Kesihatan

Tidak perlu risau, berikut adalah 4 cara untuk mengelakkan mimpi buruk

, Jakarta - Mereka mengatakan mimpi adalah bunga tidur. Tetapi kadang-kadang, impian yang "menghiasi" tidur malam boleh mengganggu, terutamanya mimpi buruk. Seseorang dikatakan mengalami mimpi buruk jika dia mengalami perasaan gelisah, murung, dan takut semasa tidur. Jadi, mengapa ini berlaku?

Mimpi buruk biasanya berlaku pada waktu malam dan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berumur 3-6 tahun. Walaupun begitu, ada kemungkinan keadaan ini juga dapat dialami oleh orang dewasa. Mimpi buruk biasanya berlaku semasa fasa pergerakan mata yang cepat (REM), yang merupakan fasa di mana mimpi dalam tidur berlaku. Apabila mengalami mimpi buruk, seseorang mungkin bangun dari tidur dengan rasa takut dan bimbang.

Baca juga: Kanak-kanak Sering Mengalami Mimpi Buruk, Adakah Sebabnya?

Beberapa mimpi buruk mungkin tidak mengganggu anda dan dapat dilupakan dengan cepat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan mimpi buruk timbul kerana pengalaman yang tidak menyenangkan sebelumnya. Mimpi buruk juga boleh mengganggu jika ia berulang kali, menyebabkan gangguan tidur.

Pada orang dewasa, mimpi buruk dikategorikan berbahaya jika menyebabkan tekanan, kurang tidur, dan gangguan semasa melakukan aktiviti. Sekiranya ini berlaku, segera lakukan pemeriksaan kepada doktor untuk mengatasinya. Namun, ada beberapa langkah mudah yang boleh dicuba sebelum ini untuk mengatasi mimpi buruk.

1. Tetapkan Waktu Tidur

Untuk mengelakkan mimpi buruk, cubalah mengatur waktu tidur dan selalu tidur pada waktu yang sama setiap malam. Ini kerana mengatur waktu tidur dapat membantu otak menyesuaikan jam biologi. Biasanya, orang dewasa memerlukan rehat sekitar 6-8 jam setiap malam.

2. Persediaan Sebelum Tidur

Sebelum tidur, cubalah membuat badan anda berasa selesa dan santai sehingga anda dapat tidur lena dan mengelakkan mimpi buruk. Beberapa jenis "persiapan" yang boleh dilakukan adalah mandi air panas, mendengar muzik, membaca buku, dan menjauhkan peralatan elektronik.

3. Bilik Selesa

Keselesaan bilik dan tempat tidur adalah kunci untuk tidur malam yang lebih berkualiti. Di samping itu, menyesuaikan kedudukan tempat tidur, pencahayaan, dan bahagian dalam bilik dapat membantu badan berehat dan tidur dengan selesa. Sebelum tidur, pastikan mematikan atau mengeluarkan objek yang boleh mengganggu persiapan anda untuk tidur.

Baca juga: Kesan Mimpi Buruk Terhadap Keadaan Psikologi

4. Tetap Tenang dan Elakkan Pemikiran Negatif

Tidak dapat dinafikan, pemikiran dan perasaan takut yang terlalu negatif yang memenuhi otak dapat mencetuskan mimpi buruk. Oleh itu, selain menyiapkan badan, biasakanlah untuk mempersiapkan minda untuk tetap selesa dan tenang. Elakkan kebiasaan terlalu memikirkan sesuatu sebelum tidur.

Sekiranya mimpi buruk berlaku dengan kerap, cuba beritahu diri anda bahawa anda akan baik-baik saja. Percayalah bahawa anda hidup di dunia nyata dan tidur. Apabila anda bangun dari mimpi buruk pada waktu malam, cubalah menyentuh objek yang berdekatan atau sesuatu yang dapat dijangkau untuk meyakinkan diri anda bahawa anda baik-baik saja. Semua perkara menakutkan ini hanyalah mimpi dan tidak benar-benar berlaku.

Baca juga: Tekanan dan Insomnia Mencetuskan Mimpi Buruk pada Orang Dewasa

Sekiranya mimpi buruk terus berlaku dan menyebabkan masalah kesihatan, seperti insomnia dan tekanan, jangan berlengah berjumpa doktor. Atau anda boleh membincangkan masalah mimpi buruk dengan doktor di aplikasi . Dapatkan petua untuk mencegah mimpi buruk dari doktor yang dipercayai melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!