Kesihatan

Adakah benar bahawa Idap Hammer Toes terdedah kepada Heloma?

Jakarta - Penebalan lapisan kulit akibat tekanan berulang dapat mencetuskan heloma. Penebalan ini sering dijumpai di tangan atau kaki dan disertai dengan rasa sakit walaupun agak kecil. Keadaan ini biasa berlaku dan boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, terutama mereka yang sering melakukan aktiviti yang melibatkan pergerakan berulang.

Penyebab umum heloma adalah tekanan atau geseran pada bahagian badan, selalunya tangan atau kaki. Syarat-syarat ini termasuk memakai kasut yang terlalu sempit atau terlalu longgar dan memberi tekanan berlebihan pada kaki atau menggosok kaki berulang kali, memakai kasut tanpa stoking, menulis dan melakukan pergerakan berulang-ulang.

Adakah benar bahawa Idap Hammer Toes berisiko untuk Haloma?

Walaupun ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa mengira usia, heloma berisiko menyerang seseorang yang mempunyai riwayat tulang atau benjolan pada sendi jari kaki, kecacatan bentuk kaki yang mencetuskan taji tulang, penggunaan kasut yang tidak sepadan ukuran, penggunaan alat muzik yang tidak dilindungi, dan menderita tukul jari.

Baca juga: Lapisan Kulit yang Menebal, Mungkin Dipengaruhi oleh Heloma

Hammer toe adalah cacar atau gangguan yang berlaku pada sendi jari kaki selain ibu jari yang menyebabkan satu atau lebih jari kaki menjadi bengkok. Hammer jari kaki disebabkan oleh ketidakseimbangan otot, ligamen, atau tendon yang seharusnya menjaga jari kaki lurus.

Apabila seseorang mempunyai heloma, gejala yang biasa adalah lapisan kulit yang menebal, benjolan yang terasa sukar disentuh, sakit atau kelembutan di bawah kulit, dan kulit kering tetapi lembut. Walau bagaimanapun, gejala lain mungkin muncul, jadi anda boleh meminta ahli dermatologi melalui ciri berbual dengan doktor dalam aplikasi . Dengan cara itu, rawatan dapat dilakukan dengan segera.

Baca juga: Telapak Tangan Menebal, Ketahui Perbezaan Antara Heloma dan Kalus

Rawatan Heloma

Untuk menentukan diagnosis yang tepat, doktor melakukan beberapa jenis pemeriksaan. Ini merangkumi pemeriksaan fizikal untuk melihat apakah heloma anda disebabkan oleh masalah lain, seperti sista atau ketuat. Sekiranya perlu, sinar-X dilakukan untuk mengetahui keadaan kaki dan tangan dengan lebih teliti sehingga penyebab heloma dapat diketahui dengan segera.

Jadi, apakah rawatan untuk heloma? Cara termudah untuk merawat heloma adalah dengan mengurangkan tekanan pada tangan atau kaki, menggunakan peralatan pelindung, dan memakai kasut dan stoking yang betul. Sekiranya heloma mencetuskan kesakitan dan ketidakselesaan yang berlebihan, doktor boleh melakukan penyingkiran kulit heloma, memberi ubat yang membantu mengurangkan kapalan, menggunakan plaster untuk menghilangkan heloma, memberikan ubat anti-infeksi, hingga pembedahan.

Baca juga: Selalunya Memakai Kasut Sempit Menyebabkan Kalus, Benarkah?

Untuk mengelakkan berlakunya heloma, anda mesti memakai kasut dengan ukuran yang betul, jangan lupa menggunakan stoking. Pastikan juga kulit sentiasa lembap. Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan batu mandi untuk menggosok kawasan heloma pada kulit. Elakkan menggosok terlalu keras kerana ini boleh menyebabkan jangkitan. Pencegahan boleh dilakukan dengan merendam tangan dan kaki sehingga heloma menjadi lebih lembut.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada 2019. Jagung dan Kalus.
Kesihatan Harvard Edu. Diakses pada tahun 2019. Hammertoe.
WebMD. Diakses 2019. Memahami Hammertoes-The Basic.