, Inilah Cara Mengatasinya

Bantal berfungsi untuk mengekalkan lekukan di punggung bawah. Selain bantal, anda juga boleh meletakkan tuala bergulung kecil di bawah punggung sebagai sokongan tambahan. Semasa tidur di punggung, berat badan anda sama rata dan tersebar di semua bahagian badan. Ini akan mengurangkan tekanan pada titik tekanan. Maklumat lanjut mengenai sakit belakang boleh diminta kepada doktor melalui . Belum mempunyai aplikasinya? Ayuh , muat turun di sini!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Punca Sakit Belakang.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Posisi Tidur Terbaik untuk Sakit Punggung Bawah, Petua Penjajaran dan Banyak Lagi.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found