Kesihatan

Apakah hubungan antara sarkoma Kaposi dan HIV?

, Jakarta - Seseorang dengan HIV rentan terhadap banyak penyakit. Apabila penyakit ini masuk ke dalam badan, ia akan merosakkan sistem imun sehingga sistem ketahanan badan menjadi lemah. Sekiranya gangguan itu tidak diubati, maka anda akan mengalami AIDS yang menjadikan tubuh tidak mempunyai pertahanan.

Salah satu penyakit yang boleh berlaku ketika sistem imun badan hilang adalah sarkoma Kaposi. Gangguan yang menyebabkan barah ini menyerang saluran darah dan saluran limfa. Seseorang yang mempunyai sarkoma Kaposi boleh mengalami perkara berbahaya. Berikut adalah hubungan antara HIV dan sarkoma Kaposi!

Baca juga: Mengenal Lebih Lanjut Mengenai Sarcoma Kaposi

Pautan HIV menyebabkan sarkoma Kaposi

Sarkoma Kaposi adalah barah yang disebabkan oleh jangkitan virus. Orang yang dijangkiti mengalami pertumbuhan tisu yang tidak normal pada kulit, mulut, dan bahagian badan yang lain. Ini menyebabkan tompok merah atau ungu muncul di kawasan yang terjejas.

Seseorang yang menghidap HIV mempunyai risiko tersendiri untuk sarkoma Kaposi. Pada orang dengan HIV, sistem kekebalan tubuh lemah dan mudah masuk virus. Apabila virus penyebab barah masuk ke dalam badan, akan mudah menyebarkan gangguan ke seluruh badan.

Salah satu gejala yang timbul ketika barah menyerang orang dengan HIV adalah luka kulit yang muncul. Gejala ini menunjukkan jika sistem pertahanan badan anda tidak optimum. Gangguan kulit ini boleh menjadi lebih teruk apabila anda juga mengalami jangkitan lain.

Sarkoma Kaposi berlaku apabila virus herpesvirus 8 manusia (HHV-8) memasuki tubuh seseorang. Virus herpes berkembang apabila menjangkiti sel-sel yang melapisi limfa atau saluran darah. Apabila ia berlaku, gangguan ini membelah diri tanpa berhenti dan merebak ke tisu sekitarnya.

Sarkoma HIV dan Kaposi berkait rapat. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit yang boleh berlaku pada orang dengan HIV, doktor dari dapat menolong memberi nasihat. Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar anda di App Store atau Play Store.

Baca juga: Jangan memandang rendah, ini adalah penyebab sarkoma Kaposi

Cara Mendiagnosis Sarkoma Kaposi

Doktor boleh segera mengesyaki jika anda mengalami gangguan ini hanya dengan melihat luka kulit yang terbentuk. Walaupun begitu, anda mesti melakukan biopsi untuk memastikan ia disebabkan oleh virus HHV 8. Doktor akan memotong sebahagian kecil kulit anda untuk diperiksa di makmal.

Sekiranya dari diagnosis ini anda disahkan menghidap sarkoma, maka ujian lain mungkin dilakukan. Doktor akan melakukan endoskopi atau bronkoskopi untuk memeriksa keabnormalan pada sistem pencernaan atau paru-paru. Imbasan sinar-X atau CT juga diperlukan.

Kemudian, jika anda mengalami gangguan ini tetapi tidak pernah mendapat ujian HIV, doktor akan melakukan ujian untuk mengesan sistem ketahanan badan. Dengan mengesan gangguan yang melemahkan sistem pertahanan badan, doktor dapat memutuskan bagaimana merawat sarkoma.

Baca juga: Ketahui Pencegahan Sarkoma Kaposi

Rawatan Sarkoma Kaposi

Rawatan untuk gangguan itu bergantung pada keparahan dan seberapa cepat penyebarannya. Doktor akan mencadangkan pengambilan ubat, melakukan terapi radiasi, dan juga kemoterapi. Untuk rawatan ini, anda mesti dirawat oleh pakar yang benar-benar berpengalaman.

Sekiranya masalah dengan kulit terlalu parah, maka pembedahan boleh dilakukan. Kemudian, terapi radiasi secara amnya berkesan untuk merawat satu luka yang menyebabkan gejala. Kemoterapi boleh dilakukan untuk menghentikan barah daripada merebak.

Rujukan:
Cancer.org. Diakses 2019. Apa itu Kaposi Sarcoma?
Aidsmap. Diakses 2019. Sarkoma Kaposi dan HIV