Kesihatan

3 Cara Merawat Henoch Schonlein Purpura

, Jakarta - Henoch Schonlein Purpura (HSP) adalah suatu keadaan yang berlaku akibat keradangan saluran darah yang terdapat di kulit, sendi, usus, dan ginjal. Keradangan menyebabkan ruam merah atau ungu muncul di kulit. Ruam yang muncul boleh sedikit atau banyak dan biasanya terdapat pada kaki bawah atau punggung.

Penyakit ini diduga timbul kerana gangguan pada sistem kekebalan tubuh yang sebelumnya didahului oleh jangkitan. Sebilangan besar penghidap HSP biasanya mempunyai jangkitan virus atau bakteria sebelumnya, terutama di tekak dan paru-paru. Keadaan ini berlaku apabila saluran darah meradang, menyebabkan pendarahan di dalam kulit.

Baca juga: Kulit lebam secara tiba-tiba, Waspadalah terhadap 5 Penyakit Ini

Selain jangkitan, gangguan sistem kekebalan tubuh juga dapat terjadi disebabkan oleh kebiasaan makan, penggunaan ubat-ubatan, cuaca sejuk, dan bahkan gigitan serangga. Gejala umum keadaan ini adalah kemunculan ruam merah keunguan pada kulit. Walaupun sering dijumpai di kaki, punggung, atau di sekitar siku, ruam juga boleh muncul di wajah.

Selain ruam, HSP juga dapat menyebabkan gejala lain, seperti sakit perut, demam, muntah, najis, dan air kencing disertai dengan darah, hingga sakit sendi, terutama di lutut dan pergelangan kaki. Kesakitan yang muncul, biasanya disertai dengan tanda-tanda keradangan yang lain.

Penyakit ini sebenarnya agak jarang berlaku, tetapi secara amnya menyerang kanak-kanak di bawah 10 tahun. Walau bagaimanapun, HSP bukan jenis penyakit berjangkit dan tidak diturunkan dalam keluarga. Sebilangan besar penghidap HSP biasanya akan sembuh dalam beberapa minggu, setelah mendapat rawatan dan ubat yang betul. Jadi, bagaimana merawat? Henoch Schonlein Purpura ?

1. Rehat

Pada peringkat ringan, penyakit ini sebenarnya tidak memerlukan rawatan khas dan boleh hilang dengan sendirinya. Orang dengan HSP disarankan untuk berehat secukupnya untuk menghilangkan gejala dan mengatasi ruam yang muncul. Walau bagaimanapun, ini biasanya hanya berlaku jika HSP dan ruam tidak serius. Sekiranya keadaan ini muncul disertai gejala lain, anda harus segera melakukan pemeriksaan kerana selain berehat, ubat mungkin diperlukan.

Baca juga: Lebam pada Tubuh Kanak-kanak Mungkin Hench-Schonlein Purpura

2. Pengambilan ubat-ubatan

Mengatasi HSP juga boleh dilakukan dengan mengambil ubat khas. Penggunaan ubat bertujuan untuk menghilangkan gejala yang muncul sebagai tanda penyakit. Biasanya, setelah melakukan pemeriksaan, doktor akan memutuskan jenis ubat apa yang harus dimakan. Ubat-ubatan anti-radang dan ubat-ubatan yang berfungsi untuk menghilangkan demam dan sakit sendi sering menjadi pilihan untuk merawat gangguan ini.

3. Operasi

Pada tahap yang lebih teruk, terutama jika ia menyebabkan komplikasi, HSP mungkin harus dirawat dengan pembedahan. Pembedahan, biasanya dilakukan sekiranya penyakit itu menyebabkan usus melipat atau pecah.

Di samping itu, terdapat beberapa jenis komplikasi yang boleh berlaku akibat keadaan ini. Komplikasi HSP yang paling biasa adalah gangguan fungsi buah pinggang, pembengkakan mata dan pergelangan kaki, hingga hipertensi. Dalam fungsi ginjal yang terganggu, HSP dapat menyebabkan penderita mengalami kencing yang disertai dengan darah atau air kencing yang keluar dari tubuh yang mengandung protein.

Baca juga: Bolehkah Henoch Schonlein Purpura Disembuhkan?

Ketahui lebih lanjut mengenai penyakit ini Henoch Schonlein Purpura dengan meminta doktor di aplikasi . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!