Kesihatan

Ini adalah beberapa tanda sakit belakang kerana rematik

, Jakarta - Rheumatism adalah salah satu penyakit yang sering menyerang orang tua. Gangguan ini boleh menyebabkan penderita merasa sakit pada otot atau sendi. Salah satu sendi yang terdedah kepada gangguan reumatik adalah pinggang. Oleh itu, orang yang menderita rematik sering merasa sakit belakang ketika berulang. Ketahui tanda-tanda sakit belakang yang boleh berlaku dalam perbincangan berikut.

Beberapa Gejala Sakit Belakang Disebabkan oleh Rheumatisme

Sakit belakang yang berlaku boleh disebabkan oleh lumbago, yang bermaksud rasa sakit di bahagian bawah punggung. Gangguan ini boleh berkisar dari ringan hingga teruk. Di samping itu, rasa sakit yang timbul boleh menyebabkan gangguan akut atau kronik. Sudah lama sejak sakit belakang yang menyerang sering dikaitkan dengan rematik.

Baca juga: Inilah Yang Bermaksud Sakit Punggung

Beberapa gangguan yang berkaitan dengan sakit belakang boleh berlaku disebabkan oleh penyakit reumatik. Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa tanda atau gejala sakit belakang yang boleh timbul ketika tubuh mengalami reumatik. Berikut adalah beberapa tanda sakit belakang yang boleh berlaku, termasuk:

  • Sakit di bahagian pinggang dan punggung bawah yang memancar ke punggung, belakang paha, ke pangkal paha.
  • Sakit belakang yang dirasakan juga boleh bertambah teruk semasa pergerakan. Rasa sakit boleh timbul akibat membongkok ke depan, ke belakang, dan sisi lain, sehingga membatasi aktiviti.
  • Sakit belakang atau lumbago yang berlaku juga boleh menyebabkan sensasi kesemutan di sekitar punggung bawah, punggung, hingga kaki.

Di samping itu, dalam kes yang jarang berlaku, sakit belakang boleh menyebabkan gejala serius, memerlukan rawatan perubatan segera. Beberapa gejala yang harus mendapat perhatian khusus ketika terjadi adalah kehilangan kawalan pundi kencing atau usus, kebas pada kaki, dan kehilangan kekuatan kaki.

Anda juga boleh meminta doktor dari dikaitkan dengan sakit belakang yang boleh menjadi gejala rematik. Dengan memanfaatkan ciri Sembang atau Panggilan Suara / Video, perbualan langsung dengan doktor dapat dilakukan tanpa meninggalkan rumah. Jadi, muat turun aplikasinya sekarang!

Rawatan Sakit Belakang Kerana Rheumatisme

Rheumatisme boleh menyebabkan penderita mengalami sakit belakang. Bagi seseorang yang mempunyai keadaan ini, doktor akan mengesyorkan suntikan steroid epidural. Kaedah ini dapat mengurangkan keradangan yang menyebabkan sakit belakang. Selain itu, penghidapnya juga menjadi lebih cepat sembuh dan tisu tubuhnya lebih kuat.

Baca juga: Ketahui Punca Rematik pada Zaman Muda

Di samping itu, jika penyebab sakit belakang tidak diketahui, doktor anda mungkin memberi anda suntikan blok saraf. Kaedah ini dilakukan untuk mencari sumber kesakitan sehingga menjadi penghilang rasa sakit sementara sehingga anda merasa lebih baik. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang akan merasa lebih baik dalam beberapa hari hingga maksimum enam minggu.

Berikut adalah beberapa rawatan rematik lain yang sering dilakukan:

1. Mengambil Perubatan

Salah satu cara yang sering dilakukan untuk mengatasi rematik adalah dengan minum ubat secara berkala. Dadah pertama yang dimakan adalah NSAID, yang berguna untuk mengurangkan keradangan dan sakit di pinggang yang disebabkan oleh rematik. Selepas itu, pengambilan steroid juga diperlukan dengan faedah yang sama. Kemudian, ubat-ubatan yang berguna untuk melambatkan keradangan sehingga tidak merebak secara meluas ke bahagian tubuh yang lain.

2. Terapi Fizikal

Seseorang yang menderita sakit belakang kerana rematik juga harus menerima terapi fizikal. Ini dilakukan untuk memastikan sendi tetap lentur. Beberapa program senaman akan dijalankan agar tubuh tetap dapat menjalankan fungsinya setiap hari.

Baca juga: Kekurangan Minum Boleh Menyebabkan Sakit Belakang?

Itulah perbincangan mengenai tanda-tanda sakit belakang yang boleh timbul ketika seseorang mengalami rematik. Memang penyakit ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa, jadi rawatan segera perlu dilakukan. Beberapa perubahan dalam tabiat harian juga dapat menjadikan pinggang lebih baik.

Rujukan;
Alam Semesta Tulang Belakang. Diakses pada 2020. Lumbago: Sakit Punggung Rendah hingga Ringan.
Pusat Tulang Belakang & Sakit Barat Daya. Diakses 2020. Apa itu Lumbago?