Kesihatan

Tekanan darah rendah? Cubalah 7 Makanan Ini

, Jakarta - Tekanan darah rendah, atau dalam istilah perubatan yang disebut hipotensi adalah keadaan ketika tekanan darah di arteri lebih rendah dari biasanya, yaitu di bawah 90/60 mmHg. Biasanya, orang yang mengalami hipotensi akan mengalami beberapa gejala seperti berdebar-debar jantung yang cepat, pening, lemah, mual, dehidrasi, penglihatan kabur, menggigil, sesak nafas, kehilangan keseimbangan, dan juga pingsan.

Untuk mengatasinya, sebilangan orang akan segera duduk atau berbaring, minum air, dan menghentikan semua aktiviti yang sedang dilakukan. Gejala biasanya hilang selepas beberapa ketika. Tetapi, tahukah anda bahawa ada beberapa makanan yang dapat dikonsumsi untuk meningkatkan tekanan darah? Cuba cari di sini, ayuh!

1. Kismis

Selain digunakan untuk membuat kue, kismis juga dapat dikonsumsi untuk mengatasi hipotensi. Pengambilan kismis dapat meningkatkan fungsi kelenjar adrenal, sehingga dapat mempertahankan kadar tekanan darah dalam batas normal. Rendam 30-40 kismis dalam secawan air, diamkan semalaman, maka anda boleh memakannya pada waktu pagi dengan perut kosong.

2. Lobak

Selama ini, jus wortel diketahui dapat menjaga kesihatan mata. Tetapi, tahukah anda bahawa wortel juga dapat dikonsumsi untuk meningkatkan tekanan darah? Kandungan vitamin A dalam wortel dapat meningkatkan peredaran darah dan mengatur tekanan darah hingga stabil.

3. Lemon

Kandungan antioksidan dalam lemon berguna untuk mengatur peredaran darah dan menjaga tekanan darah tetap normal. Sekiranya anda mula merasa letih, anda boleh minum segelas jus lemon (juga dikenali sebagai air yang disiram) untuk meningkatkan tekanan darah.

4. Bit

Beetroot dapat digunakan sebagai penambah darah kerana mengandungi zat besi dan folat yang tinggi yang diperlukan tubuh untuk membentuk sel darah merah. Jadi, pengambilan bit secara berkala dapat meningkatkan pengeluaran sel darah merah di dalam badan sehingga sel darah merah yang rosak dapat diganti dengan yang baru.

5. Bayam

Bayam mengandungi kalium dan folat, tetapi rendah natrium. Oleh itu, pengambilan bayam dapat membuat peredaran darah lebih lancar dan membantu proses pembentukan sel darah merah yang dapat meningkatkan tekanan darah. Kandungan vitamin E dalam bayam juga bertindak sebagai antioksidan yang dapat membantu tubuh melawan radikal bebas dan mencegah kerosakan sel.

6. Roti Gandum

Makanan yang terbuat dari gandum mengandungi zat besi yang mampu meningkatkan pengeluaran sel darah merah dan dapat menguatkan saluran darah. Oleh itu, pengambilan makanan gandum seperti roti dan bijirin dapat membantu meningkatkan tekanan darah.

7. Kacang

Kacang-kacangan seperti kacang almond, kacang ginjal, kacang polong, dan kacang hijau dapat membantu meningkatkan tekanan darah. Ini kerana kacang dapat dicerna perlahan oleh sistem pencernaan, sehingga membuat tekanan darah meningkat.

Sekiranya anda mempunyai keluhan dengan kaki, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut kamu tahu. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara, dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja.

Sekiranya anda ingin tahu mengenai tahap kolesterol, kadar gula dalam darah, dan lain-lain, anda boleh memeriksa melalui aplikasi tersebut . Ia mudah! Anda hanya memilih Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Anda tinggal sahaja pesanan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.