Kesihatan

Ini adalah bagaimana untuk mengetahui bakat anak sejak kecil

, Jakarta - Terdapat banyak kesalahpahaman yang beredar di masyarakat umum bahawa bakat anak tidak akan dapat dilihat sehingga mereka berusia sekolah. Sebenarnya, ciri-ciri anak yang berbakat dapat dikenali sejak kecil lagi. Dengan mengetahui bakat anak-anak sejak usia dini, ini dapat membantu ibu bapa untuk menyokong keperluan pembelajaran dan perkembangan anak-anak mereka.

Ibu dapat mengenali anak-anak yang berbakat dari ciri-ciri berikut:

  • Mempunyai tahap kewaspadaan yang melampau atau selalu melihat-lihat.

  • Memerlukan kurang tidur berbanding bayi lain.

  • Keperluan untuk terus dirangsang semasa terjaga.

  • Mempunyai kemampuan meniru suara lebih awal daripada bayi lain.

  • Mempunyai kepekaan luar biasa terhadap suara, bau, tekstur dan rasa, serta reaksi yang luar biasa kuat terhadap sesuatu yang tidak menyenangkan (ciri khas kepekaan Dabrowski).

Walaupun bayi pada amnya tidak mempunyai sifat ini, kanak-kanak berbakat mungkin menunjukkan lebih daripada satu sifat ini.

Bagaimana Mengetahui Bakat Kanak-kanak Sejak Bayi?

Semua anak mempunyai kebolehan yang berbeza dan tidak selalu mengurangkan kemampuan ibu bapa mereka. Anak kecil anda mungkin merupakan orang pertama dalam keluarga yang mempunyai kemahiran gimnastik, minat bermain piano, atau mungkin kemampuan unik untuk membuat orang ketawa. Bakat boleh muncul dalam bentuk apa pun, tetapi ia perlu digali dan dibawa keluar agar lebih bersinar. Berikut adalah beberapa petua untuk mengetahui bakat anak anda dari usia dini:

1. Perhatikan dengan teliti

Kanak-kanak biasanya tidak mengenali bakat mereka sendiri, walaupun mereka secara semula jadi akan mengejarnya. Sekiranya si kecil menunjukkan minat terhadap kotak cat, misalnya, ini mungkin merupakan tanda bahawa dia berbakat sebagai seniman. Anak kecil anda mungkin tidak dapat melakukan banyak hal dengan berus, selain membuat kekacauan, tetapi kesabaran ibu bapa sangat diperlukan pada masa ini agar bakatnya dapat berkembang.

Baca juga: Bukan sekadar Mengedarkan Hobi, Inilah Faedah Melukis untuk Kanak-kanak

2. Beri Peluang

Bakat memerlukan peluang untuk dikembangkan. Sekiranya bakat tidak diberi peluang untuk muncul, mungkin ia akan terus dikuburkan pada anak selama bertahun-tahun sehingga terlambat untuk mengembangkan bakatnya sepenuhnya.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai bakat untuk bermain gendang, misalnya, ia tidak akan dapat dilihat sehingga anak itu diberi set gendang kecil. Oleh itu, sangat penting untuk memberi anak-anak pelbagai peluang, supaya bakat terpendam mereka dapat muncul dan berkembang. Ibu dapat meneroka bakat anak-anak dengan memperkenalkannya kepada pelbagai topik, permainan, kemahiran dan aktiviti untuk membantu anak-anak mereka mengejar bakat mereka.

3. Memupuk Bakat yang Dikenal

Pujian dan dorongan akan sangat membantu mengembangkan bakat anak. Biarkan si kecil anda tahu betapa bangganya dia dengan kebolehannya dan juga menunjukkan minat terhadap subjek yang disukai oleh anak kecilnya. Cari juga peluang untuk si kecil menunjukkan kemahiran mereka kepada rakan dan saudara.

Guru-guru di sekolah juga mungkin dapat memberi peluang kepada bakat anak-anak untuk muncul. Tetapi untuk pengembangan bakat yang lebih serius, ibu mungkin perlu melabur dalam kos lain, seperti kursus, pertandingan, dan peralatan.

Baca juga: Faedah Memberi Amalan Muzik kepada Anak-anak

4. Beri Kefahaman yang Kaya

Semasa mengembangkan bakat anak-anak, manfaatkan setiap peluang untuk memperluas dan memperkaya pemahaman mereka tentang bakat ini, kerana ini akan membimbing dan memberi inspirasi kepada si kecil anda untuk semangat -ini. Perkenalkan dia dengan prestasi dan teknik para pakar dan biarkan dia melihat sendiri. Sekiranya anak anda suka bermain piano, bawa dia ke beberapa konsert piano untuk menunjukkan kepadanya bermain piano dari pakar. Sekiranya anak anda adalah pelakon yang bercita-cita tinggi, bawa dia ke teater. Sekiranya berenang adalah bakat anak kecil anda, bawa dia ke pertandingan renang kebangsaan.

Baca juga: 5 Petua Memilih Aktiviti Ekstrakurikuler untuk Kanak-kanak

Nah, itulah cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengetahui bakat anak-anak sejak kecil. Sekiranya anda ingin mengemukakan lebih banyak soalan mengenai keibubapaan, tanyakan kepada pakar melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk mengemukakan soalan mengenai kesihatan bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Ciri-ciri Bayi Berbakat.
Institut Pembangunan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. 4 Cara Mengesan dan Memupuk Bakat Pada Anak Anda.