Kesihatan

Ketahui penyakit Alzheimer, sebab dan ciri-cirinya

,JakartaAlzheimer, penyakit yang menyerang kesihatan mental seseorang cukup berbahaya. Definisi penyakit Alzheimer adalah gangguan yang dicirikan oleh penurunan ingatan. Kehilangan ingatan ini malah cukup drastik. Adakah anda pernah menonton filem itu? Buku nota? Filem plot belakang ini mengisahkan tentang penyakit Alzheimer yang dihidapi Allie ketika berusia 80 tahun. Kerana penyakit itu, Nuh suami mesti selalu membaca kisah perjalanan cinta mereka setiap hari, untuk merangsang ingatannya.

Selain kehilangan ingatan, pemahaman tentang Alzheimer dalam kes ini juga mempengaruhi had normal tingkah laku penghidapnya. Ini disebabkan oleh gangguan pada otak yang progresif atau perlahan. Penyakit ini tentunya sangat berisiko, terutamanya kerana kebanyakan penghidap Alzheimer adalah wanita. Oleh itu, ketahui lebih lanjut mengenai sebab dan ciri Alzheimer di bawah untuk mencegahnya.

Alzheimer, apa yang menyebabkannya?

Setelah mengetahui definisi Alzheimer, persoalan seterusnya yang timbul pasti mengenai penyebabnya. Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit Alzheimer, termasuk gaya hidup yang tidak sihat, menjadi wanita, berusia lebih dari 65 tahun, mempunyai ibu bapa atau saudara kandungnya dengan penyakit Alzheimer, mempunyai sejarah penyakit jantung, dan mengalami kecederaan berat di kepala.

Ini adalah ciri-ciri penyakit Alzheimer

Pada peringkat awal, seseorang yang menghidap penyakit Alzheimer biasanya akan kelihatan pelupa, seperti melupakan nama objek atau tempat, melupakan peristiwa baru-baru ini, dan melupakan kandungan perbualan yang baru-baru ini dibincangkan dengan orang lain. Diikuti dengan ciri lain yang merangkumi:

1.Perubahan Mood

Orang yang menghidap penyakit Alzheimer akan kelihatan lebih cemas dan gelisah. Perubahan moodnya yang cepat memudahkan penderita untuk melepaskan kemarahannya secara tiba-tiba. Sementara itu, munculnya kegelisahan adalah akibat ketakutan, kekeliruan, keletihan dan kewalahan untuk berusaha memahami dunia yang tidak lagi masuk akal baginya. Di samping itu, perubahan mood yang cepat dan tidak beralasan boleh berlaku.

2.Kelainan Tingkah Laku

Ciri seterusnya penghidap Alzheimer adalah gangguan tingkah laku yang sering kali melampaui batas normal, seperti membuat keputusan bodoh, memakai pakaian yang salah, atau bertindak seperti kanak-kanak. Pesakit biasanya juga menghadapi kesukaran dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan wang, kerana daya berfikir mereka semakin berkurang.

3.Hilang ingatan

Salah satu ciri yang menjadikan Alzheimer cukup berbahaya bagi penghidapnya adalah: hilang ingatan (hilang ingatan). Semua orang mungkin melupakan perbualan terperinci, tetapi orang yang menghidap Alzheimer akan melupakan apa yang baru berlaku atau dikatakan. Kehilangan ingatan ini tidak konsisten, dalam erti kata yang dapat anda lupakan hari ini, tetapi ingat lagi pada keesokan harinya.

4.Mengulangi Tindakan / Ucapan

Mengulangi kata, soalan atau aktiviti adalah ciri khas seseorang yang menghidap penyakit Alzheimer. Kadang-kadang tingkah laku ini dipicu oleh kegelisahan, kebosanan, dan ketakutan terhadap persekitaran di sekitarnya. Ini dilakukan semata-mata untuk membuatnya merasa selesa.

5.Khayalan dan Paranoia

Pada sesetengah orang dengan Alzheimer, mereka mungkin mengalami kecurigaan yang kelihatan tidak rasional. Contohnya halusinasi untuk melihat, mendengar, menghidu atau merasakan sesuatu yang tidak ada di sana. Kecurigaan yang berlebihan ini dapat menjadikan seseorang itu agresif secara fizikal atau lisan.

Dengan mengetahui makna Alzheimer dan sebab-sebab serta ciri-cirinya, anda dapat menjangkakan awal penyakit ini. Sebagai tambahan, bincangkan lebih lanjut mengenai tanggapan Alzheimer dan penyakit lain melalui aplikasi ini . akan menghubungkan anda dengan beribu-ribu doktor pakar yang bersedia menjawab semua aduan kesihatan anda. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!