Kesihatan

Diet Yang Sangat Rendah Lemak, Ketahui Penjelasannya Di Sini!

Jakarta - Pada dasarnya, semua jenis diet mempunyai tujuan utama yang sama, iaitu menurunkan berat badan. Perbezaannya hanya pada kaedah dan pengambilan makanan yang anda makan. Diet keto menghadkan pengambilan karbohidrat dan meningkatkan pengambilan lemak, diet vegan membatasi pengambilan daging dan meningkatkan pengambilan sayur-sayuran. Lalu, bagaimana pula diet rendah lemak ?

Diet rendah lemak , atau yang disebut diet rendah lemak, tidak membenarkan lebih daripada 10 peratus kalori dari lemak. Diet ini juga cenderung rendah protein, tetapi tinggi karbohidrat, masing-masing sekitar 10 peratus dan 80 peratus kalori. Makanan ini kebanyakannya berasaskan tumbuhan dan membatasi pengambilan produk haiwan, seperti telur, daging, dan produk tenusu tinggi lemak.

Selain itu, sumber makanan protein tumbuhan dengan lemak tinggi juga sering pantang larang, termasuk minyak zaitun, kacang-kacangan, dan alpukat. Sebenarnya, makanan ini secara amnya dianggap sihat untuk tubuh.

Baca juga: Bersenam dengan Diet tetapi Tidak Tipis, Perlu Liposuction?

Diet Lemak Sangat Rendah, Betul Sihat?

Sebilangan pakar berpendapat, diet rendah lemak boleh menjadi sumber masalah baru. Kerana lemak mempunyai beberapa fungsi penting untuk tubuh. Ini adalah sumber utama kalori, membantu membina membran sel dan hormon, dan juga membantu tubuh menyerap vitamin larut lemak, seperti vitamin A, D, E, dan K.

Tidak ketinggalan, lemak menjadikan rasa makanan lebih enak. Maksudnya, diet yang rendah dalam pengambilan lemak pastinya tidak menyeronokkan seperti jenis diet lain. Lalu, adakah kesan diet rendah lemak ini terhadap kesihatan tubuh?

Halaman Garis Kesihatan nyatakan bahawa diet rendah lemak mempunyai manfaat daripada beberapa keadaan perubatan yang serius, termasuk penyakit jantung, diabetes, obesiti, dan sklerosis berbilang . Walaupun begitu, anda masih perlu bertanya kepada doktor sebelum menjalani diet ini. Sebabnya, diet ini mungkin tidak digalakkan untuk anda kerana ada syarat khas yang menyertainya.

Baca juga: Latihan Berkesan untuk Diet Sihat, Inilah Penjelasannya

Sekarang, lebih mudah bagi anda untuk bertanya dan menjawab soalan dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja kerana ada permohonan . Malah, anda juga boleh membuat janji temu untuk mendapatkan rawatan di hospital terdekat melalui aplikasi .

Kebaikan dan keburukan

Sudah tentu, terdapat kebaikan dan keburukan diet ini. Diet, tanpa mengira jenis, mempunyai tujuan utama untuk menurunkan berat badan, dan diet rendah lemak ini tidak terkecuali. Namun, di sisi lain, terdapat juga kesan negatif terhadap kesihatan dan metabolisme badan.

Contohnya, beberapa vitamin penting, termasuk vitamin A, D, E, dan K, larut dalam lemak. Ini bermaksud bahawa badan anda tidak boleh menggunakan vitamin ini kecuali anda makan lemak. Jadi, mengurangkan terlalu banyak lemak bermakna badan tidak akan dapat menyerap nutrien penting ini.

Baca juga: Bolehkah bersenam tanpa diet menjadikan badan kurus?

Bukan hanya itu, lemak dalam makanan yang masuk ke dalam badan penting untuk kesihatan dan perkembangan otak. Khususnya, ulasan yang terdapat di Plos Satu mendedahkan bahawa asid lemak yang berasal dari lemak tak jenuh dapat memberikan perlindungan dari bahaya kemurungan. Maksudnya, mengurangkan pengambilannya dalam badan sebenarnya akan meningkatkan risiko kemurungan pada seseorang.

Sekali lagi, selalu tanyakan kepada pakar pemakanan sebelum anda menjalani program diet untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Juga, seimbangkan dengan gaya hidup sihat, ya!

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Diet Rendah Lemak?
Almudena Sanchez-Villegas, et al. 2011. Diakses pada tahun 2020. Pengambilan Lemak Diet dan Risiko Kemurungan: Projek SUN. Plos Satu
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Diet yang Sangat Rendah Lemak Sihat? Kebenaran Yang Mengejutkan