Kesihatan

Ini adalah 5 Menu Sarapan Sihat untuk Wanita Hamil pada Trimester Pertama

, Jakarta - Ada pelbagai cara untuk menjaga kesihatan janin dalam kandungan. Salah satu cara pasti adalah dengan memperhatikan pengambilan nutrien yang masuk ke dalam badan ibu. Oleh itu, persoalannya ialah, makanan apa yang baik untuk dimakan oleh wanita hamil pada awal trimester kehamilan?

Baca juga: Wanita Hamil Mesti Mengelakkan 4 Makanan Ini pada Trimester Pertama

1. Asid Folik

Penemuan pakar di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika katakan, Ibu yang mengambil asid folik empat minggu sebelum kehamilan dan lapan minggu selepas kehamilan, dapat mengurangkan risiko autisme pada bayi sebanyak 40 peratus. Anda boleh menemui makanan yang kaya dengan asid folik dalam sayur-sayuran hijau, seperti brokoli, bayam, dan kubis.

Asid folik adalah nutrien penting dalam pembentukan sel otak. Suplemen pranatal (tempoh sebelum kelahiran) dengan asid folik, penting untuk kecerdasan si Kecil walaupun dalam kandungan.

Selain perkara di atas, manfaat asid folik juga dapat mencegah keguguran, mencegah anemia, dan mengurangkan risiko preeklamsia. Kemudian, makanan apa yang kaya dengan asid folik dan baik untuk dimakan pada awal trimester?

Wanita hamil boleh mendapatkan asid folik dari sayuran hijau (bayam, brokoli, dan kubis), buah-buahan (alpukat, betik, dan jeruk), kacang-kacangan, hati sapi, hingga telur.

2. Tingkatkan pengambilan serat anda

Serat adalah nutrien atau makanan untuk trimester pertama yang tidak kurang pentingnya. Serat dapat membantu ibu mengawal kenaikan berat badan dan mencegah preeklampsia. Bukan hanya itu, menurut pakar di Persatuan Diabetes Amerika, serat juga dapat membantu mengurangkan risiko diabetes kehamilan.

Keistimewaan serat bukan sahaja merangsang perkembangan janin. Nutrien ini juga dapat membantu mencegah wanita hamil daripada mengalami masalah sembelit atau usus.

Nah, wanita hamil boleh mendapatkan serat dari buah segar, kacang, biji, dan sayur-sayuran yang dimasak.

Baca juga: 4 Tanda-tanda kekurangan zat makanan semasa mengandung

3. besi

Sebagai tambahan kepada dua nutrien di atas, zat besi adalah nutrien untuk trimester pertama kehamilan yang tidak boleh dilupakan. Sebabnya jelas, makanan kaya zat besi bertujuan untuk mencegah anemia. Jangan memandang rendah anemia, kerana keadaan ini tidak hanya mempengaruhi ibu.

Anemia boleh mencetuskan pelbagai masalah pada janin, salah satunya adalah kelahiran pramatang. Macam mana boleh jadi? Anemia menjadikan sel darah merah atau hemoglobin menurun. Keadaan ini akhirnya boleh menyebabkan peningkatan jumlah plasma yang menyebabkan pengecutan rahim.

Selain itu, zat besi juga berguna untuk membawa darah kaya oksigen ke bayi dalam kandungan. Hati-hati, kekurangan zat besi juga boleh memberi kesan negatif pada IQ anak-anak kemudian.

Nah, ibu boleh mendapatkan pengambilan zat besi dari daging lembu dan ayam, telur, makanan laut (berhati-hati dengan makanan mentah, dan makanan yang mengandung banyak merkuri), tahu, biji, kacang, bayam, hingga telur.

4. Protein Tidak Kurang Penting

Protein adalah makanan untuk trimester pertama yang tidak boleh dilepaskan. Jangan salah faham kamu tahu, Protein bukan sahaja masalah otot, tetapi juga mempunyai banyak manfaat untuk wanita hamil.

Protein memainkan peranan penting dalam membantu proses pembentukan tisu badan pada ibu dan bayi semasa mengandung. Bukan hanya itu, protein juga dapat membantu ibu untuk meningkatkan daya tahan, sehingga ibu hamil tidak mudah sakit.

Oleh itu, makanan apa yang kaya dengan protein dan baik untuk dimakan pada trimester pertama? Jangan risau, ada banyak pilihan. Bermula dari daging tanpa lemak, ikan, telur, dan unggas.

5. Produk Susu atau Susu

Susu atau produk olahannya kaya dengan pelbagai nutrien yang diperlukan oleh ibu pada trimester pertama kehamilan. Sebut saja protein, vitamin D, yodium, asid folik, hingga kalsium. Pada trimester pertama wanita hamil disyorkan untuk mengambil produk tenusu yang kaya dengan kalsium. Kalsium itu sendiri baik untuk pertumbuhan tulang ibu dan janin.

Jadi, susu apa yang harus diminum pada trimester pertama dan seterusnya? Selain pemakanan mesti memenuhi keperluan ibu hamil, pastikan memilih susu yang telah melalui proses pasteurisasi. Ini kerana susu yang tidak dipasteurisasi (misalnya, susu mentah dari lembu), boleh mengandungi bakteria berbahaya. Selain susu, ibu juga boleh mendapatkan nutrien di atas dari keju atau yogurt.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai diet wanita hamil pada trimester pertama? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat CDC Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Susu mentah (tidak dipasteurisasi).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 13 Makanan yang Dimakan Semasa Anda Hamil.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Diet Trimester Pertama Anda.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Asid Folik dan Kehamilan.